Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πανδημία φανέρωσε τη χρεοκοπία της Υγείας που «πουλιέται και αγοράζεται»

Παρουσιάστηκε στη Λάρισα η έκδοση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για την πανδημία

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον χώρο της Υγείας και άλλους κλάδους, νέων και φοιτητών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του Κόμματος. Να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο, το οποίο εξαντλήθηκε από το βιβλιοπωλείο που λειτουργούσε στον χώρο της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ρούλα Ξιφαρά, Γραμματέας της ΚΟΒ Νοσοκομείων Λάρισας και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Αιμίλιο Κακλαμάνο, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος.

Στην ομιλία του ανέπτυξε συνοπτικά το περιεχόμενο των βασικών άρθρων της έκδοσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε πεισμένοι ότι η ανθρωπότητα θα μετρούσε λιγότερα θύματα, περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί αν δεν υπήρχαν ο παράγοντας "κέρδος", ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων, αν η Υγεία δεν "πουλιόταν και αγοραζόταν". Μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, καμία αστική κυβέρνηση δεν έθιξε το "άγιο δισκοπότηρο", τα κέρδη των καπιταλιστών επιχειρηματιών στην Υγεία. Το λαϊκό αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ώστε να ανακουφιστεί η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, όχι απλά δεν έγινε πράξη αλλά αντίθετα η κυβέρνηση κράτησε τον ιδιωτικό τομέα COVID free από τη νοσηρότητα και περίθαλψη, ενώ τον τροφοδότησε με σχεδόν όλη την COVID διαγνωστική».

Σχετικά με τη στάση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων είπε χαρακτηριστικά ότι «η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της Υγείας, αν και αναδεικνύεται ολοκληρωμένα στον πρόλογο του ΠΓ που υπάρχει στην έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, γίνεται συχνά πυκνά φανερή σε διάφορες εκδηλώσεις - συνέδρια για τα ζητήματα της Υγείας, στις οποίες συνευρίσκονται και συνομιλούν σαν παλιοί γνωστοί και καλοί φίλοι διάφοροι φαρμακοβιομήχανοι - στελέχη ιδιωτικών ομίλων Υγείας - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κύριο προεκλογικό σύνθημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι το "να φύγει ο Μητσοτάκης". Οχι οι πολιτικές που ακολουθεί η ΝΔ ως κυβέρνηση, αλλά το πρόσωπο που αποτελεί βιτρίνα των πολιτικών αυτών. Γιατί για όλα τα αστικά κόμματα αυτό που διακυβεύεται είναι το περιτύλιγμα, και όχι η ουσία. Αυτό που δεν αμφισβητείται, και δεν αμφισβητήθηκε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η αντιμετώπισή της ως ενός ακόμα πεδίου κερδοφορίας. Και αυτό δεν θα αλλάξει με μια απλή εναλλαγή κυβέρνησης».

Κλείνοντας επεσήμανε: «Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και στην Υγεία. Ο πρόλογος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην έκδοση τεκμηριώνει τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, η εργατική εξουσία, και από ποια κοσμοθεωρητική αντίληψη αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το θέμα της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ