Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει τελικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών, και ήδη έχουν σταλεί οι προσκλήσεις προς τα πρόσωπα που θα κληθούν σε ακρόαση.

Πρόκειται για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη, τον καθαιρεμένο διοικητή της, Π. Κοντολέων, όπως και τους πρώην διοικητές της, Γ. Ρουμπάτη και Θ. Δραβίλλα. Εχουν κληθεί επίσης η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Β. Βλάχου και ο εισαγγελέας Εφετών Κ. Τζαβέλας, ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος.

Tις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της και η Εξεταστική Επιτροπή για την ίδια υπόθεση, η συγκρότηση της οποίας αποφασίστηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ υπερψήφισε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και με γραπτό του αίτημα έχει απαιτήσει εδώ και δυο βδομάδες την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει να διερευνηθούν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (με δεδομένη και την αναγκαστική παραδοχή της κυβέρνησης για τη «νόμιμη» παρακολούθησή του, όπως και την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό «Predator»), οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και βέβαια οι παράνομες, επανειλημμένες «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, τις οποίες η λεγόμενη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αρνήθηκε ουσιαστικά να ερευνήσει.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στο αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ είχε ζητήσει να κληθούν ο νέος και ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ, η Β. Βλάχου, ο Γρ. Δημητριάδης, ο Χρ. Ράμμος και όποιος άλλος κριθεί αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση.

Επιπλέον, όπως έχει γίνει σαφές από το ΚΚΕ, ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που θα καταβάλει - χωρίς να τρέφει αυταπάτες - για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών, θα προσπαθήσει να αναδειχθεί και το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο το οποίο όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά καταργεί οποιοδήποτε απόρρητο και οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα, απαιτώντας την κατάργησή του.

Πρόκειται για ένα άθλιο πλέγμα από νόμους, διακρατικές συμφωνίες, Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γι' αυτό και από κοινού το αφήνουν εκτός κάδρου στις άσφαιρες αντιπαραθέσεις τους. Πλέγμα που γενικεύει το φακέλωμα και περιστέλλει δραστικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, για να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον βούρκο του πλαισίου αυτού, όπως και ότι δεν αποτελεί «ανωμαλία» ή κάποια εξαίρεση του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά τον γενικό κανόνα που επικρατεί στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της.

Η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή στον λαό

Στο μεταξύ, ο τρόπος διεξαγωγής της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας συζητήθηκε χτες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου διαφάνηκε η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποφασίσει συνεδρίαση και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, ως απόρρητη, ενώ θα ζητηθεί οι βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας και τα κινητά τους, τάχα για να μην επαναληφθούν οι διαρροές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη διάσκεψη των προέδρων, τόνισε ότι «τα ζητήματα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρά θέματα και σχετίζονται άμεσα με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, άρα δεν μπορεί να είναι απόρρητα. Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση, και όχι επιλεκτική ενημέρωση για δημιουργία εντυπώσεων». Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να εξετάζεται κατά περίπτωση αν υπάρχουν ζητήματα που άπτονται σε θέματα άμυνας», ώστε «να μη γίνεται η δημοσιοποίησή τους», ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αν θα υπάρχουν κινητά στην αίθουσα ή όχι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκάλυψη και «θάψιμο» γιατί όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους (2023-01-21 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε το συνειδητό «θάψιμο» από όλους της υπόθεσης υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ (2022-10-26 00:00:00.0)
Ζητά άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποθέσεις υποκλοπών - παρακολουθήσεων (2022-09-16 00:00:00.0)
Στη Βουλή η αντιπαράθεση, στο απυρόβλητο το πραγματικό σκάνδαλο (2022-08-23 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για κοριούς στον ΟΤΕ και το ρόλο της ΕΥΠ (2011-11-23 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα στοιχεία για τα «τηλέφωνα - σκιές» (2006-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ