ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Σελ. /40
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υπερασπίστηκε όλο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

Eurokinissi

Ως κυνικός απολογητής όλου του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου, που έστησαν και λειτούργησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν ήξερε τίποτα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ενώ επέμεινε ότι κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, παρά γίνεται ...αποδέκτης πληροφοριών.

Αναδεικνύοντας εξάλλου όλο το νομικό οπλοστάσιο και το βρώμικο θεσμικό πλαίσιο που «νομιμοποιεί» τις γενικευμένες παρακολουθήσεις, χαρακτήρισε «νόμιμη επισύνδεση» την παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη, καθώς «η διαδικασία κινήθηκε κανονικά, με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, αναδεικνύοντας και το πώς ο ένας συνεχίζει τα «έργα» του άλλου και σε αυτό το πεδίο.

Ενώ η υποτιθέμενη ένσταση αφορούσε - όπως είπε - ότι «υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι μια «αστοχία» και ένα «μεμονωμένο σφάλμα» δεν θα πρέπει να θέσουν σε αμφισβήτηση «τον εθνικό βραχίονα του κράτους», υπερασπιζόμενος το γενικευμένο φακέλωμα και τον χαφιεδισμό από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Σε αυτό το φόντο υπερασπίστηκε ξανά την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, αλλά με «τεκμηρίωση εξαιρετικά συγκροτημένη».

Ταυτόχρονα, απέφυγε ξανά να δημοσιοποιήσει τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» που επέβαλαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τον οποίο προέτρεψε «εάν επιμένει» να αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτής της απόφασης, να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φειγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ», συμπλήρωσε, ενώ στην προσπάθειά του να βγει καθαρός ο ίδιος από την υπόθεση, εμφάνισε την απομάκρυνση του διοικητή της και του γενικού γραμματέα του ως «θαρραλέα» ανάληψη ευθύνης από πλευράς του.

Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, καθώς δεν μπορούν «να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο», επικαλούμενος μάλιστα την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, όπου όμως υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου και δεν είχαν τεθεί οι νεοναζί βουλευτές υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Στη μεταξύ τους κοκορομαχία επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πέντε πρώην συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα τον έχουν κατηγορήσει για παρακολουθήσεις, λέγοντας επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι κατά πληροφορίες και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων ως υποψήφιος πρωθυπουργός, όπως και η σύζυγος και η κόρη του.

Προκάλεσε, δε, τον Αλ. Τσίπρα να πει ότι επί ημερών του δεν παρακολουθείτο κανείς πολιτικός, επιχειρηματίας ή δημοσιογράφος, αλλά στο μεταξύ τους αλισβερίσι δήλωσε ξανά ανοικτός σε προτάσεις «βελτίωσης» της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Κατηγόρησε, ακόμα, τον Αλ. Τσίπρα πως η δική του κυβέρνηση ήταν που αφαίρεσε τον δεύτερο εισαγγελέα από την ΕΥΠ, τον οποίο η ΝΔ θα επαναφέρει, όπως είπε, σε μια σειρά «αλλαγών» στον τρόπο λειτουργίας της, που τάχα «ενισχύουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια».

Στην ουσία, υπερασπίστηκε το αντιδραστικό και πολυδαίδαλο πλέγμα νόμων και ευρωενωσιακών Οδηγιών, ιδίως ως προς το σκέλος των παρακολουθήσεων, τονίζοντας άλλωστε ο Μητσοτάκης ότι η ΕΥΠ «θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της».

Παραπέρα, επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι ζητά εκλογές, επικαλούμενος τον κίνδυνο «αστάθειας» και υποστήριξε πως συμφέροντα «εντός και εκτός Ελλάδας» θέλουν αδύναμη την κυβέρνηση. «Γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής, φιλελεύθερης πορείας που σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς να απευθύνω σταράτα λόγια: Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές», ανέφερε.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μπρος στις εκλογές και το παζάρι διαμόρφωσης «εναλλακτικών» διακυβέρνησης μετεκλογικά, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα. «Γι' αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτώνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας», όπως είπε. Τέλος, στα σενάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι «ενωμένη και συμπαγής», ότι έχει περάσει από πολύ δύσκολες συγκυρίες όπως η ψήφιση του γ' μνημονίου, και προκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εκανε «γαργάρα» τις παρακολουθήσεις επί δικής του διακυβέρνησης και την «ταμπακέρα»

Eurokinissi

Προκειμένου να καλύψει το αισχρό θεσμικό πλαίσιο που έχει συνδιαμορφώσει, αλλά και το πόσο έχει «λερωμένη τη φωλιά του» και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σε μια αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «υπόλογο για ένα σοβαρότατο, βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα» και «κατηγορούμενο για μία πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική αντιδημοκρατική εκτροπή», για την «υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» και άλλα τέτοια βαρύγδουπα.

Επιπλέον, στηλίτευσε τη στάση Μητσοτάκη στο ότι όπως είπε «είναι αλλεργικός σε κάθε μέσο λογοδοσίας», φέρνοντας ως παράδειγμα «τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου απορρίψατε την πρότασή μου για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει και θα εποπτεύει τη χρηστή διαχείριση των πόρων», δηλαδή το πώς θα γίνει η μοιρασιά ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου που και οι δύο υπηρετούν, δίνοντας έτσι και μία ακόμα διάσταση για το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης και των μεταξύ τους αποκαλύψεων.

Απογειώνοντας το ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος του λαού, είπε ότι «επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε υπήρξε εκλεγμένος που να έπεσε θύματα επισύνδεσης», όταν το 2016 ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις ενός ολόκληρου κόμματος, με τις «συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, θέμα για το οποίο ακόμα και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει άχνα, όπως άλλωστε έδειξε και η ίδια η τοποθέτηση του Τσίπρα στη Βουλή.

«Για τα μάτια του κόσμου» ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 87, που απαλλάσσει την ΑΔΑΕ από την υποχρέωση να γνωστοποιεί την άρση του απορρήτου σε όσους παρακολουθούνται, άρθρο που είναι το «κερασάκι» του τεράστιου αυτού θεσμικού πλαισίου που έχει συνδιαμορφώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, και σε αυτό το μέτωπο επιβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, από τις προτάσεις που κατέθεσε για «αλλαγές» στη λειτουργία της ΕΥΠ, όπως ότι «πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τεκμηριωμένη δικαιολογία των εισαγγελικών διατάξεων για εθνική ασφάλεια», «η έγκριση παρακολουθήσεων να γίνεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς», «η επιλογή διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία όπου θα συμμετέχει ουσιαστικά και όχι απλά με έκφραση γνώμης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» και άλλες παρόμοιες, «φερετζές» στο εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο και στους κάθε λογής μηχανισμούς που θωρακίζουν το αστικό κράτος. Οσο για το φινάλε των ομιλιών του Αλ. Τσίπρα, ήταν, κατά το γνωστό, ότι η χώρα θα σωθεί με τις εκλογές και με το να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης ξεκίνησε την ομιλία του με επισημάνσεις περί «αυτοδύναμης πορείας» του ΠΑΣΟΚ που «δεν παίζει το παιχνίδι κανενός και δεν εκβιάζεται», δείχνοντας ότι όλη αυτή η υπόθεση με τις υποκλοπές σίγουρα δεν είναι άσχετη και με τις διεργασίες που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει δημόσια τους λόγους που ο Ν. Ανδρουλάκης «απειλεί την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούνται οι συνομιλίες του, ισχυρίστηκε ότι «οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ είναι χτύπημα στη Δημοκρατία», ενώ έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να προσκομιστεί εκεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης, ώστε η αρμόδια Επιτροπή να λάβει γνώση του θέματος και βέβαια δεν είπε ούτε κουβέντα για το επαίσχυντο θεσμικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσε και το ΠΑΣΟΚ και λούζεται τώρα και ο πρόεδρός του.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος είπε πως η ΕΥΠ έχει μετατραπεί σε «κομματικό εργαλείο» και «ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης», που αντί να προστατεύει την «εθνική ασφάλεια» «όπως η Μοσάντ», τελικά «προστατεύει τον πρωθυπουργό». Απέδωσε την όλη υπόθεση των υποκλοπών σε «κακούς συμβούλους του πρωθυπουργού» κι έσπευσε να δηλώσει «παρών» στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, λέγοντας πως η Ελ. Λύση «ήρθαμε να βοηθήσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση της οποίας οι επιλογές είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού»...

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «αποκαθήλωση Μητσοτάκη», που θα «αναβιώσει την πιθανότητα για τη δημοκρατία κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα». Σημείωσε υπερασπιζόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ πως ό,τι έκανε επί κυβερνήσής του «είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα», όπως είπε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή και έκανε λόγο για παρακολούθηση του τηλεφώνου του από το 2015, όπως και ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βανάκι της γερμανικής πρεσβείας ήταν έξω από τα γραφεία τους και έκανε υποκλοπές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ