Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Με δυναμική συγκέντρωση διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους ενάντια στο εγκληματικό νομοσχέδιο

«

Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι, παρά και τη δυνατή βροχή, έξω από τη Βουλή, εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που συζητιόταν την ίδια ώρα στην Ολομέλεια.

Εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία, σωματεία από τον κλάδο του Μετάλλου, από άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς, συνδικάτα και φορείς από την περιοχή της Ελευσίνας και του Θριασίου απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Από τη συγκέντρωσή τους σωματεία και εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων για λογαριασμό της εργοδοσίας ενάντια στους απεργούς στην επιχείρηση «Μαλαματίνα».

«Σήμερα μπορεί να ψηφίζεται το νομοσχέδιο, αλλά τίποτε δεν τελειώνει», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα πως ο αγώνας συνεχίζεται. Συνοψίζοντας τις αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, υπενθύμισε ότι καταργεί τις θέσεις εργασίας και δεν προβλέπει την επαναπρόσληψη των 600 εργαζομένων, κάνει «δώρο» το ξήλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων στον επενδυτή, μετατρέποντας τα ναυπηγεία σε «ειδική οικονομική ζώνη», «κουρεύει» τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. «Είναι μέτρα - μπούσουλας, που το επόμενο διάστημα θα τα δούμε να εφαρμόζονται ή να επιχειρούν να εφαρμοστούν και σε άλλους εργασιακούς χώρους», προειδοποίησε.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης σχολίασε τις «πλάτες» που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός για να περάσουν αυτά τα μέτρα και την «καρικατούρα κινητοποίησης» που οργάνωσε επίσης χτες στη Βουλή η πλειοψηφία της διοίκησης (ΔΑΚΕ) του Σωματείου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να εκφράσει τη συμφωνία της με το νομοσχέδιο, απολαμβάνοντας τη θερμή υποδοχή των υπουργών της κυβέρνησης. «Είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες τέτοιο συνδικαλισμό θέλουν. Γιατί όταν έχουν απέναντί τους εργαζόμενους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους στέλνουν τα ΜΑΤ, όπως στη "Μαλαματίνα"», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, υπογράμμισε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες. «Δεν πάει άλλο. Η ζωή γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά», τόνισε και κάλεσε σε καθημερινή δράση, σε αγώνα προκειμένου η απάντηση των εργαζομένων να δοθεί με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και μέσα στο ναυπηγείο για να μείνουν στα χαρτιά οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Δεν καταθέτουμε τα όπλα. Παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παλεύουμε για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Παλεύουμε για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα μας. Για να δουλεύουμε με ασφάλεια και να γυρίζουμε σώοι στα σπίτια μας», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ