ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για μια ακόμα βρωμοδουλειά στην Ουκρανία

Με την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων | Επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων και πρόβες πολέμου και στο Ιόνιο

Συνεχείς είναι οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανοΝΑΤΟικές σε μια περιοχή που έχει μπει για τα καλά στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το Ιόνιο.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26/8, σε συνέχεια της συνεκπαίδευσης που έγινε στις 22/8 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για τις «διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο F-18 από το αεροπλανοφόρο, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training - DACT).

Θυμίζουμε ένα στοιχείο ενδεικτικό των σεναρίων πολέμου στα οποία μετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις: Μόλις τον περασμένο Ιούλη ο ρωσικός στόλος πραγματοποίησε «ελιγμό αποκλεισμού» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Αδριατική, με τη ΝΑΤΟική δύναμη SMG2 - με τη συμμετοχή και ελληνικών μαχητικών και φρεγατών - να αναλαμβάνει ρόλο συνοδείας του. Αλλη μια απόδειξη των κινδύνων ανάφλεξης που ενέχουν τέτοια σχέδια και ανταγωνισμοί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίσης την Παρασκευή 26/8 και μετά από αίτημα της NATO Air Command (διοίκησης αεροπορικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας) ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 της Bomber Task Force των ΗΠΑ, κατά την πτήση του στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής Επιχείρησης «Onyx Swing», πραγματοποίησε μαζί με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύσεις αναχαίτισης, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και συνοδείας στο FIR Αθηνών. Συγκεκριμένα, ζεύγος ελληνικών F-16 συνόδευσε στο FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας κατά τη διάρκεια της πτήσης στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα προστασίας Μονάδος Υψηλής Αξίας (High Value Asset - HVA), με ταυτόχρονη συμμετοχή ενός ζεύγους ιταλικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Με το πέρας της παραπάνω επιχειρησιακής εκπαίδευσης και με τη συνοδεία έτερου ζεύγους ελληνικών F-16, εκτελέστηκε άσκηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (Close Air Support - CAS), με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ (τα στελέχη «κατέδειξαν» επίγειους στόχους με καταδείκτες λέιζερ, «φωτίζοντάς» τους στο αμερικανικό βομβαρδιστικό, που τους «προσέβαλε» εικονικώς, σε άλλη μια πρόβα πολέμου).

Η εν λόγω συμμαχική δραστηριότητα, την οποία σχεδίασαν από κοινού το ΓΕΕΘΑ, η NATO AIRCOM και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας, πραγματοποιείται για τρίτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα (είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις στις 7/3 και 5/4).

Ετοιμα για Ουκρανία τεθωρακισμένα που αποσύρθηκαν από τα νησιά

Στο μεταξύ, καθώς τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 φέρεται να έχει συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη προς αποστολή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού για τη στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου) των οχημάτων αυτών. Π.χ. BMP-1 λέγεται ότι έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Χίο.

Υποτίθεται ωστόσο ότι - όπως διέχεαν στις αρχές του καλοκαιριού αρμόδια στελέχη - η κυβέρνηση θα απέσυρε και θα έστελνε στο Κίεβο καταρχάς 30 τέτοια οχήματα από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά, αναγνωρίζοντας και η ίδια ότι απομάκρυνσή τους από τις μονάδες αυτήν τη στιγμή θα έχει συνέπειες και στην άμυνά τους, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, βάζει όλο και πιο προκλητικά τις απαιτήσεις της για αποστρατιωτικοποίησή τους.

Ελεγαν επίσης ότι τα BMP-1 δεν θα έφευγαν αν πρώτα δεν έφτανε εδώ αντίστοιχος αριθμός από οχήματα Marder 1A3, που υποτίθεται θα στείλει η γερμανική κυβέρνηση σε αντιστάθμιση του κενού στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την παράδοση των Marder, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τα Marder που έχει προς διάθεση η γερμανική πλευρά είναι πολύ λίγα, βρίσκονταν σε κατάσταση «απόθεσης» στις αποθήκες της «Rheinmetall» και χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες και παρεμβάσεις για να ξαναγίνουν λειτουργικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτήματα προκαλούν πληροφορίες ότι προς «αντικατάσταση» των BMP-1 πήγαν στα νησιά τεθωρακισμένα οχήματα Μ113Α1, τα οποία ωστόσο δεν είναι Μάχης αλλά Μεταφοράς Προσωπικού.

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα Μ113Α1 προέρχονται από μονάδες της ενδοχώρας που χαρακτηρίζονται εφεδρείες και ότι θα επανέλθουν εκεί Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ' Σώματος Στρατού, όταν και αν αυτοί ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τα Marder 1A3 από τους Γερμανούς. Τα οποία Marder, βέβαια, τον Ιούνη διέχεαν ότι θα τα πάνε στα νησιά, επιμένοντας ότι είναι καλύτερα από τα BMP1 και ότι έτσι θα αναβάθμιζαν την άμυνά τους έναντι της τουρκικής απειλής...

Στην πράξη, όμως, φαίνεται ότι στον σχεδιασμό τους βγάζουν Οχήματα Μάχης από τα νησιά, όπου αρματικό δυναμικό μεταπίπτει σε Μεταφοράς Προσωπικού, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη θωράκισή τους, και με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει έτοιμη για τη «μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα»

Μηνύματα προς συμμάχους και αντιπάλους της αστικής τάξης της Τουρκίας έστειλε ο Πρόεδρός της Ρ. Τ. Ερντογάν, δίνοντας παράλληλα συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, με φόντο το πολύπλευρο γεωπολιτικό παζάρι που φουντώνει σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή την επέτειο από την έναρξη της Μικρασιατικής Καταστροφής, κάλεσε σε ετοιμότητα για «τη μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα το 2023», υποστηρίζοντας ότι «αποτρέπουμε κάθε επίθεση. Χαλάμε κάθε παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει υπομονή, νικά».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το έθνος μας, που κέρδισε την εθνική του ανεξαρτησία, έπρεπε να περιμένει πολύ για να φτάσει στην ανεπτυγμένη και ευημερούσα Τουρκία που ονειρευόταν μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας». Για τις δε στρατιωτικές εξελίξεις της εποχής, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο εχθρός, που άρχισε να εισβάλει στην πατρίδα από παντού (...) όταν είδε τις δυσκολίες άφησε την υπεργολαβία των ύπουλων σκοπών του στους Ελληνες».

Σε δικές του δηλώσεις ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του εθνικιστικού MHP και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα εξαντλεί την υπομονή της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ η παρενόχληση των τουρκικών δυνάμεων στον αέρα και στη στεριά είναι μια ασύμμετρη αντίδραση για τον πόνο και τον εφιάλτη που ζουν εδώ και εκατό χρόνια», αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή. Είπε επίσης ο Μπαχτσελί ότι θέλει «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, που στοιχειώνει τον ελληνικό λαό, να συνέλθει και να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις, διαφορετικά το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι πολύ πιο βαρύ...».

Αυτά ενώ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ΥΠΕΞ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι ελληνικά συστήματα S-300 που εδρεύουν στην Κρήτη «λόκαραν» τουρκικά F-16 ενώ τα τελευταία βρίσκονταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10.000 πόδια, δυτικά της Ρόδου, κάνοντας λόγο για «παρενόχληση» και «εχθρική ενέργεια».

Στο μεταξύ, χτες, σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου έγινε άσκηση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σχετική NAVTEX.

Παράλληλα, βόρεια της Κύπρου συνέχισε και χτες έρευνες το τουρκικό σκάφος «Bilim 2», μετά από τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε για «επιστημονικές έρευνες». Αντιδρώντας, η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε ότι με την τουρκική ναυτική οδηγία δεσμεύεται και τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Ο γνωστός ΝΑΤΟικός εφησυχασμός

Απαντώντας στις προαναφερθείσες δηλώσεις του Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του», ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές αιτιάσεις για παρενοχλήσεις σε τουρκικά μαχητικά έσπευσε να μιλήσει για «δημιουργία εντυπώσεων» και ψέματα της Τουρκίας «για να προκαλέσει συμψηφισμούς με τους λόγους και τις αιτίες που την έχουν αποκλείσει από την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων από τις ΗΠΑ», ενώ δεν παρέλειψε να αναγάγει και σε υποτιθέμενη «ασπίδα» το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι «εταίροι» τους έχουν γνώση της πραγματικότητας.

Στο μεταξύ, η τουρκική ΠΑ προχώρησε χθες σε 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Παράλληλα, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν την πληροφορία που δημοσίευσε το «Mega» ότι την προηγούμενη Τρίτη τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη επεχείρησαν να προσεγγίσουν τη Βόρεια Κρήτη, αναζητώντας την ακριβή θέση των ελληνικών S-300.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε φόρουμ στη Σλοβενία, στηλίτευσε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι το κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε καμία κύρωση στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να χρησιμοποιεί την τουρκική οικονομία ως διέξοδο από τις ευρωενωσιακές κυρώσεις. Στο δε περιθώριο του φόρουμ, όπως δημοσιοποίησε ο ίδιος, είχε «σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό» με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ