ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «ύψος» της η φοροληστεία του λαού...

...για τη φοροασυλία του κεφαλαίου

Την εκτίναξη των εσόδων από τη φοροληστεία του λαού πάνω και από τους στόχους αποτύπωσαν μέσα στη βδομάδα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του έτους, με την κυβέρνηση να «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο για τον «δημοσιονομικό χώρο» που προκύπτει και για νέα μέτρα ενίσχυσής του, και να επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στον λαό περί μερικών ακόμα ψίχουλων, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» απέναντι στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, στο διάστημα Γενάρη - Ιούλη τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,846 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,556 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,094 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου. Μόνο τον Ιούλη τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,421 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,582 δισ. ευρώ ή 32,7% έναντι του στόχου.

Την ώρα λοιπόν που οι τιμές της Ενέργειας, των σούπερ μάρκετ, των καυσίμων εξαφανίζουν κατά κύματα το λαϊκό εισόδημα και ο λαός για να πληρώσει λογαριασμούς και τα απολύτως στοιχειώδη κόβει ακόμα και από τις βασικότερες ανάγκες του, π.χ. τις λίγες μέρες διακοπών, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι μπόρεσε να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», ξεζουμίζοντας το 7μηνο αυτό 5 δισ. επιπλέον και από όσα υπολόγιζε, από τους άδικους φόρους, συνολικά πάνω από 31 δισ. ευρώ.

Το «επίτευγμα» αυτό οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους πιο άδικους δηλαδή έμμεσους φόρους, που τους φορτώνεται εξολοκλήρου ο λαός, στις εφάπαξ πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων στην προσπάθεια των λαϊκών στρωμάτων να γλιτώσουν ό,τι μπορούν, όπως και στην πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, που και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη - τάχα θα καταργούσε.

Στην «κανονικότητα» δηλαδή της φορολεηλασίας του λαού, με τα λαϊκά στρώματα διαχρονικά να πληρώνουν πάνω από το 95% των συνολικών έμμεσων και άμεσων φόρων, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία, φοροαπαλλαγές και παντός είδους «ευκολίες» πληρωμών για τα συμβολικά ποσά που δίνουν, και κάθε τόσο διαγραφές χρεών, που φορτώνονται κι αυτά μαζί με τα άλλα στα «σπασμένα» που πληρώνει ο λαός.

Θυμίζουμε εντελώς ενδεικτικά ότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες η κυβέρνηση ψήφισε μεταξύ άλλων:

  • Τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, ο οποίος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει κίνητρα, επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές στους ομίλους, ύψους 11 δισ. ευρώ!
  • Μια σειρά νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Απαλλάσσει τις ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής από κάθε φόρο, τέλος και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, την ώρα που η φοροληστεία των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων έχει χτυπήσει «κόκκινο».
  • Διακρατικές συμφωνίες, με τις οποίες απαλλάσσει από φόρους τις αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το κράτος μεριμνά για πάσης φύσης φοροαπαλλαγές άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, και ότι «η ανωτέρω απώλεια εσόδων» όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρηματικών ομίλων «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού» (βλ. αύξηση της φοροαφαίμαξης του λαού).
  • Τον νέο κλιματικό νόμο, που με πρόσχημα την «πράσινη μετάβαση» και την «κλιματική ουδετερότητα» φορτώνει με νέα, «πράσινα» χαράτσια τις τσέπες των εργαζομένων.

Ολα αυτά ενώ την ίδια ακριβώς περίοδο που η κυβέρνηση «υπεραπέδιδε» σε ό,τι αφορά το γδάρσιμο του λαού, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ - απέρριπτε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και στην Ενέργεια, του ΦΠΑ και των άδικων χαρατσιών.


«Ξεσάλωμα» σε βάρος της λαϊκής κατοικίας

«Γέλασαν και τα τσιμέντα» με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου μέσα στη βδομάδα, ότι αναμένονται «σημαντικές ανακοινώσεις για τη στέγη από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ» - δηλώσεις με φόντο την ανεξέλεγκτη άνοδο των ενοικίων, που «καταπίνει» ολόκληρους μισθούς.

Το περιεχόμενο των εξαγγελιών είναι λίγο - πολύ γνωστό: Τα ίδια ψευτοεπιδόματα, που ανακυκλώνουν τη φτώχεια, ενώ οδηγούν και σε νέο φέσωμα τα νέα κυρίως ζευγάρια. Αλλωστε ο καημός της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που διακινούν «τάλε κουάλε» προτάσεις για τη «νέα στεγαστική πολιτική», είναι άλλος: Το πώς θα ανοίξουν - αξιοποιώντας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας για τους ομίλους, με το κράτος σε ρόλο «μεσίτη» για την αναβάθμιση και την εμπορική διαχείριση ανεκμετάλλευτων σπιτιών - την «αξιοποίηση» του «στεγαστικού αποθέματος», όπως λένε - προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων, στέλνοντας τον λογαριασμό ξανά στον λαό.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ίδια ώρα που «κλαίνε» για την εκτόξευση του κόστους της στέγης, ετοιμάζονται να φορτώσουν και νέα «πράσινα» χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, με βάση και τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

«Πογκρόμ» 40 χιλιάδων πλειστηριασμών

Το μέγεθος της υποκρισίας αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι το ζήτημα της «αντιμετώπισης» των «κόκκινων» δανείων - και συγκεκριμένα του ιδιωτικού φορέα που θα διαχειρίζεται την εκποίησή τους και τη μετατροπή των ιδιοκτητών σε νοικάρηδες στα σπίτια τους - βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις που έμειναν «πεσκέσι» για τη συνέχεια, μετά το υποτιθέμενο τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Αυτό την ίδια ώρα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό «ξεσάλωμα» από τράπεζες και funds σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, με βάση και τα όσα έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

-- Πάνω από 17.620 ακίνητα βγήκαν σε πλειστηριασμό μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τους 4.190 απ' αυτούς τους πλειστηριασμούς, μάλιστα, το 1/3 δηλαδή, να «ευδοκιμούν» και τα σπίτια να αλλάζουν χέρια.

Συνολικά με βάση τους στόχους τραπεζών και λοιπών «κορακιών» μέσα στο 2022 προβλέπεται να γίνουν πάνω από 40 χιλιάδες πλειστηριασμοί, ώστε να «ανακτηθεί» - όπως λέγεται - το «χαμένο έδαφος» της πανδημίας και των προσωρινών μέτρων για την αναστολή ορισμένων από αυτούς.

-- Ενα στα τρία δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο έχει «κοκκινίσει» εκ νέου, γεγονός που αποτυπώνει ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν «στραγγίξει». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών πρόκειται για το 32% των στεγαστικών δανείων, το 37% των καταναλωτικών και το 35% των επιχειρηματικών.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες και τα funds απορρίπτουν ακόμα κι αυτές τις «λεόντειες» συμφωνίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για κάποιες ρυθμίσεις οφειλών ή εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε ποσοστό πάνω από 67%, δηλαδή στις 2 από τις 3 περιπτώσεις!

-- Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Εκτόξευση στα ενοίκια

Η νέα αυτή «επέλαση» σε βάρος της λαϊκής κατοικίας συνδέεται στενά και με τις «ευκαιρίες» που βλέπουν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που «αξιοποιούν» την εκτίναξη των τιμών πώλησης και ενοικίασης για νέα κέρδη, μαζί φυσικά με τα «μεγάλα πρότζεκτ» του κεφαλαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά περιοχές (Ελληνικό, κέντρο Αθήνας για τουρισμό κ.ά.), κάνοντας είδος πολυτελείας την κατοικία για τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά είναι π.χ. τα στοιχεία κτηματομεσιτικών εταιρειών που καταγράφουν:

-- Αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους στον Πειραιά (11,9%), στον δήμο Θεσσαλονίκης (11,7%), στον νομό Λάρισας (11,3%), στα νότια προάστια της Αθήνας (10,9%) και στο κέντρο (6,9%), στη Χαλκιδική (10,8%).

-- Οσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας, το ίδιο διάστημα τεράστιες αυξήσεις καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά (14,3%), βόρεια (9,1%) και νότια προάστια της Αθήνας (5,9%), στον Πειραιά (11,1%) και στα προάστιά του (6,9%), στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (14,7%).

-- Εκτίναξη του κόστους για τη φοιτητική στέγη, ακόμα και πάνω από 40%, π.χ. στο 43% των ζητούμενων ενοικίων στην Πάτρα και στο 25% στη Θεσσαλονίκη, στο 26% στην Αθήνα κ.ο.κ.


Νέος μηχανισμός παρακολούθησης και εκβιασμού των νοικοκυριών

Η κυβέρνηση στήνει και έναν νέο μηχανισμό ασφυκτικής παρακολούθησης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν χρέη στην εφορία και τους δημόσιους οργανισμούς, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σε μια συγκυρία που τα λαϊκά νοικοκυριά και οι καταστηματάρχες φτύνουν αίμα για να τα βγάλουν πέρα από την ακρίβεια και την έκρηξη των τιμών της Ενέργειας και που η κυβέρνηση διαφημίζει τα διάφορα επιδόματα - «ψίχουλα» ως «μέτρα στήριξης», συγκροτεί έναν μηχανισμό - θηλιά για τον λαό, προκειμένου να παρακολουθεί σε κάθε βήμα τις συναλλαγές του, να σκανάρεται κάθε συναλλαγή και να μπλοκάρει τη δυνατότητα αγοράς με πίστωση. Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να δίνονται και σε ιδιώτες, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης και εκβιασμού από διάφορα ιδρύματα προς τους οφειλέτες, αφού ταυτόχρονα θα υπάρχουν και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία!

Ο νέος μηχανισμός θα περιλαμβάνει φάκελο οφειλών και οικονομικής συμπεριφοράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στον οποίο θα αποτυπώνεται η εικόνα του οφειλέτη για το σύνολο των χρεών του, αλλά και της εξόφλησης αυτών, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να πιστοποιείται η εικόνα του. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα διπλό αρχείο - φάκελος, σύμφωνα με το οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, τράπεζες θα καταγράφονται.

Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση δύο νέων κέντρων καταγραφής και παρακολούθησης των πολιτών και των επιχειρήσεων με χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Πρόκειται για την «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης», που συστήνει το υπουργείο Οικονομικών, και το «Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων», που δημιουργείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» θα σκανάρει όλα τα οικονομικά δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, ακόμα και τους φορείς Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς.

Στη συνέχεια θα αξιολογεί βάσει ενός συστήματος βαθμολόγησης εάν διαθέτουν το πιστοληπτικό προφίλ για ρυθμίσεις οφειλών, τη λήψη δανείων, τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για την ανάληψη έργων ή ακόμα και την παροχή κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης χρηματοδοτούμενων από το Δημόσιο ή συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ή άλλο διεθνή οργανισμό προγραμμάτων.

Το σύστημα αξιολόγησης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθμίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ