Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Στο «σφυρί» και τα προσωπικά δεδομένα για τα κέρδη των ομίλων

Συνεχίζεται «απρόσκοπτα» η διαμόρφωση και προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες της «ταχύτερης ψηφιακής μετάβασης» που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο από τη Βουλή αντιδραστικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτές που αναμένεται να ψηφιστούν στην Ολομέλεια στις 7 Σεπτέμβρη. Οδηγίες που ταυτόχρονα ενέχουν και νέους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα, που ήδη με βάση το αντιδραστικό πλαίσιο είναι «βορά» σε επιχειρηματικούς ομίλους και κάθε λογής κρατικές και άλλες υπηρεσίες.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ενσωμάτωση δύο Οδηγιών, την 2019/770 και την 2019/771 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ψηφιακές συμβάσεις, που περιλαμβάνει ακόμα τροποποιήσεις κανονισμών και Οδηγιών.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, διαδικασία που ολοκληρώθηκε χτες, στόχος των Οδηγιών είναι «η ταχύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς» και η «εξάλειψη φραγμών για τις διασυνοριακές συναλλαγές» που θα συνδυαστεί και με τη μείωση του κόστους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενθάρρυνσή τους «να επεκταθούν πέραν των συνόρων ανταγωνιζόμενοι κατά κάποιο τρόπο την επέκταση των κινεζικών, αμερικανικών και άλλων μονοπωλίων».

Στην ουσία, οι προβλέψεις των Οδηγιών, όπως επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, σχολιάζοντας και τις σχετικές αναφορές του εισηγητή της ΝΔ Θ. Ζεμπίλη που το επιβεβαιώνουν, αφορούν τους ψηφιακούς και άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς της ΕΕ, οι οποίοι ταυτόχρονα θα πάρουν και τη μερίδα του λέοντος από το πακέτο των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, με τον λογαριασμό να στέλνεται βέβαια στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου και μικρούς επαγγελματίες.

Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι αυτές οι Οδηγίες του ψηφιακού μετασχηματισμού λανσάρονται και ως «οδηγίες προστασίας προσωπικών δεδομένων», που όμως τελικά έρχονται να εμπλουτίσουν το αντιδραστικό πλέγμα που προωθεί το γενικευμένο φακέλωμα και συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Οπως εξήγησε, είναι «ιδιαίτερα προβληματικές» και «ενέχει κινδύνους» για τα προσωπικά δεδομένα οι διατυπώσεις του άρθρου 5, το οποίο προβλέπει πως «οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και "όταν με τη σύμβαση παροχής ψηφιακού περιεχομένου ή ψηφιακής υπηρεσίας ο προμηθευτής έχει υποχρέωση να παράσχει στον λήπτη ψηφιακό περιεχόμενο ή ψηφιακή υπηρεσία και ο λήπτης έχει υποχρέωση να παρέχει δικά του δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα"...».

Με άλλα λόγια, τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, «τα μεγάλα μονοπώλια θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν νόμιμα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών, να τα αποθηκεύουν και να ενισχύουν τη μεγάλη δεξαμενή εμπορίας προσωπικών δεδομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ