ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι φονιάδες των λαών δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια!

Ανακοίνωση για την αναγόρευση του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Να ανακληθεί τώρα η απόφαση αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ, γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των πανεπιστημίων στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η τελετή αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή.

Οπως τονίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας, «η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη, σε μια περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ευθύνονται και αυτοί για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας. Με την αναγόρευσή του το ΕΚΠΑ "τιμά" έναν στυλοβάτη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ελληνικής εμπλοκής στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς».

Κάνοντας μια αναδρομή στο βιογραφικό του Ρ. Μενέντεζ, παραθέτει τα εξής:

«- Είναι ένας εκ των εμπνευστών του "Νόμου περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021", που αναθέτει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρόλο "χωροφύλακα" για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον ελληνικό λαό σε στόχο αντιποίνων, όπως δείχνουν και οι απειλές της Ρωσίας.

- Στήριξε την "ανανεωμένη" Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και μετέτρεψε όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Η εν λόγω Συμφωνία προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και επέκτεινε τις στρατιωτικές υποδομές που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία και για τη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας.

- Καθόλου τυχαία δεν είναι και η πρόσφατη επίσκεψη του Μενέντεζ στη χώρα μας, που εντάσσεται στο "μεγάλο παζάρι" ΗΠΑ - Τουρκίας για να αποσπαστεί η δεύτερη από τη ρωσική επιρροή και περιλαμβάνει "ανταλλάγματα" σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.»

Οπως τονίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας, «αποτελεί μεγάλη πρόκληση, την ώρα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αιματοκυλούν τον ουκρανικό λαό, την ώρα που ο κίνδυνος για τη χώρα μας λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο μεγαλώνει, που η τουρκική αστική τάξη δυναμώνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, η κυβέρνηση να επιβραβεύει αυτούς που μας εμπλέκουν σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια!

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, των διοικήσεων των πανεπιστημίων που έχουν πάρει εργολαβία τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τα αντιNATOικά αισθήματα του λαού και των νέων, να τους "εκπαιδεύσουν" στις πιο αντιδραστικές και μαύρες αξίες "made in USA", με απώτερο στόχο να τους μετατρέψουν σε υποστηρικτές των βρώμικων σχεδίων στην περιοχή, έτοιμους να "ματώσουν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες" όπως δήλωνε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας!

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία δουλειά να αναγορεύουν σε επίτιμους διδάκτορες αστούς πολιτικούς και να εργαλειοποιούν την επιστήμη στην υπηρεσία αντιδραστικών πολιτικών. Εξίσου απαράδεκτη ήταν η αναγόρευση με τον ίδιο τίτλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, από το ΕΚΠΑ το μακρινό 2001, τότε που ήταν το "καλό παιδί" της Δύσης! Το πάθημα δεν έγινε μάθημα! Και οι δύο αποφάσεις εντάσσονται στον ίδιο τυχοδιωκτικό, αντιεπιστημονικό κατήφορο, με τη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος να "δίνει εξετάσεις" στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλούμε κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των πανεπιστημίων στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!».

Κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών από την αρχή της χρονιάς

Την ανάγκη κάλυψης όλων των αναγκών των μαθητών και των σχολείων από την πρώτη μέρα, να παρθούν μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών και προστασίας της υγείας, τονίζουν εκπαιδευτικά σωματεία μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, παρά τους 8.487 μόνιμους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, μετά από διαρκείς αγώνες, «τα κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων παραμένουν τεράστια» και είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών, για να «καλυφθούν» στοιχειωδώς οι ανάγκες. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τα κενά που δόθηκαν στους νεοδιόριστους, στην Ειδική Αγωγή για 16 κενά νηπιαγωγών υπήρξαν 14 διορισμοί, για 28 δασκάλων 10, για 5 ψυχολόγων 1, για 8 νοσηλευτών 3, για 5 φυσικοθεραπευτών 1. Οπως επισημαίνει το σωματείο, η παραπάνω εικόνα υπάρχει χωρίς να έχουν γίνει οι τοποθετήσεις τους, χωρίς τις νέες άδειες που θα προκύψουν μετά την 1η Σεπτέμβρη από όλους τους εκπαιδευτικούς και χωρίς τις αυξημένες ανάγκες.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να δοθούν όλα τα πραγματικά κενά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να καλυφθούν σε μία φάση «χωρίς περικοπές και "μαγειρέματα"». Με γνώμονα τις ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά και τα δικαιώματα των αναπληρωτών, ζητούν επίσης:

  • «Να υπολογιστούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε βασικές και δευτερεύουσες, σε όλες τις ειδικότητες, σε τμήματα ΖΕΠ, στην παράλληλη στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν όλα όσα χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών. Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία.
  • Απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα για υγειονομικούς και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους. Με βάση αυτό να καθοριστεί η συγκρότηση των τμημάτων και οι προσλήψεις. Να καταργηθεί το απαράδεκτο όριο για 25 μαθητές στις τάξεις. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για "σπάσιμο" τμημάτων.
  • Σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, άρα και στην Α' Διεύθυνση, τη μεγαλύτερη της χώρας, να υπολογιστούν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου και όχι τρίμηνα) για την κάλυψη των έκτακτων κενών που θα προκύψουν από συναδέλφους που θα νοσήσουν από Covid-19, ώστε να μην επαναληφθεί το μπάχαλο της περσινής χρονιάς.
  • Να επανέλθει άμεσα ο υπεύθυνος δάσκαλος στο Ολοήμερο. Να καλυφθούν από την αρχή της χρονιάς με προσλήψεις όλες οι επιπλέον ανάγκες στο Ολοήμερο.
  • Να δοθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το ΥΠΑΙΘ όλα τα κενά για τη δήλωση περιοχών και ταυτόχρονα να δίνονται σε κάθε Διεύθυνση όλα τα κενά στις τοποθετήσεις των συναδέλφων (αποσπασμένων, νεοδιόριστων, αναπληρωτών...)».

Παράλληλα ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της διαβίωσης των εκπαιδευτικών και ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία, που είναι ακόμα εδώ.

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται το ταξίδι του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη χώρα με εκδηλώσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις και νησιά, με το κεντρικό του σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Με ζωντάνια και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου η «στάση» του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Τήνο, στον Πύργο.

«Το Φεστιβάλ καταφέρνει να παραμένει κάθε χρόνο ζωντανό και επίκαιρο, ακριβώς επειδή τέτοια είναι η καινοτόμα πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα για να ζούμε, να δουλεύουμε, να μορφωνόμαστε πολύ καλύτερα. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη άλλωστε της τεχνολογίας και της επιστήμης, η εκρηκτική άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας επιτρέπει σήμερα στην εργατική τάξη και στα παιδιά της να ζουν πολύ καλύτερα, δουλεύοντας λιγότερες ώρες. Αντ' αυτού, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σημερινό σύστημα οι τομές αυτές αξιοποιούνται για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης της δουλειάς», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Υφαντής, επικεφαλής της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Απηύθυνε δε κάλεσμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων που αναπτύσσονται παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα του τηνιακού λαού κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και των διαφόρων αστικών κομμάτων να γεμίσουν το νησί με ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας το φυσικό τοπίο και την ομορφιά του νησιού.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κέφι και χορό από ντόπιους καλλιτέχνες.

Τις επόμενες μέρες
  • Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 21.00 στην πλατεία της Τσαριτσάνης. Θα μιλήσει ο Δαμιανός Μπαλασούλης, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Θανάση Τζήκα, Παναγιώτη Ζιώγα και Αντώνη Ζιώγα.
  • Ακόμα, την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη στις 9 μ.μ., στο πάρκο Δορυλαίου (περιοχή «θεατράκι», πίσω από το γήπεδο του Πανσερραϊκού) στις Σέρρες. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με τίτλο «Μαζί στον αγώνα, λαϊκά και ξάστερα», με τους Πάνο Κοσμίδη, Μιχάλη Μπουρέλο, Αστέρη Πασχαλιά και Δημήτρη Ψαρρά. Συναυλία - γλέντι με το συγκρότημα «Βουκολική Διαταραχή». Στον χώρο θα λειτουργούν: Στέκι για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία. Μαθητικό Στέκι, Φοιτητικό Στέκι και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ