ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα αποφασισμένοι να δικαιωθούν

Συναυλία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε χτες στην πύλη του εργοστασίου

Η δυναμική της αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας» στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, για την υπογραφή ΣΣΕ εκφράστηκε και χτες, με τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι, με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων.

Στο μεταξύ ο αγώνας των απεργών συνεχίζεται με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην αυριανή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (βλ. σελ. 9) και στο μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη.

«Συνεχίζουμε! Θα νικήσουμε! Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης και παρακαταθήκη για τη νέα γενιά». Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της συναυλίας ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ. Νωρίτερα αναφέρθηκε στη δύναμη που παίρνουν οι απεργοί από την πολύμορφη έκφραση της αλληλεγγύης και κάλεσε να πυκνώσει ακόμη περισσότερο η καθημερινή παρουσία των εργαζομένων όλων των κλάδων στο πλευρό τους.

Η χτεσινοβραδινή συναυλία, με τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού, ανέδειξε για μια ακόμα φορά το δίκαιο του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας». «Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας», δήλωσαν και οι καλλιτέχνες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα της συναυλίας. Συμμετείχαν οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδας, Κώστας Γκούβας, πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Χακ από τους Urban pulse, Κώστας Γκρανόπουλος, γραμματέας Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ, Παντελής Μπατής, Παναγιώτης Αμοιρίδης, Κώστας Πουλής.

Συγκινητικά στιγμιότυπα αλληλεγγύης


Συγκινητικά στιγμιότυπα της χτεσινής μέρας ήταν η στιγμή της άφιξης ενός συνταξιούχου που ήρθε με το ποδήλατό του και έδωσε οικονομική ενίσχυση 35 ευρώ από την πενιχρή του σύνταξη, για την ενίσχυση του αγώνα των απεργών. Αλλά και η πρωτοβουλία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης να παραδώσουν δωροεπιταγές για τις οικογένειες των απεργών.

Στη συναυλία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης ανακοινώθηκε και η πρωτοβουλία στρατιωτών από το ΚΕΠΒ Θήβας να προσφέρουν τον (πενιχρό) μισθό τους για τις ανάγκες αυτού του αγώνα. «Ο αγώνας τους, όπως και οι αγώνες όλων των εργαζομένων, μας γεμίζουν περηφάνια και μας δίνουν κουράγιο. Αντίστοιχα και εμείς που υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία με ψηλά το κεφάλι σε δύσκολες συνθήκες δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις εξελίξεις εκτός στρατοπέδου. Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα"», ανέφεραν στην επιστολή που συνέταξαν.

Νωρίτερα χτες το πρωί στο πλευρό των απεργών είχε βρεθεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος, ανέδειξε ότι ο αγώνας τους αφορά όλη την εργατική τάξη, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους αντιδρούν στην πίεση της εργοδοσίας, διεκδικώντας μια ζωή πραγματικά ανθρώπινη. Θυμίζουμε ότι με το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά: Για το διάστημα που διαρκεί ο απεργιακός αγώνας οι εργαζόμενοι απεργοί να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη, φόρους, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς. Να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού. Να γίνει κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του Σωματείου (ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513), να υπάρξει δράση συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Εργοδοτική τρομοκρατία σε συνεργασία με την αστυνομία

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας με την αξιοποίηση της αστυνομίας προανήγγειλε ουσιαστικά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), με δελτίο ενημέρωσης που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της εργοδοσίας την Κυριακή.

Στην πραγματικότητα φαίνεται να προαναγγέλλει ότι θα αναλάβει να μπάσει στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει η εργοδοσία προκειμένου να σπάσει την απεργία, κάνοντας λόγο για «εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών, που αφορούν την απρόσκοπτη είσοδο των εργαζομένων».

Ετσι αφού ενημερώνει ότι «οι υπηρεσίες της ΓΑΔΘ βρίσκονται καθ' όλο το 24ωρο εξωτερικά της επιχείρησης», αλλά και για τις δεκάδες ποινικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας με τη συνδρομή της αστυνομίας να βάλει στο εργοστάσιο απεργοσπαστικό μηχανισμό, γνωστοποιεί ότι την Κυριακή 28 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της ΓΑΔΘ, «πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών, που αφορούν την απρόσκοπτη είσοδο των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει τα νόμιμα υπό τις οδηγίες και την εποπτεία της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής».


Δυναμώνει η εργοδοτική επίθεση στη συνδικαλιστική δράση

Στο στόχαστρο εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς

Την επίθεση που εξαπολύουν ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση τόσο οι αλυσίδες Εστίασης όσο και οι διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής καταγγέλλει το Σωματείο Διανομέων Χανίων, καθώς ο πρόεδρός του αλλά και ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στην «e-food» έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt» διέκοψε τη συνεργασία της με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου της «e-food», με πρόσχημα χαμηλή βαθμολογία και κακή αξιολόγηση του εργαζόμενου. Το Σωματείο σχολιάζει ότι ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη «προβλέπει δήθεν το δικαίωμα συνδικαλισμού, καθώς και το δικαίωμα να παρέχει ο διανομέας το "ελεύθερο επάγγελμά" του σε όποια εταιρεία θέλει». Στην πράξη, όμως, «οι εταιρείες μπορούν ανά πάσα ώρα να διακόψουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους (...) είτε επειδή ενοχλεί η συνδικαλιστική τους δράση, είτε επειδή εργάζονται σε ανταγωνιστική πλατφόρμα».

Παράλληλα, αλυσίδα Εστίασης έχει καταθέσει για δεύτερη φορά μήνυση σε βάρος του προέδρου του Σωματείου, στοχεύοντας επίσης στη συνδικαλιστική του δράση. Το Σωματείο Διανομέων, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό, τον περασμένο Γενάρη είχε καλέσει την Επιθεώρηση Εργασίας να σταματήσει η διανομή στις συνθήκες της κακοκαιρίας. «Αυτοί οι οποίοι παράνομα έθεταν σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας έχουν το θράσος να μας μηνύουν επειδή ζητήσαμε το προφανές», σχολιάζει το Σωματείο.

Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Χανίων να εκφράσουν τη στήριξή τους. «Δεν τρομάζουμε, δεν είμαστε μόνοι μας! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και όλοι μαζί να δώσουμε μια δυνατή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Να ανακληθούν απολύσεις απαιτεί το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου

Την εργοδοσία των επιχειρήσεων «Maragos» στο Χαλάνδρι και «Τσιαδή» στο Αιγάλεω, που προχώρησαν σε απολύσεις δύο εργαζομένων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και απαιτεί την ανάκλησή τους, ενώ ήδη έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και προετοιμάζει μαζική παρέμβαση την ημέρα συνάντησης στο υπουργείο.

Στόχος των απολύσεων, σημειώνει, είναι «οι εργαζόμενοι να υποχωρήσουν από τα δικαιώματά τους. Μάλιστα οι ισχυρισμοί και των δύο εργοδοτών, στην παρέμβαση του Συνδικάτου μας, ότι "δεν μπορούν να πληρώνουν πλέον τους μισθούς" στις συναδέλφισσες που ζούσαν μέχρι σήμερα με τον κατώτατο μισθό πείνας, είναι προκλητικοί, αλλά κυρίως είναι η δικαιολογία για να κρύψουν οι εργοδότες την πραγματική αιτία των απολύσεων. Η πρωτοπόρα στάση των συναδελφισσών στην οργάνωση των εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, απέναντι στην εντατικοποίηση, η συνδικαλιστική τους δράση, είναι η αιτία των απολύσεων».

Οι προθέσεις της εργοδοσίας, επισημαίνει, «αποκαλύφθηκαν και με τη προσπάθεια του εργοδότη της "Maragos" να τρομοκρατήσει συναδέλφισσα, απειλώντας την ίδια και το Συνδικάτο να μην προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση για την εκδικητική απόλυση».

Το Συνδικάτο απαιτεί την επιστροφή των απολυμένων στην εργασία και καλεί τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά στον κλάδο, «να καταδικάσουν τις απολύσεις, να μη σκύψουν το κεφάλι, να οργανωθούν και να συνεχίσουν μαζί με το Συνδικάτο να διεκδικούν δικαιώματα με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες και τα "θέλω" των εργοδοτών».


ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ανάστατοι χιλιάδες γονείς με τις καθυστερήσεις και τον εμπαιγμό

Ούτε χτες ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς

Αντιμέτωποι με έναν απίστευτο εμπαιγμό και ταλαιπωρία, με ευθύνη της κυβέρνησης, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες γονείς που αναμένουν τα αποτελέσματα για τη χορήγηση των «επιταγών εισόδου» (voucher) στην Προσχολική Αγωγή μέσα από το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ετσι, χτες, που υποτίθεται ότι ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από τον αρμόδιο φορέα (ΕΕΤΑΑ) που κατανέμει τα voucher, και ενώ οι γονείς με αγωνία περίμεναν να δουν τι θα κάνουν, ανακοινώθηκε μετά τις 10 το βράδυ ότι τα αποτελέσματα θα δοθούν σήμερα Τετάρτη μετά το μεσημέρι, «λόγω τεχνικών προβλημάτων». Κι αυτό ενώ οι αιτήσεις έγιναν μέσα στο κατακαλόκαιρο (από 2 μέχρι 17 Αυγούστου), τα «προσωρινά αποτελέσματα» ανακοινώθηκαν στις 23 Αυγούστου, μετά από μια παράταση, και τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό, λόγω της άγνοιας για την εισδοχή παιδιών στους σταθμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει η κυβέρνηση, σήμερα Τετάρτη που θα ανακοινώνονταν τα οριστικά αποτελέσματα οι δήμοι θα ξεκινούσαν και τις εγγραφές, ενώ αρκετοί ήταν οι δήμοι που είχαν ανακοινώσει ότι από αύριο 1η Σεπτέμβρη θα ξεκινούσαν τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικά το τελευταίο πλέον είναι αδύνατο να γίνει, αφού ακόμα κι αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα εξαντλήθηκαν, προκαλώντας δικαιολογημένα την οργή και την αγανάκτηση των λαϊκών οικογενειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ