Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για φάση παρατεταμένης κλιμάκωσης προετοιμάζονται όλα τα στρατόπεδα

Το Κίεβο δηλώνει ότι θα πολεμήσει μέχρι τη «νίκη» και παραλαμβάνει νέα δυτικά όπλα - Η Ρωσία αυξάνει τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων

Για μια νέα φάση κλιμάκωσης του πολέμου και μακροπρόθεσμη σύγκρουση προετοιμάζονται όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στην Ουκρανία, έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, αυξάνοντας τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης.

Το Κίεβο απορρίπτει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και ξεκαθαρίζει πως θα φτάσει τον πόλεμο «μέχρι τη νίκη», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον στόχο για επανακατάληψη της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014, του Ντονμπάς και άλλων περιοχών στα νότια και τα ανατολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο στρατιωτικό πακέτο στήριξης στο Κίεβο, για την προετοιμασία και τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων τα επόμενα χρόνια. Η δε ΕΕ ετοιμάζεται να εγκρίνει αποστολές εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, αντίστοιχες με αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της αυξάνει τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεών της και ξεκινάει μαζική παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων «Zircon», ενώ προετοιμάζονται δημοψηφίσματα για ένταξη κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, αλλά και περιοχές στο Χάρκοβο).

«Απογειώνουν» τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο οι ΗΠΑ

Καθώς ΝΑΤΟ και Ρωσία προετοιμάζονται για μια μακροχρόνια και ευρύτερη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με αφορμή την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας, αφορά, όπως αναφέρουν, σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία» (USAI), δηλαδή οι εξοπλισμοί θα προέλθουν από συμβόλαια της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την πολεμική βιομηχανία της χώρας και είναι ενδεικτικό ότι δεν αναμένεται να φτάσουν στο πεδίο της μάχης πριν περάσουν δύο ή τρία χρόνια.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 6 επιπλέον πυραυλικά συστήματα αεράμυνας NASAMS και αντίστοιχα πυρομαχικά, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, μέχρι 24 ραντάρ κατά πυροβολικού, επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα κατά των drones, καθώς και «χρηματοδότηση για εκπαίδευση και συντήρηση».

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 13,6 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν.

Η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει περαιτέρω όπλα στην Ουκρανία, αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, όπως τρία επιπλέον συστήματα αεράμυνας Iris-T, 12 τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης, 20 εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αντι-drone. Τα όπλα θα παραδοθούν το 2023 ή και νωρίτερα.

Νορβηγία και Βρετανία ανακοίνωσαν σύμπραξη για να στείλουν στις ουκρανικές δυνάμεις 850 νορβηγικά μικρο-drones «Black Hornet». Συνολικά το βρετανικό πακέτο των 54 εκατ. λιρών περιλαμβάνει 2.000 υπερσύγχρονα drones και πυρομαχικά, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να παρακολουθεί και να στοχεύει καλύτερα τις ρωσικές δυνάμεις.

Κίεβο: «Πόλεμος μέχρι τη νίκη»

Στο διάγγελμά του την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» (31η επέτειος από την ανακήρυξη του ουκρανικού αστικού κράτους το 1991, την περίοδο της ανατροπής του σοσιαλισμού στις Σοβιετικές Δημοκρατίες και της διάλυσης της ΕΣΣΔ), η οποία συνέπεσε με τη συμπλήρωση 6 μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Κίεβο δεν επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και ότι στόχος είναι «η απελευθέρωση και των 25 ουκρανικών περιφερειών, χωρίς καμία παραχώρηση ή συμβιβασμό», συμπεριλαμβανομένων δηλαδή του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Οπως τόνισε εξάλλου, για το Κίεβο το τέλος του πολέμου δεν ορίζεται πλέον ως «η ειρήνη», όπως στα πρώτα στάδια του πολέμου, αλλά ως «η νίκη». «Ελευθερώστε τα εδάφη μας. Αυτοί είναι οι απλοί και ξεκάθαροι όροι μας» για τον τερματισμό του πολέμου, είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας.

Στην ίδια κατεύθυνση προετοιμασίας για μακρόχρονη πολεμική αντιπαράθεση «δείχνει» το μπαράζ δηλώσεων για ανακατάληψη της Κριμαίας από το Κίεβο, με φόντο και τα χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χερσονήσου, για τα οποία όμως η ουκρανική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη.

Την περασμένη βδομάδα, στη 2η Σύνοδο Κορυφής της διεθνούς «Πλατφόρμας για την Κριμαία» που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τη συμμετοχή ηγετών και αξιωματούχων από 60 κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Δύσης, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει «με όλα τα μέσα» να αποκαταστήσει τον ουκρανικό έλεγχο επί της Κριμαίας.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ δηλώνουν τις τελευταίες μέρες ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση προορίζονται για «απελευθέρωση ουκρανικών εδαφών» και αυτό ισχύει και για την Κριμαία.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ: «Ο πόλεμος παίρνει νέα τροπή. Οι Ουκρανοί πέρασαν στην επίθεση. Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν σημαντική στρατιωτική και ψυχολογική διάσταση».

Ρωσία: Αύξηση των ενόπλων δυνάμεων κατά 137.000 στρατιώτες

Από την πλευρά της και η Ρωσία προετοιμάζεται για παραπέρα κλιμάκωση, αυξάνοντας τις ένοπλες δυνάμεις της κατά 137.000 στρατιώτες, όπως προβλέπει διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Το διάταγμα του Πούτιν, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Γενάρη, δεν διευκρινίζει εάν ο στρατός θα ενισχύσει τις τάξεις του επιστρατεύοντας μεγαλύτερο αριθμό στρατευσίμων, αυξάνοντας τον αριθμό των επαγγελματιών στρατιωτών ή χρησιμοποιώντας συνδυασμό και των δύο.

Το προεδρικό διάταγμα επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό του συνολικού προσωπικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε 2,04 εκατ. συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 1,15 εκατ. στρατιωτικών. Προηγούμενο διάταγμα για την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων είχε υπογράψει ο Ρώσος Πρόεδρος το 2018.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει δώσει έμφαση στην αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στρατιωτών. Υπολογίζεται πως πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός είχε 400.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, ενώ το σχέδιο του υπουργείου Αμυνας για το 2019-2025 προβλέπει αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στρατιωτών σε 475.600.

Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μαζική παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων «Zircon», που εκτοξεύονται από πολεμικά σκάφη και υποβρύχια και είναι εννιά φορές γρηγορότεροι από την ταχύτητα του ήχου.

Εξάλλου, το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης του ρωσικού υπουργείου Αμυνας χρησιμοποιεί την εμπειρία που αποκτάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εξοπλισμών, σημείωσε ο επικεφαλής του. Οι Ρώσοι στρατιώτες «λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ως ανατροφοδότηση για να κάνουμε τα οπλικά συστήματα πιο αποτελεσματικά και πιο έξυπνα», ανέφερε.

Στο μεταξύ, τα λευκορωσικά πολεμικά αεροσκάφη SU-24 έχουν επανεξοπλιστεί για να μεταφέρουν πυρηνικό οπλισμό, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στο πλαίσιο παλιότερης συμφωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ