ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον λογοτέχνη Ζήση Σκάρο

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στα Κανάλια Καρδίτσας

Ο Ζήσης Σκάρος τη μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας
Ο Ζήσης Σκάρος τη μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας
Εκδήλωση τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρου, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. στον τόπο καταγωγής του, τα Κανάλια Καρδίτσας, στο προαύλιο του σχολείου, μπροστά στην προτομή του.

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ζήσης Σκάρος: Ασυμβίβαστος κομμουνιστής και κορυφαίος λογοτέχνης του λαϊκού κινήματος και του λαϊκού μας προοδευτικού πολιτισμού».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο της ΤΕ Καρδίτσας, Αστέρη Χαλάτση. Απαγγελία του ποιήματος «Ζήσης Σκάρος», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Κώστα Παπαλέξη. Παρέμβαση από την Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη του Τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ, με θέμα «Από τα σχολικά θρανία στην ΟΚΝΕ - Η πολιτική διαδρομή του Αποστόλη Ζήση (Σκάρου) μέσα από το αρχειακό υλικό των σχολείων». Απαγγελία του ποιήματος «Η Καραγκούνα» (αναφορά στην Β. Κουσιάντζα) από τον Κώστα Παπαλέξη.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του Ζήση Σκάρου.

Η πορεία του άρρηκτα δεμένη με την πορεία του λαϊκού κινήματος

Ο Απόστολος Χρήστου Ζήσης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ζήση Σκάρου (1917 - 1997), υπήρξε σπουδαίος κομμουνιστής συγγραφέας και το πλουσιότατο έργο του συνειδητά στρατευμένο, συνειδητά ταξικό. Από τους τελευταίους της γενιάς εκείνης των διανοούμενων και λογοτεχνών που με τους αγώνες τους, με τη στάση ζωής και με το έργο τους «ποίησαν ήθος», ταυτίστηκαν με τα πάθη και τους πόθους του λαού, ενώθηκαν - έργω και λόγω - με αυτόν, διακινδυνεύοντας και παθαίνοντας τα πάντα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και προκοπή του λαού.

Το 1933 πρωτοστατεί σε μια μαθητική απεργία, με αποτέλεσμα την αποβολή του από όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Η πρώτη αγωνιστική εμπειρία τον οδηγεί το 1934 στην ΟΚΝΕ και στην πρώτη μαχητική συγγραφική δημιουργία: Δημοσιεύει στο αθηναϊκό περιοδικό «Νέος Λενινιστής» το διήγημά του «Το αέρι του θανάτου». Από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του, η προσφορά του στους αγώνες και στα Γράμματα υπήρξε τεράστια.

Τα πιο γνωστά του έργα είναι η τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού» - «Οι κλούβες» - «Το φλογισμένο βουνό», οι συλλογές διηγημάτων «Η χαραυγή», «Το κορίτσι με το σαντούρι», «Τα γεράκια της Πίνδου» και «Ανοιχτοί ουρανοί», το θεατρικό «Ανάψτε τα φώτα», τα μυθιστορήματα «Ο κόσμος των ελπίδων», «Το ταξίδι της φιλίας», «Ο σημερινός κόσμος» και «Η συμμορία των αθώων», και η συλλογή παιδικών διηγημάτων «Για ένα λουλούδι». Εχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί και περιληφθεί σε ξένες ανθολογίες.

Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την αυγουστιάτικη πανσέληνο γιορτάζει την Παρασκευή 12 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με ελεύθερη είσοδο από τις 20.00 έως τις 23.30, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να κάνουν μια νυχτερινή περιήγηση στις αίθουσες με τα αριστουργήματα της αρχαιότητας.

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της πανσελήνου του Αυγούστου, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις αύριο Πέμπτη, καθώς επίσης στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου.

Η φετινή δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας. Από τις 20.30 και μετά οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στον χρόνο, με αφηγήσεις που ξεκινούν στις 20.30 και στις 21.30:

Δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Επιστροφή στην πατρίδα. Ιστορίες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων» (αίθουσα 13).

Δρ. Μανόλης Πετράκης, αρχαιολόγος: «Μια νύχτα στην Ελευσίνα» (αίθουσα 15).

Δρ. Δέσποινα Ιγνατιάδου, προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Εργων Γλυπτικής: «Αρτεμις. Από την παρθένα κυνηγό των Ελλήνων μέχρι την Εφεσία θεά της Ιωνίας» (αίθουσα 21).

Δρ. Βάντα Παπαευθυμίου, επιμελήτρια του Τμήματος Συλλογής Εργων Γλυπτικής: «Πάνας, ο θεός των βουνών και των κοπαδιών» (αίθουσα 34).

Αννα Ιακωβίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος, και Λάμπρος Μπερούκας, μηχανικός Η/Υ: «Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» (αίθουσα 38).

Δρ. Δήμητρα Κρίγκα, αρχαιολόγος: «Η πόλη στη σκιά του ηφαιστείου. Ακρωτήρι Σαντορίνης» (αίθουσα 48).

Δρ. Γεώργιος Καββαδίας, προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων, Εργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας: «Νυχτερινές ιστορίες πολέμου» (αίθουσα 55).

Δρ. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, επιμελητής του Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων: «Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αγνωστα περιστατικά και εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας». Σημείο συνάντησης, στη μαρμάρινη σκάλα της πρόσοψης του Μουσείου. Ωρα έναρξης: 21.00.

Στοιχεία επικοινωνίας: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, 10682, τηλέφωνα 2132144856 και 2132144889, ιστοσελίδα: www.namuseum.gr

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά.

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος.

Με το παιδικό βιβλίο ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1966, υπηρετώντας έκτοτε αυτό το είδος ενώ είχε έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κ.τ.λ.) στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

«Γελαστός και Αγέλαστος», «9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός», «Τι κάνεις; είσαι καλά;», «Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας;», «Το ποδηλατάκι - ήλιος» και «Ο μικρός ποδοσφαιριστής» είναι μερικοί τίτλοι από το συγγραφικό της έργο.

Είχε βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα Ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, όπως επίσης με τα περιοδικά «Ερυθρός Σταυρός», «Συνεργασία», «Το Ρόδι» κ.ά.

Η «Σύγχρονη Εποχή» ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό ότι τα καταστήματά της σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και το cafe - βιβλιοπωλείο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά από 12 έως και 20 Αυγούστου.

Μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και να ανανεώσετε τις συνδρομές σας μέσα από το e-shop της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ