Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Συνεχής κινητικότητα σε Αλεξανδρούπολη και Εβρο

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μενέντεζ

Συνεχίζεται η κινητικότητα σε Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο γενικότερα, στη μετατροπή της περιοχής σε «Σούδα του Βορρά», καθώς εντείνεται η διεκπεραίωση μέσω του λιμένα, του οδικού και σιδηροδρομικού της δικτύου, αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις, που βάζει την ακριτική πόλη στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε η μετακίνηση τεθωρακισμένων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων από το λιμάνι προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γέμισε από φάλαγγες με τεθωρακισμένα οχήματα του ιταλικού στρατού, που φορτωμένα σε φορτηγά προωθούνται προς χώρες της Βαλκανικής και της Βαλτικής. Τα οχήματα αυτά είχαν φτάσει προηγούμενα με το πλοίο «SEVERINE» στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει μπει πλέον στον σχεδιασμό και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, πέραν ΗΠΑ και Βρετανίας που την χρησιμοποιούσαν από πριν.

Εξάλλου, στην πόλη έδεσε για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες τα ξημερώματα της Παρασκευής και το βρετανικό φορτηγό πλοίο «EDDYSTONE», που για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Αμυνας μετακινεί δυνάμεις τους προς και από τα μέτωπα αντιπαράθεσης με άλλα κέντρα. Ο βρετανικός στρατός έχει εγκαταστήσει πλέον στο ακριτικό λιμάνι μόνιμο στρατιωτικό σύμβουλο, ενώ αναμένεται πως και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες θα πράξουν το ίδιο τις επόμενες βδομάδες. Οι «αποβάσεις» ΑμερικανοΝΑΤΟικών θα συνεχιστούν με πυκνό πρόγραμμα, καθώς στο λιμάνι αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβρη ακόμα ένα αμερικανικό μεταγωγικό για τη φορτοεκφόρτωση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παραπέρα, στον νότο, στην ...κανονική Σούδα έδεσε το υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Florida», για προγραμματισμένη επίσκεψη, όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Αλλωστε η αξία της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και των υπόλοιπων υποδομών στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως και για τη διακίνηση του αμερικανικών συμφερόντων LNG προς τις ευρωπαϊκές αγορές, τονίστηκε στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επιθεώρησε ο ίδιος πρόσφατα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μητσοτάκης εξήρε την «προσφορά» του στην «ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», με ιδιαίτερη αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία Μενέντεζ «Νόμος περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας», που σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ενώ έγινε συζήτηση για τις «προοπτικές στενότερης συνεργασίας» ενόψει και του Δ' Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μενέντεζ εξέφρασε την «εκτίμησή» του για την «ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό», όπως ειπώθηκε, και στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» την «εξέλιξη» της περιοχής, εκτιμώντας πως «θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ