Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη Δευτέρα ο αποχαιρετισμός στον κομμουνιστή καλλιτέχνη Κώστα Ρόθο

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α' Κοιμητηρίου Αθήνας, θα ειπωθεί το τελευταίο «αντίο» στον κομμουνιστή καλλιτέχνη, γλύπτη Κώστα Ρόθο, που «έφυγε» από τη ζωή. Ο Κώστας Ρόθος αφήνει πίσω του ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, που εμπνέεται από τους αγώνες και εμπνέει καινούργιους.

Γεννημένος το 1947 στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά, και έκτοτε ξεκίνησε ένα δημιουργικό ταξίδι παράλληλα με μια πλούσια δράση. Η πορεία αυτή περιλάμβανε ατομικές εκθέσεις, συμμετοχή σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σταθερή παρουσία σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις αλληλεγγύης σε λαούς που δοκιμάζονται. Στο εργαστήριό του δημιουργήθηκαν πολλά ομαδικά γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις, και προετοιμάστηκαν πολλά ομαδικά εικαστικά δρώμενα ενάντια στο ΝΑΤΟ, για τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.λπ., για το το ΕΕΤΕ, του οποίου ήταν μέλος και το υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις.

Πήρε μέρος ενεργά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και συμμετείχε σε όλους τους φοιτητικούς αγώνες, αργότερα στους αγώνες των εικαστικών καλλιτεχνών, και αγωνίστηκε για το ΕΕΤΕ ως μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας από το 1975.

Από το 1978 δίδαξε Πλαστική και Ελεύθερο Σχέδιο στη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και εξελέγη καθηγητής.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1975 μέχρι το τέλος της ζωής του.

Θλίψη για την απώλειά του εξέφρασε η ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το πλούσιο έργο του, αμέσως αναγνωρίσιμο για το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του, εκφράζει με σύγχρονη μορφή την αγωνία και πάλη των ανθρώπων για το δίκιο, την ευτυχία, την ειρήνη, την ομορφιά της ζωής».


«Σύντροφέ μας, δεν σε ξεχνούμε, μα ούτε και μπορούμε να σε ξεχάσουμε. Οι ψιλόλιγνες μορφές σου, που βαδίζουν μπροστά και δείχνουν ψηλά, ξέρουμε πως παίρνουν ζωή από την αιώνια πάλη των ανθρώπων για την κοινωνική απελευθέρωση, που είναι και δική μας πάλη», τόνισε ακόμα η ΚΕ στο μήνυμά της για την απώλεια του κομμουνιστή καλλιτέχνη.

«Το έργο του, μοντέρνο και πάντα εμπνευσμένο από τους αγώνες του λαού, μας εμπνέει και σήμερα, είναι επίκαιρο και φρέσκο», σημείωσαν από την πλευρά τους η Επιτροπή Περιοχής Αττικής και η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών Αττικής του Κόμματος.

Με θλίψη αποχαιρέτησε τον Κώστα Ρόθο και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στο πλευρό της οποίας συμμετείχε ενεργά στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και συνέβαλε στην ανάπτυξη της δράσης της, δίνοντας το «παρών» στους αγώνες και συμβάλλοντας με την τέχνη του στην καταγγελία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στην αλληλεγγύη στους λαούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο κομμουνιστή γλύπτη Κώστα Ρόθο (2022-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η Εκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό Μουσείο (2019-10-04 00:00:00.0)
Την Παρασκευή τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής (2019-09-26 00:00:00.0)
Προσυνέδριο Εικαστικών Τεχνών (2014-05-29 00:00:00.0)
«Ξηλώνει» μια γλυπτική ενότητα (2013-01-12 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «παρών» των εικαστικών (2000-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ