ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχίες» και «δυσκολίες» στις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Νέα επίσκεψη σε Βελιγράδι και Πρίστινα πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα οι ειδικοί απεσταλμένοι της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, και των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για σοβαρή αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ της Σερβίας και του προτεκτοράτου του Κοσόβου, με φόντο τη συνολικότερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια.

«Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες», σχολίασε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς την Παρασκευή, μετά και τον δεύτερο γύρο συνομιλιών που είχε στο Βελιγράδι με τους δύο απεσταλμένους.

Αναφερόμενος στις νέες άδειες κυκλοφορίας που οι αρχές της Πρίστινας θα ζητούν από 1η Σεπτέμβρη για όσους Σέρβους εισέρχονται στο Κόσοβο (άδειες που απορρίπτονται από τη σερβική πλευρά, καθώς το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το προτεκτοράτο), ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε τις επαφές» και ότι «πιστεύω πως τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμβιβαστική λύση, τουλάχιστον για ένα μικρό μέρος» των διαφωνιών. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο «να βρεθεί συνολική λύση για τις άδειες κυκλοφορίας και για ορισμένα μεγάλα θέματα».

Από την πλευρά τους οι απεσταλμένοι της ΕΕ και των ΗΠΑ επανέλαβαν τα «καλοπιάσματα» προς το Βελιγράδι, το οποίο επιχειρούν να αποσπάσουν από τη ρωσική επιρροή. Ο Λάιτσακ επανέλαβε την εκτίμησή του για «ειλικρινή προσπάθεια» που κατέβαλε «ο Σέρβος Πρόεδρος για την υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής λύσης». Ο δε Εσκομπάρ χαρακτήρισε τις συζητήσεις «δύσκολες και μακρές», αναφέροντας κι αυτός ωστόσο ότι «εκτιμάμε την αφοσίωση του Προέδρου (Βούτσιτς) στην ειρήνη και στη σταθερότητα».

Θυμίζουμε ότι με διάγγελμά του το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Βούτσιτς διαμήνυσε πως «για οτιδήποτε χρειαστεί και οποτεδήποτε χρειαστεί, θα σώσουμε τους δικούς μας στο Κόσοβο, δεν θα γίνουν πρόσφυγες», ενώ κατήγγειλε πογκρόμ κατά των Σέρβων του Κοσόβου που ετοιμάζει η «αλβανική αστυνομία». Επεσήμανε ακόμα ότι στόχος του Βελιγραδίου είναι «να αποφύγουμε τη γενική καταδίκη της Σερβίας από τη Δύση, με την κατηγορία ότι δεν κάναμε αρκετά για έναν συμβιβασμό».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, και ενώ εκκρεμεί ο σχηματισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου στη Σερβία, ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Αλ. Βουλίν (επικεφαλής του «Κινήματος των Σοσιαλιστών», κόμματος που συνεργάζεται με το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς στην κυβέρνηση, και γνωστός για την υποστήριξή του στη στενή συνεργασία με τη Μόσχα) συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ. Ο ακριβής στόχος του ταξιδιού δεν ανακοινώθηκε. Για την επίσκεψη Βουλίν υπήρξαν ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, όπως αυτή της μέχρι τώρα υπουργού Ενέργειας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς (προερχόμενης από το Προοδευτικό Κόμμα), η οποία υποστήριξε ότι τέτοιες επιλογές δεν συμβάλλουν στην πολιτική της κυβέρνησης για «διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας, της περιφερειακής συνεργασίας και της ένταξης στην ΕΕ». Θύμισε δε πως «η Σερβία έχει λάβει καθαρή απόφαση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία», παρότι δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Καταγγελίες της Μόσχας για σχέδια ΝΑΤΟποίησης στη Βοσνία

Στο μεταξύ, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ξεκίνησε η άφιξη των γερμανικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν στο εξής στην EUFOR (την «ειρηνευτική» δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία), δίνοντας αφορμή στη Μόσχα να καταγγείλει σχέδια «υφέρπουσας ΝΑΤΟποίησης».

Ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Σαράγεβο απέδωσε αυτά τα σχέδια σε «ορισμένα δυτικά κράτη, καταρχάς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία», τονίζοντας ότι η νέα στρατιωτική δύναμη «δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» αλλά «με τη γεωπολιτική κυριαρχία και την επιθυμία για διατήρηση της ηγεμονίας τους». Εξέφρασε επίσης ανησυχία για «προβοκάτσιες που θα αποδείξουν την "αδυναμία" της EUFOR και την ανάγκη για την αντικατάστασή της από ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής».

Η ΥΠΕΞ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπίσερα Τούρκοβιτς, αντιδρώντας στη ρωσική ανακοίνωση, υποστήριξε ότι «τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα δεν είναι στρατεύματα κατοχής» και ότι παρεμβάσεις όπως αυτές της ρωσικής πρεσβείας αποδεικνύουν την ανάγκη για μια διαρκή παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η ίδια κατήγγειλε ότι έλαβε ανώνυμα απειλητικά μηνύματα τα οποία την προειδοποιούσαν για απαντήσεις που ετοιμάζουν «η ισχυρή Ρωσία και ο Πούτιν».

Τέλος, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μεσοβδόμαδα, επανέφερε απειλές για «μπλοκάρισμα» διαφόρων ψηφοφοριών στα «ενιαία» κρατικά όργανα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, μεταξύ άλλων για την υλοποίηση σχεδίων που αφορούν έργα σε υποδομές. Παράλληλα ζήτησε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη να ενταχθεί άμεσα στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (συμμετέχουν Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) και να εγκριθεί άμεσα η κατασκευή αγωγού αερίου που θα ενώνει τη Βοσνία με τη Σερβία. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον (Βόσνιο μουσουλμάνο, επικεφαλής αυτήν την περίοδο του τριμελούς προεδρείου της χώρας) Σ. Τζαφέροβιτς, επειδή συμμετείχε στη συνάντηση της «Πλατφόρμας για την Κριμαία», η οποία εστιάζει στην αξίωση επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Δυναμώνει ο απεργιακός αγώνας στην Ευρώπη

Από την απεργία στα ταχυδρομεία της Βρετανίας
Από την απεργία στα ταχυδρομεία της Βρετανίας
Δυναμώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Ευρώπη, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών ενάντια στην τεράστια ακρίβεια, καθώς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας.

Στη Βρετανία, ξεκίνησε την Παρασκευή η πρώτη (σε σύνολο τεσσάρων) 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία («Royal Mail»), διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς. Η απεργία των περίπου 115.000 υπαλλήλων της εταιρείας «Royal Mail» έρχεται σε συνέχεια σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων με αντίστοιχα αιτήματα, όπως στους σιδηροδρόμους, στο λονδρέζικο μετρό, στα αστικά λεωφορεία, ενώ έπονται και άλλες από σωματεία υγειονομικών, εκπαιδευτικών, δικηγόρων κ.α. Οι απεργοί διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις, απέναντι στον πληθωρισμό που ήδη «τρέχει» με 10%, τις τεράστιες αυξήσεις κατά 80% στα τιμολόγια Ενέργειας κ.ο.κ.

Οι εργαζόμενοι στην «Royal Mail» και το κλαδικό Συνδικάτο (Communication Workers Union - CWU) απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για «αυξήσεις» - κοροϊδία μόλις 2%, ενώ πέρσι η εταιρεία είχε κέρδη 758 εκατ. λιρών και μοίρασε στους μετόχους 400 εκατ. λίρες.

Η απεργία θα επαναληφθεί στις 31 Αυγούστου και στις 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, τετραήμερο απεργιακό αγώνα με αντίστοιχα αιτήματα ξεκίνησαν την Παρασκευή στη Σκοτία και οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, καθώς και μέλη του σωματείου UNISON που είναι στον τομέα ανακύκλωσης. Υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας σε 13 δήμους του Εδιμβούργου είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις την περασμένη Τετάρτη.

Απεργίες σιδηροδρομικών στην Ολλανδία

Σε απεργιακή κινητοποίηση κατέβηκαν την Παρασκευή χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη δυτική Ολλανδία, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Η 24ωρη απεργία είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στον κλάδο σε διάστημα τριών ημερών, έπειτα από μια πρώτη που είχε γίνει στο βόρειο τμήμα της χώρας την Τετάρτη.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη στάση της εργοδοσίας που ανέστειλε τις συνομιλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τα συνδικάτα FNV, VVMC και CNV έχουν εξαγγείλει ακόμη τρεις 24ωρες απεργίες: Στις 29/8 στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις 30/8 στο κεντρικό και στις 31/8 στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας.

Απεργίες σε αεροδρόμια στην Πορτογαλία

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιεί και το προσωπικό εδάφους σε αεροδρόμια στην Πορτογαλία.

Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, που προβλέπεται να διαρκέσει έως την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία των εργαζομένων της «Portway» αφορούσε το 90% των υπαλλήλων στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και το 85% σε αυτό του Πόρτο. Οι απεργοί και το συνδικάτο εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας (SINTAC) ζητούν άμεση αύξηση των μισθών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε κίνδυνο η ζωή των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές

Να απελευθερωθούν άμεσα!

Την άμεση απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από τις ισραηλινές φυλακές ζητά το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει τα εξής:

«Η απάνθρωπη καταστολή του ισραηλινού κράτους σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται ενάντια στην πολύχρονη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, έχει οδηγήσει στις ισραηλινές φυλακές 4.550 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων 31 γυναίκες και 175 ανήλικα παιδιά, ενώ 700 από αυτούς χαρακτηρίζονται "διοικητικοί κρατούμενοι" και βρίσκονται στις φυλακές χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγορίας.

Το κράτος του Ισραήλ, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια μεθοδική συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων, καταπατώντας κάθε είδους διατάξεις του λεγόμενου "ανθρωπιστικού δικαίου".

Σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή δεκάδων πολιτικών κρατουμένων οι οποίοι, αντιδρώντας στην κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχή και απαιτεί να τερματιστεί το καθεστώς των πολιτικών κρατουμένων και των διώξεων.

Καλούμε την εργατική τάξη και τον λαό μας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στην πολύμορφη αντικατοχική δράση του Παλαιστινιακού λαού, και να απαιτήσουν και από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Στη Δυτική Οχθη η βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών εντείνεται, καθώς όσο περνά ο καιρός αυξάνονται οι συλλήψεις χωρίς κατηγορίες ή και χωρίς την παραμικρή προσχηματική αιτιολογία, γεγονός που αναγκάζει τους κρατούμενους ή και μέλη της οικογένειάς τους να χρησιμοποιήσουν το έσχατο μέσο, που είναι η απεργία πείνας.

  • Καθώς αυξάνονται οι επιδρομές των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην Παλαιστίνη, οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις χωρίς κατηγορίες ή δίκες, σε άθλιες συνθήκες, εντείνεται και η πάλη των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων με κάθε μέσο που διαθέτουν. Από μία κλωστή κρέμεται η ζωή του 40χρονου απεργού πείνας Χαλίλ Αουαντέχ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος στερείται τροφή από τον περασμένο Μάρτη. Ζωτικά όργανά του έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή. Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε απεργία πείνας και η 58χρονη Μουκάραμ Κουρτ, που διαμαρτύρεται για την άδικη κράτηση του 28χρονου γιου της, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και δυόμισι μήνες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MODERNA»
Μήνυση κατά των «Pfizer» - «BioNTech» για το εμβόλιο του κορονοϊού

Η αμερικανική εταιρεία «Moderna» κατέθεσε μήνυση κατά της επίσης αμερικανικής «Pfizer» και της γερμανικής «BioNTech» για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της COVID-19, ισχυριζόμενη ότι αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η ίδια είχε αναπτύξει χρόνια πριν την πανδημία.

«Η "Pfizer" και η "BioNTech" υπέβαλαν τέσσερα διαφορετικά υποψήφια εμβόλια σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιλάμβαναν επιλογές που θα είχαν απομακρυνθεί από την καινοτόμα πορεία της "Moderna". Η "Pfizer" και η "BioNTech", ωστόσο, τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα εμβόλιο που έχει την ίδια ακριβή χημική τροποποίηση mRNA με το εμβόλιό της», ανέφερε σε δήλωσή της η «Moderna».

Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ.

Πρόκειται για άλλη μια εξέλιξη στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλίων που «κολυμπούν» στα κέρδη από την εκμετάλλευση του Φαρμάκου - εμπόρευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ