ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαναζεί ο φρικτός μεσαίωνας

Η παραπομπή του Μιλόσεβιτς αποδοκιμάστηκε και αποδοκιμάζεται έντονα από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Επί σοσιαλιστικού καθεστώτος, όλοι συμφωνούν, ότι η ζωή στις βαλκανικές χώρες ήταν ασυγκρίτως καλύτερη από τώρα. Τα διάφορα έθνη συνυπήρχαν στο κάθε κράτος και ζούσαν ειρηνικά. Οι πάντες είχαν τα ίδια δικαιώματα, σε όλους γίνονταν παροχές πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όλους δινόταν το δικαίωμα στη δουλιά, στην ανάπαυση, στην ψυχαγωγία και, κυρίως, στη μόρφωση. Σε όλους τους φοιτητές δινόταν υποτροφία. Η φιλία και η συνεργασία των λαών αναπτύσσονταν.

Και ήρθαν οι καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές της Δύσης - ουσιαστικά φασίστες - προσπαθώντας με τη βοήθεια πουλημένων λακέδων ν' ανατρέψουν την ειρήνη. Υποκίνησαν τα μίση και αυτοί οργάνωσαν τους πολέμους. Δηλαδή τη χειρότερη δυστυχία. Βρήκαν υποκριτικά την πρόφαση να βομβαρδίσουν άνανδρα αθώους αμάχους στη Γιουγκοσλαβία. Τα ίδια κάνουν επί αιώνες σε πολλές περιοχές της Γης. Ονόμασαν την πολιτική αυτή «διαίρει και βασίλευε». Σκοπός η κατάληψη στρατηγικών σημείων και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι όταν κάνουν κάπου κάποια «επένδυση», αν βάλουν ένα εκατομμύριο πρέπει να εισπράξουν πολλαπλάσια. Φοβερή τοκογλυφία.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας με εκλογές, τις οποίες οι επιτηρητές της Δύσης χαρακτήρισαν σωστές. Υστερα έκαναν έναν φρικαλέο εκβιασμό του λαού της Γιουγκοσλαβίας να μην τον ξαναψηφίσουν. Τους έλεγαν ή θα ψηφίσετε αυτούς που θέλουμε εμείς, ή θα έχετε εμπάργκο και πόλεμο. Φοβερή παραβίαση κάθε αρχής δημοκρατικότητας. Τώρα θέλουν να δικάσουν το σύμβολο της αντίστασης!

Στην πραγματικότητα οι καπιταλιστές εγκληματίες πρέπει να λογοδοτήσουν, όχι μόνο για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά για τα τρομερά εγκλήματα που διαπράττουν σ' όλο τον κόσμο. Ο φρικτός μεσαίωνας της Δύσης ξαναζεί. Οι λαοί με τους αγώνες τους πρέπει να ματαιώσουν τα νέα εγκλήματα που ετοιμάζονται από τους ιμπεριαλιστές.


ΡΕΝΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Αγία Παρασκευή

Ανάξια δείγματα γραφής

Κόσοβο 1999: Βομβαρδιμένο τρένο από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. . Τώρα ζητάνε και τα ρέστα...

Associated Press

Κόσοβο 1999: Βομβαρδιμένο τρένο από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. . Τώρα ζητάνε και τα ρέστα...
Σας απευθύνω την παρούσα, πλήρης οργής και αηδίας, για την ανόσια πράξη της προϊσταμένης σας αρχής να παραδώσει τον τέως ηγέτη της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στους εγκληματίες που ρήμαξαν τη σερβική και γιουγκοσλαβική επικράτεια. Μεταβιβάστε παρακαλώ την απέχθειά μου γι' αυτήν την ανέντιμη πράξη. Αισθήματα παρόμοια πιστεύω τρέφει και όλος ο ελληνικός λαός. Η πράξη αυτή θυμίζει τη συναλλαγή του Ιούδα με το φαρισαϊκό κατεστημένο. Ομως εκείνος ανένηψε και τερμάτισε την ανάξια και άθλια ζωή του. Η ηγεσία της χώρας σας θα πράξει το ίδιο; Πολύ αμφιβάλλω γιατί το σθένος χαρακτηρίζει μόνον έντιμους και ενάρετους ανθρώπους.

Η «κυβέρνησή» σας όμως, εν μέσω των ακόμα καπνιζόντων ερειπίων, και των πτωμάτων που το αίμα των δεν έχει τελείως θρομβώσει ακόμη, έδωσε δείγματα γραφής. Και παρείχε «γην και ύδωρ» στους διεθνείς εγκληματίες και τρομοκράτες! «Νέοι άνδρες, νέα ήθη» ελέχθη από τους προγόνους μας, που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού τότε που οι πρόγονοι των σημερινών εγκληματιών, επεδίδοντο στον κανιβαλισμό. Οπως άλλωστε κάνουν και οι απόγονοί των, πράγμα που επιβεβαιώνει την τραγωδία της χώρας σας και όχι μόνον. Παρ' όλα ταύτα, η τωρινή ηγεσία σας συνετάχθη με τους κανιβάλους του 21ου αιώνα, και παρέδωσε στη... δικαιοσύνη τους έναν ηγέτη ο οποίος (δυστυχώς) έδειξε πως είναι το «τελευταίο αντίγραφο» ηγετών όπως ο Γιόσιπ Μπρος Τίτο. Κρίμα - και άκρως επικίνδυνο - που εξέλιπε αυτό το είδος ηγετών.

Μεταβιβάστε προς την «κυβέρνησή» σας, πως είναι ανάξια των περιστάσεων και μολύνει με τα πέλματά της την ιερή γη της Σερβίας, με τις τόσες ηρωικές παραδόσεις. Αρρηκτα δεμένες με τους υπέρ της ελευθερίας αγώνες ημών των Ελλήνων. Φίλοι εκ παραδόσεως και κληρονόμοι, αμφότεροι, ενός πνεύματος αντίστασης στους εκάστοτε ισχυρούς. Πέραν, βεβαίως, της σημερινής ηγεσίας σας, μεμφόμεθα εξ ίσου και την κυβέρνησή μας που ενάντια στα αισθήματα του λαού μας - κατά ποσοστόν 98% - ετάχθη με τους φονιάδες και τους εμπρηστές της ειρήνης στην περιοχή μας (και όπου αλλού κρίνεται ότι τους συμφέρει). Τολμώ να προβλέψω πως η παράδοση του τέως ηγέτη σας στους δήμιους του λαού σας, έναντι «πινακίου φακής», θα αποδειχθεί το «κύκνειον άσμα» μιας κατ' ουσίαν δοτής κυβέρνησης και ηγεσίας. Η ηγετική ομάδα της συμμαχίας DOS υποθηκεύει το μέλλον του λαού σας διά της σαλαμοποίησης... Και θα ανοίξουν πιθανότατα οι «ασκοί του Αιόλου», διότι «πολλοί την προδοσίαν ηγάπησαν, τον προδότην ουδείς».

Ο υπερήφανος λαός της Σερβίας αλλά και όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, «πλην Λακεδαιμονίων» (δηλαδή των Ουτσεκάδων, που έχουν πιει.. το ηδύποτον της «Μεγάλης Αλβανίας»), δε θα συγχωρήσουν αυτό το χιτλερικής έμπνευσης συνταγματικό πραξικόπημα. Με το λαό σας πρώτο, αλλά και τον αδελφό ελληνικό λαό, που ήδη αντιδρά προς τιμήν του!

Δικαιούται να υποθέσει ο κάθε ανησυχών πολίτης, πως οδηγείται η χώρα σας σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Που πιθανόν θα μετατρέψουν όλη τη χερσόνησο του Αίμου σε «κρανίου τόπο». Είμαστε αδέλφια, με δεσμούς αίματος το οποίο χύσαμε σε κοινούς αγώνες - και προαισθανόμαστε πως ό,τι γίνεται στη χώρα σας αφορά και μας άμεσα. Γιατί νιώθουμε πως είμαστε και μεις στο μάτι του κυκλώνα...


ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
Ενας οργισμένος Βαλκάνιος

Γελοιοποιήθηκαν

H γελοιοποίηση του Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή είναι η σημερινή κατάντια του ανωτάτου δικαστηρίου με την προσαγωγή με γκανγκστερικό τρόπο του Μιλόσεβιτς, όπως, άλλωστε, και του Οτσαλάν στην Τουρκία, που το επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο λόγος ότι δεν υποτάχτηκε στις πιέσεις των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων που επέφεραν την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας με τους βομβαρδισμούς. Κι αυτό ενώ πρόκειται για μια χώρα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο ενάντιον των Γερμανών ναζί. Την ίδια ώρα οι ιμπεριαλιστές έχουν ελεύθερο τον Πινοτσέτ με αποδειγμένες τις δολοφονίες που διέπραξε, όπως επίσης συμβαίνει με τους υπεύθυνους για το έγκλημα της Κύπρου.

Οσο για τον κύριο Ρέππα, που είπε ότι δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, τον ερωτώ: Γιατί όταν έγιναν οι βομβαρδισμοί με απόφαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία δεν τήρησαν αυτή τη στάση; Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και στην ΠΓΔΜ, δυστυχώς. Λίγη αξιοπρέπεια να υπάρχει και να είναι σίγουροι ότι οι λαοί όλου του κόσμου το έχουν καταλάβει και δε θ' αργήσει που θα 'ρθει η μέρα των ταξικών πολέμων και των προλεταριακών επαναστάσεων. Γι' αυτό και ο ύπνος τους θα είναι πάντα εφιάλτης.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΗΣ
Καρλόβασι Σάμου

Είσαι αχώριστος σύντροφός μας

(Ωδή στο «Ριζοσπάστη»)

Είσαι πυρσός ανέσπερος/ που, καίει, «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»!/ Είσαι ο άσβεστος πυρσός,/ το δρόμο που φωτίζει,/ των πρωτοπόρων στη ζωή.../ Το φως που καίει, είσαι!

Το φως που μας θερμαίνει/ και μας φλογίζει τις καρδιές./ Το φως που ακτινοβολεί/ στα πέρατα της χώρας μας/ κι όλης της Γης,/ με τα ιδανικά τα πανανθρώπινά σου...

Ποίημα είσαι επικό,/ σάλπισμα εγερτήριο,/ για νικηφόρα έφοδο,/ κόντρα στην αδικία/ στους πολέμους, στους σκοτωμούς,/ κόντρα στην τυραγνία!!

... Ανθώνας είσ' απέραντος/ γιομάτος παπαρούνες/ και κόκκινα γαρούφαλα/ με σοβαρούς συμβολισμούς/ των δίκαιων αγώνων του λαού μας,/ των θυσιών των άφταστων,/ αιώνων τόσων θυσιών,/ μα και των οραμάτων ολάκερων γενιών,/ για ένα καινούργιο κόσμο/ της λευτεριάς της προκοπής/ και της Δικαιοσύνης.

Είσαι ο αχώριστός μας σύντροφος/ ο πιο καλύτερός μας./ Ο δάσκαλος, ο διαφωτιστής μας είσαι./ Είσαι ο καθοδηγητής μας/ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ!!


ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Κοροϊδεύουν αντιστασιακούς

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη». Είμαι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης γεννηθείς το 1925. Προσέφερα για την Ελλάδα μας πάρα πολλά κι εγώ και όλη μου η οικογένεια.

Υπέβαλα τα χαρτιά μου από τους πρώτους και έχω πιστοποιητικό αναγνώρισης της αντιστασιακής μου ιδιότητας από το 1989. Ομως, αυτό που λέγεται βοήθημα, τις 20.000 δηλαδή, ακόμα δε μου τα έχουν δώσει.

Η δικαιολογία που επικαλούνται από το Γενικό Λογιστήριο, είναι ότι δεν κατέθεσα χαρτιά! Από την άλλη, ωστόσο, με έχουν απορρίψει. Και ερωτώ πώς είναι δυνατόν χωρίς να υπάρχουν χαρτιά να με απορρίπτουν;! Δηλαδή φάσκουν και αντιφάσκουν, δεν είναι ειλικρινείς.

Ομως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, λέει ο λαός μας. Εγώ έχω όλα τα στοιχεία και τον αριθμό της απόφασης - πράξης (72136/91) της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Τι θέλουν λοιπόν; Να με αναγκάσουν να τα βγάλω στην τηλεόραση, γιατί προκαλούν έτσι; Επιτέλους είναι καιρός να διορθωθούν...

Αυθαιρεσία εταιρίας

Από τον Μηνά Ξεκομνηνό, ανάπηρο αντιστασιακό, τον Πρόεδρο της ΠΟΣΑΘΕΑΑ πήραμε την παρακάτω επιστολή. Γράφει:

Είμαι αντιστασιακός ανάπηρος πολέμου. Λόγω της πολύ βαριάς αναπηρίας μου έχω το υπ. αρ. κυκλοφορίας ΑΠ 581 αναπηρικό αυτοκίνητο. Για τέτοια αναπηρικά αυτοκίνητα υπάρχει η υπ αρ. ΕΔ2α/03/75/ΦΝ306 εγκύκλιος των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών που έχει δημοσιευτεί στο υπ. αρ. 236 ΦΕΚ της 12/5/1987 Τεύχος Δεύτερο με την οποία τα αναπηρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων. Φαίνεται, όμως, πως η ΑΕ ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ που έχει την ευθύνη των διοδίων της Αττικής οδού θέτει εαυτόν υπεράνω των νόμων του κράτους. Ετσι η εν λόγω εταιρία με υποχρέωσε να καταβάλλω τα διόδια στο "μπλόκο" Υμηττού καθώς πήγαινα στο αεροδρόμιο Σπάτων στις 22.6.2001. Μου φαίνεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να γνωστοποιήσουν στην εν λόγω εταιρία ότι δεν μπορούν να καταστρατηγούν τους νόμους ή τα διατάγματα της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ