Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από κοινού το εκτρωματικό νομοσχέδιο

Eurokinissi

Από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την ...«εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας! Υπερψήφισαν δηλαδή όλοι μαζί τη μετατροπή του ναυπηγείου σε «ειδική οικονομική ζώνη», αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, προκειμένου να παραδοθεί στον νέο «σωτήρα» επενδυτή καθαρό από θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται για τον «σωτήρα» πλήθος προνομίων και διαγραφή χρεών, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία), που θα φορτωθούν βέβαια και αυτά στις πλάτες του λαού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με ακόμα πιο ανάγλυφο τρόπο την κοινή στρατηγική ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τι έχει να περιμένει ο λαός την «επόμενη μέρα» με όποια κυβέρνηση, με τον έναν να κόβει και τον άλλο να ράβει στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων, συνολικά του λαού για να ενισχύει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε πόσο αποφασισμένοι είναι και οι δύο συνέταιροι στην προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, όπου ήδη έχει ανάψει η φωτιά του πολέμου από τους ανταγωνισμούς τους για τις μπίζνες, από τις οποίες το δικό της μεγάλο μερτικό διεκδικεί και η εγχώρια αστική τάξη, η οποία επιδιώκει μέσα από αυτές τις συμφωνίες όπως των ναυπηγείων να αναβαθμίσει τον ρόλο και τα κέρδη της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος «σωτήρας» επενδυτής και των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό «FINCANTIERI», που συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης το είπε πολύ καθαρά μιλώντας στη Βουλή ότι «οι ΗΠΑ είναι εμπλεκόμενες στο σχέδιο». Υπενθύμισε δε ότι στα εγκαίνια των Ναυπηγείων Σύρου, με παριστάμενους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Πάιατ, και ότι «στο ναυπηγείο αυτό κυματίζει και η αμερικανική σημαία» κ.ά.

«Ελαμψε» η συναίνεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή φάνηκε να αναζητά πατήματα για να μπορέσει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ετσι στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης κατέθεσε τροπολογία με την οποία, παραβλέποντας όλο το αντιδραστικό, κατάπτυστο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ζητούσε πριν την επικύρωση της τελικής συμφωνίας με τον επενδυτή, αυτή να συζητηθεί και να υπάρξει γνωμοδότηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δεύτερος ...όρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να υπάρχει πρόβλεψη τα δεδουλευμένα των εργαζομένων να καταβληθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 3 μηνών μετά την οριστική, αμετάκλητη και τελεσίδικη μεταβίβαση του ναυπηγείου στην ΟΝΕΧ. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τέτοιου είδους ...όροι δεν ήταν δύσκολο να γίνουν δεκτοί από τη ΝΔ. Ετσι, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης με νομοθετική βελτίωση τους έκανε δεκτούς, ρίχνοντας την πολυπόθητη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

«Καταψηφίζουμε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το "φύλλο συκής" για να δικαιολογήσει ότι υπερψηφίζει ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, που από την αρχή ήθελε να ψηφίσει. Εξάλλου, είναι συνέχεια της δικής του πολιτικής και είναι σε βάρος των εργαζομένων. Αντε και συγκυβέρνηση», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια αμέσως μετά την αποκάλυψη της συμπαιγνίας σε βάρος των εργαζομένων.

Η αναζήτηση πατήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει δεν ήταν βέβαια κάποια έκπληξη, αφού ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο πρώτος μεσάζοντας της ΟΝΕΧ, στην οποία παρέδωσε τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, εφαρμόζοντας μάλιστα πρώτος το «μοντέλο» που ακολουθεί τώρα η ΝΔ. Δηλαδή την παράδοση του ναυπηγείου «καθαρό» από εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έκλεισε πρώτη συμφωνία με την ΟΝΕΧ και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας έχει ανεξίτηλο αποτύπωμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είχε αναφέρει στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης, παραθέτοντας μάλιστα όλο το σχετικό ιστορικό, «τις πρωτοβουλίες» όπως είπε, «πατώντας - σύμφωνα με τον ίδιο - στο θετικό προηγούμενο του σχεδίου εξυγίανσης στο Νεώριο Σύρου»! Πρόσθεσε δε ότι «το σημερινό σχέδιο νόμου είναι η ιστορική συνέχεια αυτού του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταψήφισε μεν επί της αρχής, την ίδια ώρα που υπερψήφισε τα περισσότερα άρθρα. Αλλωστε, χαρακτηριστική των πραγματικών του προθέσεων ήταν η τοποθέτηση του ειδικού του αγορητή Απ. Πάνα, ο οποίος βρήκε ότι η κυβέρνηση «υιοθέτησε μέρος των δικών μας προτάσεων» και πρόσθεσε πως «ίσως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να είναι και μία ευκαιρία για μία πρόβα συγκυβέρνησης. Αλλωστε, αυτά τα επενδυτικά σχέδια έχουν και αυτό το καλό στοιχείο. Εγώ, πάντως, να ξέρετε, το εύχομαι, γιατί είμαι άνθρωπος των ευρύτερων συναινέσεων»...

«Παρών» σε αυτούς τους σχεδιασμούς ψήφισε η Ελ. Λύση, η οποία μέσω του ειδικού της αγορητή Β. Βιλιάρου πρότεινε να εξεταστεί και η περίπτωση της δεύτερης πρότασης για αγορά του ναυπηγείου που κατατέθηκε εμβόλιμα - πριν τρία 24ωρα από τον ναυπηγικό όμιλο «Σπανόπουλο» - δείχνοντας και τους ανταγωνισμούς που εξακολουθούν να «τρέχουν» ανάμεσα στους ομίλους.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «ψευτοεπενδυτή» όσον αφορά την ΟΝΕΧ, που «δεν θα βάλει ούτε ένα δολάριο από την τσέπη του» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ