ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Στο πόδι» εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο

Σε συγκέντρωση αύριο στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή καλούν σωματεία και φορείς. Μήνυμα έντασης της πάλης από τη χτεσινή σύσκεψη στον Πειραιά

Αγώνα ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνουν εργατικά σωματεία και φορείς τόσο από τον κλάδο του Μετάλλου όσο και από τις εργατογειτονιές της περιοχής. Μιας περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία των ναυπηγείων και όπου το νομοσχέδιο προκαλεί την οργή κατοίκων και εργαζόμενων, αφού ουσιαστικά οι εγκαταστάσεις μετατρέπονται σε «ειδική οικονομική ζώνη», τσακίζοντας κάθε εργατικό δικαίωμα που είχε μείνει όρθιο.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί σε συγκέντρωση στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στο κάλεσμα ανταποκρίνονται δεκάδες σωματεία, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Το σχέδιο «εξυγίανσης», που έχει σηκώσει στο «πόδι» τους εργαζόμενους, προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, τη «σφαγή» σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ενώ εξασφαλίζει πλήθος προνομίων για τον νέο επενδυτή, την ελληνοαμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται και ο ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός «Fincantieri».

Μάλιστα, σε μία ακόμα ένδειξη ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά απλά τους εργαζόμενους του ναυπηγείου αλλά συνολικά την εργατική τάξη καθώς δημιουργεί ένα ακόμα άθλιο προηγούμενο, θεσμοθετεί ειδικό εργασιακό καθεστώς, μετατρέποντας τον συγκεκριμένο χώρο σε ειδική οικονομική ζώνη, με κατακρεουργημένα εργατικά δικαιώματα, πάντα για λογαριασμό του «επενδυτή». Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αρνείται να διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προβλέπει γενικευμένο καθεστώς εργολαβικής εργασίας και ατομικών συμβάσεων με πετσοκομμένα μεροκάματα. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι.

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία εκφράζει και το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος της ΟΓΕ).

Υπόθεση όλων των εργαζομένων το χτύπημα που επιχειρείται

Στην τελική ευθεία μπροστά στη συγκέντρωση, χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής πραγματοποίησε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με τη συμμετοχή μιας σειράς εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής.

Στον στόχο της σύσκεψης να συμβάλει στη διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα των ναυπηγείων αναφέρθηκε εισηγητικά ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου.

Η τελική φάση του σχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ναυπηγεία, επεσήμανε, στο όνομα της «εξυγίανσης» οδηγεί σε επίθεση ενάντια στους όρους αμοιβής και εργασίας. Παράλληλα, κάνει αβέβαιη τη συνέχιση της λειτουργίας μίας ακόμα μεγάλης παραγωγικής μονάδας. Το ίδιο έχει συμβεί και συνεχίζει να συμβαίνει, υπενθύμισε, σε μια σειρά άλλα μεγάλα εργοστάσια που θα μπορούσαν να ακμάζουν. Παρ' όλα αυτά συμβαίνει το αντίθετο «γιατί αυτό επιβάλλει ο νόμος του κέρδους», με τις κυβερνήσεις να έχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά, μαζί τους και η σημερινή της ΝΔ. Στο φόντο αυτό, υπενθύμισε την πικρή πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι σε άλλα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας από το πέρασμα των επιχειρήσεων αυτών από τα χέρια του ενός ...«σωτήρα» - επενδυτή στον άλλο.

Από το βήμα της σύσκεψης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχουν κάνει συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, Εργατικά Κέντρα και λαϊκοί φορείς, αναπτύσσοντας δράσεις και αντιπαλεύοντας αυτήν την πολιτική, αποκαλύπτοντας στους εργάτες τούς στόχους της. Κοινές συσκέψεις, κινητοποιήσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί.

«Αυτός ο αγώνας», είπε, «θέλουμε να διευρυνθεί μεθαύριο. Οσο γίνεται περισσότεροι εργάτες των ναυπηγείων να βρεθούν στη σωστή, στην αγωνιστική, στην εργατική, στην περήφανη πλευρά, στις 4 μ.μ. στο Σύνταγμα». Οπως εξήγησε, η μαζική συμμετοχή εργαζομένων άλλων κλάδων δεν αφορά μόνο την έκφραση αλληλεγγύης αλλά την απάντηση σε έναν νόμο που θέλει να προσαρμόζει τη δουλειά, τον μισθό και τα δικαιώματα στα μέτρα του κάθε επενδυτή. «Πρόκειται για ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στο ήδη υπάρχον αντεργατικό νομικό πλαίσιο, που κάνει ειδικές οικονομικές ζώνες τους χώρους δουλειάς», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας εναντίον του είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε κάθε εργαζόμενο να απορρίψει «τις θλιβερές εξαιρέσεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών, στην πραγματικότητα τα φερέφωνα της κυβέρνησης και των καινούργιων επενδυτών, που τίποτα άλλο δεν κάνουν όλο αυτό το διάστημα παρά να απειλούν, να εκφοβίζουν, να εκβιάζουν τους εργάτες να δεχτούν να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους». Οπως σχολίασε μάλιστα, οι εν λόγω δυνάμεις «φτάνουν στο σημείο να καλούν σε αντισυγκέντρωση υπεράσπισης του ελεεινού νομοσχεδίου» (!) την ώρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται ο σφαγιασμός των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Τις λίγες ώρες που μας απομένουν, δίνουμε βροντερό αγωνιστικό "παρών". Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για πλατιά συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης», τόνισε ο Σ. Πουλικόγιαννης. «Οι εργάτες ό,τι κέρδισαν το κέρδισαν με πάλη και αγώνα, όχι εκπλιπαρώντας και ποντάροντας σε "κουτσά άλογα", που άλλο δεν έκαναν τόσα χρόνια από το να μας ξεζουμίζουν και να μας εκμεταλλεύονται», πρόσθεσε. Και κλείνοντας κάλεσε στην αυριανή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά και στον αγώνα που θα ακολουθήσει, για να μην εφαρμοστούν οι εκτρωματικές του διατάξεις.

«Εξυγίανση» των κερδών με τσακισμένους τους εργάτες

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι σωματείων και επιτροπών από διάφορους χώρους δουλειάς.

«Οι μεταλλεργάτες ενωμένοι διεκδικούμε τα αυτονόητα», ανέφερε ο Λεωνίδας Γραμματικός από τη Σωματειακή Επιτροπή στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλου». «Οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας κρούουν τον κώδωνα για όλους τους χώρους», ξεκαθάρισε και υπογράμμισε την ανάγκη αύριο οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, στο Μέταλλο και σε άλλους κλάδους να βρεθούν μαζικά στον δρόμο.

Στην επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναφέρθηκε ο Θανάσης Γκώγκος από το Συνδικάτο Φαρμάκου, καλώντας σε μαζική και ενωμένη απάντηση των εργαζομένων.

Την εκτεταμένη εργολαβοποίηση σε κλάδους όπως η Ενέργεια ανέδειξε ο Γιώργος Σχίζας από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια. «Οταν ακούμε "εξυγίανση" ξέρουμε ότι μιλάνε για την εξυγίανση των κερδών τους», σχολίασε.

«Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της Τετάρτης», υπογράμμισε ο Σταύρος Τουμανίδης από το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, επισημαίνοντας ότι η κοινή αγωνιστική δράση με το Συνδικάτο Μετάλλου όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε μικρότερες και μεγαλύτερες νίκες για τους εργαζόμενους.

Για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που συνοδεύει την ενισχυμένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μίλησε ο Κώστας Προφύρης από το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών. «Οπου δεν υπάρχει αλληλεγγύη δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Για εμάς νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», υπογράμμισε.

Την πείρα από τις κινητοποιήσεις για την απόσπαση αυξήσεων, την υπογραφή Συμβάσεων, την ακύρωση απολύσεων μετέφερε ο Γιώργος Δρέττας από την Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας. Ο αγωνιστικός αυτός βηματισμός, τόνισε, θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.

Την κοινή πείρα από το μεγάλο διάστημα ανεργίας και ανασφάλειας που μοιράζονται οι εργαζόμενοι στη Ζώνη με τους συναδέλφους τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανέδειξε ο Δημήτρης Δημόπουλος από το Συνδικάτο Μετάλλου. Οπως εξήγησε, η πείρα από τη Ζώνη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους στο όνομα της προσπάθειας να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο.

Στις μεγάλες ανάγκες της χώρας για ναυπήγηση πλοίων αναφέρθηκε ο Θανάσης Ευαγγελάκης από την ΠΕΜΕΝ, φέρνοντας το παράδειγμα των υπερήλικων πλοίων της ακτοπλοΐας. Παράλληλα, κατήγγειλε τα σχέδια που συναρτούν την κατασκευή των απαραίτητων πλοίων με τις παχυλές επιδοτήσεις στους βιομηχάνους και την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι από τη θέση της μειοψηφίας στο επιχειρησιακό Σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας μετέφερε ο Ακης Δουλόπουλος από το Παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, εργαζόμενος στα ναυπηγεία και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου. Οπως εξήγησε, οι 600 εργαζόμενοι ζουν με την απληρωσιά να τους συνοδεύει εδώ και μια δεκαετία και είναι αναγκασμένοι να αναζητούν αλλού μεροκάματο. «Η σημερινή σύσκεψη, η συμμετοχή συναδέλφων από το ναυπηγείο μάς δίνει μεγάλη δύναμη», τόνισε και κατέληξε: «Δίνουμε ραντεβού στη συγκέντρωση της Τετάρτης».

Το κάλεσμα της σύσκεψης

Τη στήριξή τους στον αγώνα των μεταλλεργατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα και τα κατεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους, εκφράζουν τα σωματεία που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, καλώντας στο αυριανό συλλαλητήριο.

«Είναι η ώρα να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, απέναντι στη συμπαιγνία κυβέρνησης - ΟΝΕΧ και των συνδικαλιστών τους, που μας καλούν να στρατευτούμε στα σχέδιά τους, παρουσιάζοντας το έκτρωμα ως λύτρωση», τονίζουν ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και απαιτώντας να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και τα Συνδικάτα - Σωματεία: Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Σωματειακή Επιτροπή στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΕΝΕΔΕΠ, Ενέργειας Πελοποννήσου, Χημικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Καθαριστριών Πειραιά, Τροφίμων, Οικοδόμων (Παράρτημα Πειραιά), Επισιτισμού, Ενέργειας, Φαρμάκου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. Επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εκδήλωση με θέμα «Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αδιέξοδα και επικίνδυνοι σχεδιασμοί. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λειτουργία τους προς όφελος του λαού» πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην Ελευσίνα (Ηρώων Πολυτεχνείου & Νικολαΐδου). Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ