ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει τελικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών, και ήδη έχουν σταλεί οι προσκλήσεις προς τα πρόσωπα που θα κληθούν σε ακρόαση.

Πρόκειται για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη, τον καθαιρεμένο διοικητή της, Π. Κοντολέων, όπως και τους πρώην διοικητές της, Γ. Ρουμπάτη και Θ. Δραβίλλα. Εχουν κληθεί επίσης η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Β. Βλάχου και ο εισαγγελέας Εφετών Κ. Τζαβέλας, ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος.

Tις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της και η Εξεταστική Επιτροπή για την ίδια υπόθεση, η συγκρότηση της οποίας αποφασίστηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ υπερψήφισε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και με γραπτό του αίτημα έχει απαιτήσει εδώ και δυο βδομάδες την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει να διερευνηθούν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (με δεδομένη και την αναγκαστική παραδοχή της κυβέρνησης για τη «νόμιμη» παρακολούθησή του, όπως και την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό «Predator»), οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και βέβαια οι παράνομες, επανειλημμένες «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, τις οποίες η λεγόμενη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αρνήθηκε ουσιαστικά να ερευνήσει.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στο αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ είχε ζητήσει να κληθούν ο νέος και ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ, η Β. Βλάχου, ο Γρ. Δημητριάδης, ο Χρ. Ράμμος και όποιος άλλος κριθεί αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση.

Επιπλέον, όπως έχει γίνει σαφές από το ΚΚΕ, ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που θα καταβάλει - χωρίς να τρέφει αυταπάτες - για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών, θα προσπαθήσει να αναδειχθεί και το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο το οποίο όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά καταργεί οποιοδήποτε απόρρητο και οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα, απαιτώντας την κατάργησή του.

Πρόκειται για ένα άθλιο πλέγμα από νόμους, διακρατικές συμφωνίες, Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γι' αυτό και από κοινού το αφήνουν εκτός κάδρου στις άσφαιρες αντιπαραθέσεις τους. Πλέγμα που γενικεύει το φακέλωμα και περιστέλλει δραστικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, για να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον βούρκο του πλαισίου αυτού, όπως και ότι δεν αποτελεί «ανωμαλία» ή κάποια εξαίρεση του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά τον γενικό κανόνα που επικρατεί στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της.

Η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή στον λαό

Στο μεταξύ, ο τρόπος διεξαγωγής της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας συζητήθηκε χτες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου διαφάνηκε η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποφασίσει συνεδρίαση και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, ως απόρρητη, ενώ θα ζητηθεί οι βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας και τα κινητά τους, τάχα για να μην επαναληφθούν οι διαρροές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη διάσκεψη των προέδρων, τόνισε ότι «τα ζητήματα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρά θέματα και σχετίζονται άμεσα με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, άρα δεν μπορεί να είναι απόρρητα. Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση, και όχι επιλεκτική ενημέρωση για δημιουργία εντυπώσεων». Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να εξετάζεται κατά περίπτωση αν υπάρχουν ζητήματα που άπτονται σε θέματα άμυνας», ώστε «να μη γίνεται η δημοσιοποίησή τους», ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αν θα υπάρχουν κινητά στην αίθουσα ή όχι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΑΕ

Συνάντηση με το προεδρείο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) είχε χτες ο Αλέξης Τσίπρας στα γραφεία της ΑΔΑΕ, με αντικείμενο τις υποκλοπές.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως τάχα η Αρχή «έχει την ευθύνη να ελέγχει την τήρηση του συνταγματικού αγαθού που είναι το απόλυτο απαραβίαστο των επικοινωνιών», αλλά και «τους όρους και τις διαδικασίες βάσει των οποίων προβλέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», όπως σημείωσε, αποτυπώνοντας και το πόσο... απαραβίαστο είναι το απόρρητο των επικοινωνιών με τη «βούλα» του αστικού Συντάγματος και του σκοτεινού νομοθετικού πλαισίου που έχουν νομοθετήσει από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ενώ ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ «να διεξάγει έρευνα και να απαντήσει, εάν υπάρχουν και πόσα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές ή ευρωβουλευτές, που έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση, τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια...», αφήνοντας για άλλη μια φορά με ηχηρό τρόπο «εκτός κάδρου» τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του συνέντευξη (στον «ΣΚΑΪ» 100,3) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για «αυταρχική αντίληψη» και «επιτελικό παρακράτος», σημειώνοντας πως η ΕΥΠ δεν ήθελε μόνο να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές του συνομιλίες, αλλά και την προσωπική του ζωή, με σκοπό τον εκβιασμό του, συνδέοντας την παρακολούθησή του με την υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ανακοίνωσε ακόμη πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα κάνει τα νόμιμα όσον αφορά στον τότε διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα.

Αιχμές Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις

Αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των παρακολουθήσεων περιελάμβανε η χτεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή σε εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γ. Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται, ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα».

Και πρόσθεσε: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο (...) Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Παρέμβαση που επιβεβαιώνει ότι το θέμα των υποκλοπών αποτελεί καταλύτη ευρύτερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα.

Αναφορά έκανε και στις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη διεθνή ειρήνη και ευταξία» και χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» την «εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων. Ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, που προφανώς μας αφορά και πιο άμεσα. Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις», σχολίασε.

Τόνισε, εξάλλου, ότι «για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής», όπως είπε, αφήνοντας μια αιχμή για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλα κέντρα.

Χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση απηύθυνε και η βουλευτής και πρώην υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας για τη «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη» απέναντι στις «νέες προκλήσεις» «με επίκεντρο τον άνθρωπο», όπως είπε, «προστατεύοντας» ταυτόχρονα τους «θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Δημοσίευμα του «Spiegel» για «απολυταρχία» στην Ελλάδα

Με νέο δημοσίευμα, με τίτλο «Ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία», επανέρχεται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ΝΔ και στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής που εξυγιαίνει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, κυβερνά όλο και περισσότερο σαν μονάρχης. Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει», σημειώνει το περιοδικό.

Το «Spiegel» κάνει λόγο για «αμέτρητες παραβιάσεις δικαίου που διέπραξαν Ελληνες αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του» Κυρ. Μητσοτάκη, για «βίαιες απελάσεις χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία τα τελευταία δυο χρόνια» και διώξεις υπαλλήλων «ανθρωπιστικών οργανώσεων ως λαθρέμπορων». Ενώ αναφέρει πως «ο δημοσιογράφος του "Spiegel", Γιώργος Χρηστίδης, δυσφημίστηκε ως Τούρκος πράκτορας στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά ΜΜΕ, επειδή ήρθε σε επαφή με τους γονείς της 5χρονης από τη Συρία που πέθανε στον Εβρο».

Το δημοσίευμα σημειώνει εξάλλου πως «η Ελλάδα μετατράπηκε υπό την ηγεσία Μητσοτάκη σε κράτος παρακολούθησης» και πως η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «προς τον αυταρχισμό» «δεν φαίνεται να έχει ενοχλήσει κανέναν μέχρι στιγμής σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ