Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Σκηνικό συγκάλυψης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Με μια διαδικασία - αχταρμά, που συντελεί στη συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη, ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία είχαν κληθεί να καταθέσουν 9 πρόσωπα που ήταν πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, εισαγγελείς και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση των υποκλοπών - παρακολουθήσεων. Αυτού του είδους οι διαδικασίες έρχονται να προστεθούν στο σκηνικό αποσιώπησης του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου των νόμων, Οδηγιών της ΕΕ και διακρατικών συμφωνιών, που από κοινού έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και γι' αυτό διαφυλάττουν ως «ιερό και όσιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να εξεταστούν αυτά τα πρόσωπα κατά μόνας, για καθεμία από τις συγκεκριμένες υποθέσεις που ερευνώνται (Ν. Ανδρουλάκης, δημοσιογράφοι, τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ).

Αντί γι' αυτό επιλέχθηκε η ακρόαση αυτών των προσώπων να γίνει σε δύο ομάδες. Στο πρώτο γκρουπ μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας, καθώς και ο μέχρι πρότινος γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης. Το δεύτερο γκρουπ, που ήταν και αυτό που δεχόταν ερωτήσεις μέχρι το βράδυ από τα μέλη της Επιτροπής, αποτελούνταν από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη, τον εισαγγελέα Εφετών Κ. Τζαβέλλα, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, όπως και της αρμόδιας εισαγγελέα για την ΕΥΠ Β. Βλάχου.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι πρώτοι ξεκίνησαν τον κύκλο των ερωτήσεων, το πρώτο που που έκαναν ήταν να υπενθυμίζουν στους ερωτώντες ότι μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο στις απαντήσεις τους... Ομως και οι βουλευτές των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης επέλεξαν να αφήσουν εκτός κάδρου το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση σε βολικά για αυτούς πεδία.

Αλλωστε, σε ένα τέτοιο σκηνικό συσκότισης και τελικά συγκάλυψης συντελεί η απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ να δημοσιοποιούνται οι συνεδριάσεις και η πορεία των ερευνών, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τα ίδια τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Με βάση τις πληροφορίες, οι τρεις πρώην διοικητές δήλωσαν άγνοια για τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων φέρεται να αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τους λόγους που παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη. Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε του δόθηκε σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό ή γνώριζε κάτι ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο δε σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, που ήταν στο δεύτερο γκρουπ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως όσο ο ίδιος είναι σε αυτή τη θέση (του διοικητή) γνωρίζει πως ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Επιπλέον οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Χρ. Ράμμο, αλλά και τον βουλευτή της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Κ. Τζαβάρα, να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προβάλλεται το απόρρητο στη συγκεκριμένη Επιτροπή, την Θεσμών και Διαφάνειας. Ακόμα ο δεύτερος φέρεται να διαφώνησε και με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ταυτόχρονη ακρόαση όλων των κληθέντων.

Το ΚΚΕ εκτός από το θέμα των «συνακροάσεων» - υποκλοπών στο τηλεφωνικό του κέντρο, επανέλαβε μια σειρά άλλα καίρια ερωτήματα που θέτει από την πρώτη στιγμή και τα οποία βοηθούν στη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως εάν είχε δρομολογηθεί η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται δημοφιλείς εφαρμογές όπως το viber, το messenger κ.ά. Εάν είχε εξεταστεί η προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ, εάν ήταν στις προθέσεις η προμήθεια του συστήματος «Predator» και τελικά εάν ολοκληρώθηκε ή όχι αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιπλέον, φέρεται να απηύθυνε μια σειρά ερωτήματα που σχετίζονται με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) και τη δυνατότητά της να πραγματοποιεί μαζικές υποκλοπές, ερώτημα που είχε απευθύνει το ΚΚΕ και στις σχετικές συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία απάντηση...

Να αποκαλυφθεί το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Μανώλης Συντυχάκης, με δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επέλεξε επί της ουσίας τη συγκάλυψη του όλου θέματος. Επικαλέστηκαν όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα "όλα στο φως", πλήρη διαφάνεια, τα πρακτικά στη δημοσιότητα, εξέταση κατά μόνας και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές - συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρης συγκάλυψη».

Σε σχέση με το απόρρητο της συνεδρίασης, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι «εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν αυτά τα νομοθετήματα».

Για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε πως «ουδεμία θέση πήραν ούτε οι πρώην ούτε οι νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων».

Κατέληξε λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή, έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στον λαό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφού «έθαψαν» τις υποθέσεις υποκλοπών, κάνουν και το μνημόσυνο...(2022-10-25 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην ΕΥΠ(2022-09-09 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση, «εκτός κάδρου» το άθλιο θεσμικό πλαίσιο(2022-08-26 00:00:00.0)
«Κανείς δεν εξαιρείται» από τις παρακολουθήσεις!(2022-08-25 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις που κρύβουν το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων(2022-08-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες του ΚΚΕ(2016-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ