Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχή τα χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στη γύρω περιοχή

Η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασε χτες στον πυρηνικό σταθμό

Από τη χθεσινή επίσκεψη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Από τη χθεσινή επίσκεψη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπου και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ενεργκοντάρ, καθώς η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προσπαθούσε να προσεγγίσει το εργοστάσιο.

Την ίδια μέρα μάλιστα το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περίπου 60 σαμποτέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιχείρησαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Ουκρανοί σαμποτέρ διέσχισαν με βάρκες τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τις δύο πλευρές, και αποβιβάστηκαν 3 χλμ. βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού.

Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο, από τις 8 το πρωί ο ουκρανικός στρατός βομβάρδιζε την τοποθεσία Βασιλιέφκα, όπου βρισκόταν η αποστολή της ΙΑΕΑ, καθώς και τον πυρηνικό σταθμό, ενώ 4 οβίδες φέρεται ότι εξερράγησαν σε απόσταση 400 μέτρων από την πρώτη πυρηνική μονάδα.

Η Μόσχα αναφέρει ότι «ελήφθησαν μέτρα» για να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, με τη βοήθεια και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ 3 Ουκρανοί στρατιώτες φέρονται να αιχμαλωτίστηκαν. Φιλορώσος αξιωματούχος της Ζαπορίζια ισχυρίστηκε πως οι Ουκρανοί σαμποτέρ έλαβαν ειδική εκπαίδευση στη Βρετανία, υπό την καθοδήγηση της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, MI-6.

Χθες το πρωί η αποστολή της ΙΑΕΑ αναχώρησε από την πόλη Zαπορίζια, όπου είχε διανυκτερεύσει, με κατεύθυνση τον πυρηνικό σταθμό στο Ενεργκοντάρ. Νωρίτερα ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ρ. Γκρόσι, είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να οργανώσει μια μόνιμη αποστολή των εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο, και ο Ρώσος αντιπρόσωπος στους Διεθνείς Οργανισμούς του ΟΗΕ στη Βιέννη, Μ. Ουλιάνοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, Φρ. Νταλ, δήλωσε πως η αποστολή καθυστέρησε για τρεις ώρες στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πλευρά της Ζαπορίζια και πως ο Γκρόσι διαπραγματεύτηκε προσωπικά με τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές ώστε να επιτραπεί στην ομάδα του ΟΗΕ να προχωρήσει.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν «τα πάντα» ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια ο πυρηνικός σταθμός και να φτάσει εκεί η αποστολή της ΙΑΕΑ. Οπως είπε, η ρωσική πλευρά επέμεινε στην ομάδα του ΟΗΕ να παρίστανται και ειδικοί στους πυραύλους, και επομένως το κλιμάκιο «θα αποκαλύψει όλα τα ίχνη που άφησαν οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί».

Στο μεταξύ έκλεισε ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που παρέμεναν σε λειτουργία, με την ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία «Energoatom» να επικαλείται ρωσικούς βομβαρδισμούς «εναντίον του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια». Πρόσθεσε ότι «η μονάδα παραγωγής Ενέργειας "6" εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Πάντως η πόλη Ενεργκοντάρ δεν είχε χθες ρεύμα, αλλά η φιλορωσική διοίκηση επέμεινε πως δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη επίσκεψη της ΙΑΕΑ.

Από την πλευρά του το Κίεβο κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδιζε από χθες το πρωί την Ενεργκοντάρ, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και την περιοχή του πυρηνικού σταθμού, επειδή η Ρωσία είναι «τρομοκρατικό κράτος» και «θέλει να ναυαγήσει η επίσκεψη της αποστολής της ΙΑΕΑ».

Ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία πραγματοποιεί «επιδεικτικά πλήγματα» στην Ενεργκοντάρ κατά μήκος της επίσημης διαδρομής της αποστολής της ΙΑΕΑ, προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη γι' αυτά στην Ουκρανία.

Τελικά χθες το απόγευμα η αποστολή της ΙΑΕΑ έφτασε στον πυρηνικό σταθμό και, συνοδευόμενη από εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom», επιθεώρησε την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί στην Ενεργκοντάρ, ενώ «οι βομβαρδισμοί είχαν μειωθεί, αλλά δεν είχαν σταματήσει», σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές.

«Μπορέσαμε μέσα σε αυτές τις λίγες ώρες να συγκεντρώσουμε πάρα πολλές πληροφορίες. Τα βασικά πράγματα που έπρεπε να δω τα είδα», δήλωσε χθες ο Γκρόσι, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μόνιμη παρουσία της Υπηρεσίας.

Επ' αόριστον στήριξη στην Ουκρανία δηλώνουν κράτη της ΕΕ

Στο Κίεβο βρέθηκε χθες ο Δανός ΥΠΕΞ Γ. Κόφοντ, όπου εκτίμησε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, «γι' αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και να εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες σας για όσο διάστημα χρειαστεί». Δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ερευνά και να τεκμηριώνει τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

«Η καλύτερη βοήθεια προς την Ουκρανία τώρα είναι τα όπλα. Εκτιμούμε πολύ ό,τι παρέχεται - μακροοικονομική βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια, βοήθεια εκκαθάρισης ναρκών, προσπάθειες ανοικοδόμησης - αλλά αν δεν υπάρχει επιτυχία στο μέτωπο, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα και ζήτησε πυροβολικό κάθε τύπου και πυρομαχικά γι' αυτό, συστήματα αεράμυνας και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και ότι δεν θα υποκύψει στον «ενεργειακό εκβιασμό» της Ρωσίας, ακόμα κι αν οι Γερμανοί πολίτες βγουν στους δρόμους τον χειμώνα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για τις υψηλές τιμές της Ενέργειας και άλλων προϊόντων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά...

Στο Κίεβο βρέθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς για την ενίσχυση της ΕΕ στην Ουκρανία, στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Νεολαίας και του Πολιτισμού, όπως ανακοινώθηκε. Η Κομισιόν αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία στον τομέα της Υγείας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μέσω της σύνδεσης της Ουκρανίας στο πρόγραμμα «EU4Health».

Μακρόν: Θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία για αποκλιμάκωση

Καθώς η ΕΕ επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και επιδιώκει όποτε τερματιστεί ο πόλεμος αυτό να γίνει με όρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επανέλαβε χθες ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για να μην είναι «η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία».

Δεσμεύτηκε πάντως για «ακλόνητη στήριξη» του Παρισιού προς το Κίεβο, προβλέποντας ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια. Οπως είπε ο Μακρόν, απευθυνόμενος στους Γάλλους πρέσβεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά προειδοποίησε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» είναι η διασφάλιση «της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία».

Στις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ και στον ευρωατλαντικό άξονα αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για ορισμένες «νηφάλιες» ευρωπαϊκές φωνές που αναγνωρίζουν ότι ΕΕ και Ρωσία θα πρέπει κάποια στιγμή να διαπραγματευτούν.

Στο μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε «πηγές» της ρωσικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες «η ίδια η ΕΕ, ο πυρήνας της, αρχίζει ήδη να σκέφτεται κάποια βήματα προσέγγισης» με τη Ρωσία, «αλλά οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Τσεχία είναι κατηγορηματικά αντίθετες».

Πεντάγωνο: Οι παραδόσεις στην Ουκρανία «αδειάζουν» τα αποθέματα των ΗΠΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει τόσο πολύ τα αποθέματα πυρομαχικών της Αμερικής, που το Πεντάγωνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γράφει η «Wall Street Journal», τονίζοντας πως «Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τώρα ότι η αμερικανική αμυντική ικανότητα δεν μπορεί πλέον να είναι εγγυημένη».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε έχει παραδώσει στην Ουκρανία συνολική στρατιωτική βοήθεια ύψους 14 δισ. δολαρίων, με τους περισσότερους εξοπλισμούς να παρέχονται από τα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ πλέον ξεκίνησαν και τα συμβόλαια για την κατασκευή νέων εξοπλισμών από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και την αποστολή τους στο Κίεβο.

Την άνοιξη το Κογκρέσο ενέκρινε στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ για την Ουκρανία και συνολικά για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ύψους 40 δισ. δολαρίων, το οποίο δίνεται σταδιακά.

Σημειώνεται ότι - μεταξύ άλλων - οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει 16 εκτοξευτές πυραύλων τύπου Himars στην Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες, μαζί με χιλιάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, drones, ρουκέτες, οβίδες, τουφέκια και άλλο εξοπλισμό, που προέρχεται από τα αποθέματα των ΗΠΑ. Μέχρι τις 24 Αυγούστου ο αμερικανικός στρατός είχε παραδώσει έως και 806.000 βλήματα 155 χιλιοστών.

«Τις τελευταίες βδομάδες τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά», δήλωσε αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, αναφέρεται, τα αποθέματα ακόμα δεν έχουν μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα, καθώς οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται επί του παρόντος σε κάποια άλλη μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση.

Το Πεντάγωνο διεξάγει τώρα «μια ενδελεχή έρευνα στη βιομηχανία πυρομαχικών», προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Εμπ. Τσορν προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο αν το αποφασίσει.

«Προειδοποιήσεις» Λαβρόφ για την Υπερδνειστερία

Καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ προειδοποίησε τη Μολδαβία ότι εξαιτίας της απειλής εναντίον της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει «ειρηνευτικές» δυνάμεις στην Υπενδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τη Μολδαβία να απαιτεί την απόσυρσή τους. «Οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας στην Υπερδνειστερία θα θεωρηθεί, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχτεί επίθεση» από τις δυνάμεις της Γεωργίας το 2008, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μιλώντας χθες σε μαθητές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σημείωσε πως στόχος των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων του Ντονμπάς είναι «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και, φυσικά, να προστατεύσουμε την ίδια τη Ρωσία, επειδή ένας αντιρωσικός θύλακας, ο οποίος απειλεί τη χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας». Πρόσθεσε δε ότι οι κάτοικοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ νιώθουν μέρος της ίδιας κουλτούρας με τη Ρωσία.

  • Η κυκλοφορία των πλοίων στα στενά του Βοσπόρου διακόπηκε χθες αφού ένα φορτηγό πλοίο, το «Lady Zehma», μήκους 173 μέτρων, προσάραξε λόγω βλάβης στο πηδάλιο. Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έγινε γνωστό ότι το τουρκικό Λιμενικό βοηθάει το φορτηγό πλοίο και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Σύμφωνα με το κοινό κέντρο συντονισμού του ΟΗΕ, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, το πλοίο απέπλευσε στις 30 Αυγούστου από το Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας με προορισμό τη Ραβένα της Ιταλίας και μεταφέρει 3.000 τόνους καλαμποκιού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ