Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ξεσάλωμα» σε βάρος της λαϊκής κατοικίας

«Γέλασαν και τα τσιμέντα» με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου μέσα στη βδομάδα, ότι αναμένονται «σημαντικές ανακοινώσεις για τη στέγη από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ» - δηλώσεις με φόντο την ανεξέλεγκτη άνοδο των ενοικίων, που «καταπίνει» ολόκληρους μισθούς.

Το περιεχόμενο των εξαγγελιών είναι λίγο - πολύ γνωστό: Τα ίδια ψευτοεπιδόματα, που ανακυκλώνουν τη φτώχεια, ενώ οδηγούν και σε νέο φέσωμα τα νέα κυρίως ζευγάρια. Αλλωστε ο καημός της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που διακινούν «τάλε κουάλε» προτάσεις για τη «νέα στεγαστική πολιτική», είναι άλλος: Το πώς θα ανοίξουν - αξιοποιώντας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας για τους ομίλους, με το κράτος σε ρόλο «μεσίτη» για την αναβάθμιση και την εμπορική διαχείριση ανεκμετάλλευτων σπιτιών - την «αξιοποίηση» του «στεγαστικού αποθέματος», όπως λένε - προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων, στέλνοντας τον λογαριασμό ξανά στον λαό.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ίδια ώρα που «κλαίνε» για την εκτόξευση του κόστους της στέγης, ετοιμάζονται να φορτώσουν και νέα «πράσινα» χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, με βάση και τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

«Πογκρόμ» 40 χιλιάδων πλειστηριασμών

Το μέγεθος της υποκρισίας αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι το ζήτημα της «αντιμετώπισης» των «κόκκινων» δανείων - και συγκεκριμένα του ιδιωτικού φορέα που θα διαχειρίζεται την εκποίησή τους και τη μετατροπή των ιδιοκτητών σε νοικάρηδες στα σπίτια τους - βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις που έμειναν «πεσκέσι» για τη συνέχεια, μετά το υποτιθέμενο τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Αυτό την ίδια ώρα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό «ξεσάλωμα» από τράπεζες και funds σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, με βάση και τα όσα έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

-- Πάνω από 17.620 ακίνητα βγήκαν σε πλειστηριασμό μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τους 4.190 απ' αυτούς τους πλειστηριασμούς, μάλιστα, το 1/3 δηλαδή, να «ευδοκιμούν» και τα σπίτια να αλλάζουν χέρια.

Συνολικά με βάση τους στόχους τραπεζών και λοιπών «κορακιών» μέσα στο 2022 προβλέπεται να γίνουν πάνω από 40 χιλιάδες πλειστηριασμοί, ώστε να «ανακτηθεί» - όπως λέγεται - το «χαμένο έδαφος» της πανδημίας και των προσωρινών μέτρων για την αναστολή ορισμένων από αυτούς.

-- Ενα στα τρία δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο έχει «κοκκινίσει» εκ νέου, γεγονός που αποτυπώνει ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν «στραγγίξει». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών πρόκειται για το 32% των στεγαστικών δανείων, το 37% των καταναλωτικών και το 35% των επιχειρηματικών.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες και τα funds απορρίπτουν ακόμα κι αυτές τις «λεόντειες» συμφωνίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για κάποιες ρυθμίσεις οφειλών ή εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε ποσοστό πάνω από 67%, δηλαδή στις 2 από τις 3 περιπτώσεις!

-- Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Εκτόξευση στα ενοίκια

Η νέα αυτή «επέλαση» σε βάρος της λαϊκής κατοικίας συνδέεται στενά και με τις «ευκαιρίες» που βλέπουν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που «αξιοποιούν» την εκτίναξη των τιμών πώλησης και ενοικίασης για νέα κέρδη, μαζί φυσικά με τα «μεγάλα πρότζεκτ» του κεφαλαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά περιοχές (Ελληνικό, κέντρο Αθήνας για τουρισμό κ.ά.), κάνοντας είδος πολυτελείας την κατοικία για τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά είναι π.χ. τα στοιχεία κτηματομεσιτικών εταιρειών που καταγράφουν:

-- Αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους στον Πειραιά (11,9%), στον δήμο Θεσσαλονίκης (11,7%), στον νομό Λάρισας (11,3%), στα νότια προάστια της Αθήνας (10,9%) και στο κέντρο (6,9%), στη Χαλκιδική (10,8%).

-- Οσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας, το ίδιο διάστημα τεράστιες αυξήσεις καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά (14,3%), βόρεια (9,1%) και νότια προάστια της Αθήνας (5,9%), στον Πειραιά (11,1%) και στα προάστιά του (6,9%), στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (14,7%).

-- Εκτίναξη του κόστους για τη φοιτητική στέγη, ακόμα και πάνω από 40%, π.χ. στο 43% των ζητούμενων ενοικίων στην Πάτρα και στο 25% στη Θεσσαλονίκη, στο 26% στην Αθήνα κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ