Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υπερασπίστηκε όλο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

Eurokinissi

Ως κυνικός απολογητής όλου του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου, που έστησαν και λειτούργησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν ήξερε τίποτα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ενώ επέμεινε ότι κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, παρά γίνεται ...αποδέκτης πληροφοριών.

Αναδεικνύοντας εξάλλου όλο το νομικό οπλοστάσιο και το βρώμικο θεσμικό πλαίσιο που «νομιμοποιεί» τις γενικευμένες παρακολουθήσεις, χαρακτήρισε «νόμιμη επισύνδεση» την παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη, καθώς «η διαδικασία κινήθηκε κανονικά, με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, αναδεικνύοντας και το πώς ο ένας συνεχίζει τα «έργα» του άλλου και σε αυτό το πεδίο.

Ενώ η υποτιθέμενη ένσταση αφορούσε - όπως είπε - ότι «υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι μια «αστοχία» και ένα «μεμονωμένο σφάλμα» δεν θα πρέπει να θέσουν σε αμφισβήτηση «τον εθνικό βραχίονα του κράτους», υπερασπιζόμενος το γενικευμένο φακέλωμα και τον χαφιεδισμό από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Σε αυτό το φόντο υπερασπίστηκε ξανά την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, αλλά με «τεκμηρίωση εξαιρετικά συγκροτημένη».

Ταυτόχρονα, απέφυγε ξανά να δημοσιοποιήσει τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» που επέβαλαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τον οποίο προέτρεψε «εάν επιμένει» να αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτής της απόφασης, να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φειγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ», συμπλήρωσε, ενώ στην προσπάθειά του να βγει καθαρός ο ίδιος από την υπόθεση, εμφάνισε την απομάκρυνση του διοικητή της και του γενικού γραμματέα του ως «θαρραλέα» ανάληψη ευθύνης από πλευράς του.

Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, καθώς δεν μπορούν «να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο», επικαλούμενος μάλιστα την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, όπου όμως υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου και δεν είχαν τεθεί οι νεοναζί βουλευτές υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Στη μεταξύ τους κοκορομαχία επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πέντε πρώην συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα τον έχουν κατηγορήσει για παρακολουθήσεις, λέγοντας επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι κατά πληροφορίες και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων ως υποψήφιος πρωθυπουργός, όπως και η σύζυγος και η κόρη του.

Προκάλεσε, δε, τον Αλ. Τσίπρα να πει ότι επί ημερών του δεν παρακολουθείτο κανείς πολιτικός, επιχειρηματίας ή δημοσιογράφος, αλλά στο μεταξύ τους αλισβερίσι δήλωσε ξανά ανοικτός σε προτάσεις «βελτίωσης» της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Κατηγόρησε, ακόμα, τον Αλ. Τσίπρα πως η δική του κυβέρνηση ήταν που αφαίρεσε τον δεύτερο εισαγγελέα από την ΕΥΠ, τον οποίο η ΝΔ θα επαναφέρει, όπως είπε, σε μια σειρά «αλλαγών» στον τρόπο λειτουργίας της, που τάχα «ενισχύουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια».

Στην ουσία, υπερασπίστηκε το αντιδραστικό και πολυδαίδαλο πλέγμα νόμων και ευρωενωσιακών Οδηγιών, ιδίως ως προς το σκέλος των παρακολουθήσεων, τονίζοντας άλλωστε ο Μητσοτάκης ότι η ΕΥΠ «θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της».

Παραπέρα, επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι ζητά εκλογές, επικαλούμενος τον κίνδυνο «αστάθειας» και υποστήριξε πως συμφέροντα «εντός και εκτός Ελλάδας» θέλουν αδύναμη την κυβέρνηση. «Γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής, φιλελεύθερης πορείας που σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς να απευθύνω σταράτα λόγια: Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές», ανέφερε.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μπρος στις εκλογές και το παζάρι διαμόρφωσης «εναλλακτικών» διακυβέρνησης μετεκλογικά, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα. «Γι' αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτώνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας», όπως είπε. Τέλος, στα σενάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι «ενωμένη και συμπαγής», ότι έχει περάσει από πολύ δύσκολες συγκυρίες όπως η ψήφιση του γ' μνημονίου, και προκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ