ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αλληλοκατηγορίες για... υπονόμευση της ΝΑΤΟικής «συνοχής»

Συνεχίζοντας να ανάγει το ΝΑΤΟ σε «επιδιαιτητή» των αντιπαραθέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, η κυβέρνηση εξέφραζε και χτες την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (εδρεύει στη Σμύρνη) χαιρέτισε την 30/8 - «Ημέρα της Νίκης» στην Τουρκία, καθώς τιμάται στη γείτονα ως επέτειος από τη νίκη επί του ελληνικού στρατού το 1922, που σηματοδότησε την οριστική επικράτηση στον πόλεμο, η οποία συνδέθηκε με την ίδρυση του τουρκικού αστικού κράτους.

«Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας», είπε χτες σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Λετονό ομόλογό του Εντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Χαρακτήρισε, δε, την ανάρτηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου «απόκλιση από τις αρχές της συμμαχίας», έσπευσε να θυμίσει ότι «η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά», ενώ δήλωνε «ικανοποιημένος» διότι, μετά από διάβημα της κυβέρνησης, «το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση», βασικά απέσυρε τη σχετική ανάρτηση.

Την ίδια ώρα τόνιζε την «ανάγκη συνοχής» στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η οποία, όπως είπε, είναι πιο σημαντική από ποτέ, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι στον βωμό της τέτοιας συνοχής και προς αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μεταφέροντας εξάλλου την τέτοια αντιπαράθεση και στο πλαίσιο του Ουκρανικού, ζήτησε να υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού «οι χώρες που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις δίνουν μια ανάσα στη ρωσική επιθετικότητα», όπως είπε, κατηγορώντας την Τουρκία, «η οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις, αλλά συγχρόνως το καλοκαίρι αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες», κατηγορώντας Ρωσία και Τουρκία ότι «έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς, με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη και της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε, την ώρα που η ΕΕ έχει παίξει βασικό ρόλο σε σειρά επεμβάσεων και επαναχαράξεις συνόρων.

Στο μεταξύ, έσπευδε να διαφημίσει τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και ειδικά της Αλεξανδρούπολης για την ευρωατλαντική επιχείρηση περικύκλωσης της Ρωσίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το ακριτικό λιμάνι «μπορεί να αποτελέσει και διαμετακομιστικό κόμβο και ενεργειακό κόμβο για την ενίσχυση και την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Από την ίδια σκοπιά ο Λετονός φρόντισε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως και για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός πρωτεργάτης για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», κατηγορούσε την Ελλάδα για ...αθέτηση συμμαχικών υποχρεώσεων, λέγοντας πως έχει αναβαθμίσει τους πυραύλους S-300 και πως το αμυντικό σύστημα βρίσκεται σε ενεργή υπηρεσία, όχι σε αποθήκες, ενώ η Τουρκία δέχεται κυρώσεις για την απόκτηση S-400. Ισχυρίστηκε δε ότι «Ρώσοι ειδικοί ήρθαν και αναβάθμισαν την έκδοσή τους» και έφεραν τους S-300 σχεδόν στο επίπεδο των S-400. Ελεγε δε για το φερόμενο «λοκάρισμα» τουρκικών F-16 από τους ελληνικούς S-300 πως... «είναι απαράδεκτο για ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ να το κάνει αυτό σε ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση» και ότι «μόλις υποβληθούν τα αρχεία καταχρήσεων στο ΝΑΤΟ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση εναντίον της Ελλάδας».

Ακόμη, χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε σε 124 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (συγκεκριμένα 31 από κατασκοπευτικά CN-235, 89 από UAV και 4 από μαχητικά) πάντα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Σημειώθηκαν, εξάλλου, και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του αντιστρατήγου Osama Roshdy Askar, πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, στην ενίσχυση άλλου ενός ΝΑΤΟικής κοπής άξονα στην Ανατ. Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων έγινε ανασκόπηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας που περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, ενώ υπογράφτηκε και Πρωτόκολλο για τη φοίτηση Ελλήνων αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στην Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου, ανταποδίδοντας τη συμμετοχή Αιγύπτιων αξιωματικών στις αντίστοιχες Σχολές της Ελλάδας, «συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου».


ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Στο «σφυρί» και τα προσωπικά δεδομένα για τα κέρδη των ομίλων

Συνεχίζεται «απρόσκοπτα» η διαμόρφωση και προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες της «ταχύτερης ψηφιακής μετάβασης» που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο από τη Βουλή αντιδραστικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτές που αναμένεται να ψηφιστούν στην Ολομέλεια στις 7 Σεπτέμβρη. Οδηγίες που ταυτόχρονα ενέχουν και νέους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα, που ήδη με βάση το αντιδραστικό πλαίσιο είναι «βορά» σε επιχειρηματικούς ομίλους και κάθε λογής κρατικές και άλλες υπηρεσίες.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ενσωμάτωση δύο Οδηγιών, την 2019/770 και την 2019/771 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ψηφιακές συμβάσεις, που περιλαμβάνει ακόμα τροποποιήσεις κανονισμών και Οδηγιών.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, διαδικασία που ολοκληρώθηκε χτες, στόχος των Οδηγιών είναι «η ταχύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς» και η «εξάλειψη φραγμών για τις διασυνοριακές συναλλαγές» που θα συνδυαστεί και με τη μείωση του κόστους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενθάρρυνσή τους «να επεκταθούν πέραν των συνόρων ανταγωνιζόμενοι κατά κάποιο τρόπο την επέκταση των κινεζικών, αμερικανικών και άλλων μονοπωλίων».

Στην ουσία, οι προβλέψεις των Οδηγιών, όπως επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, σχολιάζοντας και τις σχετικές αναφορές του εισηγητή της ΝΔ Θ. Ζεμπίλη που το επιβεβαιώνουν, αφορούν τους ψηφιακούς και άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς της ΕΕ, οι οποίοι ταυτόχρονα θα πάρουν και τη μερίδα του λέοντος από το πακέτο των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, με τον λογαριασμό να στέλνεται βέβαια στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου και μικρούς επαγγελματίες.

Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι αυτές οι Οδηγίες του ψηφιακού μετασχηματισμού λανσάρονται και ως «οδηγίες προστασίας προσωπικών δεδομένων», που όμως τελικά έρχονται να εμπλουτίσουν το αντιδραστικό πλέγμα που προωθεί το γενικευμένο φακέλωμα και συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Οπως εξήγησε, είναι «ιδιαίτερα προβληματικές» και «ενέχει κινδύνους» για τα προσωπικά δεδομένα οι διατυπώσεις του άρθρου 5, το οποίο προβλέπει πως «οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και "όταν με τη σύμβαση παροχής ψηφιακού περιεχομένου ή ψηφιακής υπηρεσίας ο προμηθευτής έχει υποχρέωση να παράσχει στον λήπτη ψηφιακό περιεχόμενο ή ψηφιακή υπηρεσία και ο λήπτης έχει υποχρέωση να παρέχει δικά του δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα"...».

Με άλλα λόγια, τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, «τα μεγάλα μονοπώλια θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν νόμιμα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών, να τα αποθηκεύουν και να ενισχύουν τη μεγάλη δεξαμενή εμπορίας προσωπικών δεδομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ