ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα

Από πρόσφατη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο εργοστάσιο
Από πρόσφατη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο εργοστάσιο
Με συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., μπροστά στα γραφεία του Σωματείου και της ΠΟΕΕΠ (Φιλίππου 43), κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην απεργοσπασία και στον εργοδοτικό - κυβερνητικό αυταρχισμό οι απεργοί της επιχείρησης «Μαλαματίνα».

Οι απεργοί συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν προκηρύξει μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη, και καθημερινά βρίσκονται έξω από την πύλη της αστυνομοκρατούμενης επιχείρησης. Από την άλλη, νυχθημερόν τα ΜΑΤ, σε ρόλο «μπράβου» της εργοδοσίας, βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο και συνοδεύουν τον μικρό απεργοσπαστικό μηχανισμό που πηγαινοφέρνει η εργοδοσία με ένα λεωφορείο.

Χθες το πρωί αντιπροσωπεία του Σωματείου και της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΠ), μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπου εξέθεσαν τις παράνομες ενέργειες της εργοδοσίας, για τις οποίες προστατεύεται από τους μηχανισμούς του κράτους, και απαίτησαν να δοθεί τέλος στην αστυνομοκρατία και στην τρομοκρατία.

Οι απεργοί απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλο τον εργατόκοσμο της Θεσσαλονίκης, τα συνδικάτα, τις κοινωνικές οργανώσεις και τους άλλους φορείς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και να ενισχύσουν τον αγώνα για να ανακληθούν οι απολύσεις και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Παράσταση διαμαρτυρίας και στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας

Την ίδια ώρα σήμερα Τρίτη που στη Θεσσαλονίκη θα κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, θα πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας, όπου καλεί τα συνδικάτα στις 5.30 μ.μ. η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εργοδοσία για την προκλητική επίθεση που έχει εξαπολύσει στους απεργούς στη «Μαλαματίνα» και στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και για υπογραφή ΣΣΕ.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ρωτά τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το εργοστάσιο. Να παρθούν πίσω στην επιχείρηση οι 15 απολυμένοι εργαζόμενοι και να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Απεργιακή απάντηση στα σχέδια για πογκρόμ απολύσεων

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία, καθώς και στα σχέδια για ανακαίνιση της μονάδας, χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Την απεργία και κινητοποίηση αποφάσισε το επιχειρησιακό Σωματείο, μετά από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Την πρωτοβουλία και τα αιτήματά της στήριξαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καθώς και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει. Να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Να διασφαλιστούν εγγράφως όλες οι θέσεις εργασίας είτε το ξενοδοχείο κλείσει είτε ανακαινιστεί εν λειτουργία. Να σταματήσει η εντατικοποίηση και να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.

Οπως καταγγέλλουν επιχειρησιακό Σωματείο και κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία αφού ξεζούμισε όλο το καλοκαίρι το προσωπικό, επιβάλλοντας συνθήκες εντατικοποίησης και υποστελέχωσης, τώρα προχωρά σε απολύσεις. Ενώ ενίσχυσε πάνω στις δικές τους πλάτες τα κέρδη της, σε μια περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης με ρεκόρ αφίξεων, τώρα αξιοποιεί στο έπακρο τους αντεργατικούς νόμους, κάνει χρήση της 3μηνης προειδοποίησης και πετά στην ανεργία με μειωμένη αποζημίωση εργαζόμενους. Στο μεταξύ, η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι το ξενοδοχείο θα προχωρήσει σε ανακαίνιση, αρνούμενη να δώσει γραπτές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η απεργία είχε μαζική συμμετοχή σε όλες τις ειδικότητες και τα πόστα, ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων δέχθηκε μηνύματα αλληλεγγύης και από πελάτες του ξενοδοχείου, που στέκονταν κοντά στα πανό και ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. «Γι' αυτό δεν είχαμε σήμερα πρωινό», διαπίστωσε ένας από τους πελάτες μόλις ενημερώθηκε πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν καθημερινά από τα χαράματα για να ετοιμάσουν τα 700 και πλέον πρωινά βρίσκονταν χτες, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους, σε απεργία.

Τη συμμετοχή στην απεργία δεν μπόρεσε να κάμψει ούτε η απαράδεκτη προσπάθεια προϊσταμένης να βάλει με το ζόρι καμαριέρες για δουλειά, τραβώντας τες από το ...μανίκι και απευθυνόμενη στις εργαζόμενες με απαξιωτικό τρόπο. Παρά τα σχέδια για αξιοποίηση του προσωπικού από εργολαβικά συνεργεία και δουλεμπορικά γραφεία ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, οι εργαζόμενες πήραν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση. Εξάλλου, το Σωματείο είχε φροντίσει να απευθυνθεί ειδικά στις εργολαβικές καμαριέρες, μετανάστριες στην πλειοψηφία τους από την Αφρική, με ανακοίνωση στα Γαλλικά, εργαζόμενες που δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς, μεγάλη εντατικοποίηση και μόνιμη ανασφάλεια. Τόσο το επιχειρησιακό όσο και το κλαδικό Συνδικάτο κατήγγειλαν την προσπάθεια τρομοκρατίας και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τέτοιες πρακτικές.

Τη μαζική συμμετοχή στην απεργία χαιρέτισε ο Σπύρος Περδίκης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου. «Μαζί με το ξενοδοχείο η εργοδοσία θέλει να "ανακαινίσει" και το προσωπικό», σχολίασε, απολύοντας παλιότερους εργαζόμενους και αντικαθιστώντας τους με προσωπικό με χαμηλότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα, χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Εκτός από το προσωπικό αορίστου χρόνου, το οποίο η εργοδοσία επιδιώκει να ξεφορτωθεί, στον «αέρα» βρίσκονται και οι συνάδελφοί τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν τον Νοέμβρη. «Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

«Η εταιρεία έχει σχέδιο να διώξει το παλιό προσωπικό», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, στηλιτεύοντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος να ψαλιδίζει τις αποζημιώσεις μέσα από την «προειδοποίηση».

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Χότζογλου.

Συνέλευση για τα επόμενα βήματα στον αγώνα για τις Συμβάσεις

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4). Προκειμένου να διευκολύνει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.). Το θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση του αγώνα στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Εκτός δομών και φέτος χιλιάδες παιδιά, σε απόγνωση οι οικογένειες

Συνεχίζονται ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από την κυβέρνηση

Χωρίς τέλος είναι η ταλαιπωρία για τους γονείς που προσπαθούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επιδότησης των τροφείων (voucher) στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, την περασμένη Πέμπτη, στο «και πέντε» της νέας σχολικής χρονιάς, σειρά έχει πάρει το κυνήγι μιας θέσης στους σταθμούς.

Ακόμα και οι γονείς που κατάφεραν να λάβουν το πολυπόθητο «voucher», σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσουν την εγγραφή των παιδιών τους. Παρά τον ...στόχο της κυβέρνησης να μη μείνει «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, σε πολλές δε περιοχές δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τα «voucher» που χορηγούνται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στα βρεφικά τμήματα, κι έτσι γονείς κινδυνεύουν να μείνουν με το «voucher» στο χέρι, «δικαιούχοι» στα χαρτιά του προγράμματος, αποκλεισμένοι στην πράξη από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις η ΕΕΤΑΑ, ως φορέας που υλοποιεί το πρόγραμμα, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή την απόδοση πλήρους «voucher» σε αιτούντες που είχαν λάβει «voucher» μειωμένης αξίας, παρά το γεγονός ότι το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνούσε το όριο που έθετε το πρόγραμμα (27.000 ευρώ για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά).

Δημοτική αρχή Πάτρας: Δεν ανεχόμαστε να θεωρούνται τα παιδιά μας «κόστος»

Μια απόδειξη των ανυπόστατων ισχυρισμών της κυβέρνησης περί «κάλυψης» όλων των παιδιών έρχεται από τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Πάτρα.

Εκεί η δημοτική αρχή δίνει μεγάλο αγώνα εδώ και χρόνια για να πολλαπλασιάσει τις θέσεις στις δομές, σημειώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε να θεωρούνται τα παιδιά μας "κόστος"».

Συγκεκριμένα, ενώ από το 2014 έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η λειτουργία αυτών των δομών, με αύξηση των διαθέσιμων θέσεων βρεφών και νηπίων (και φέτος με τρία νέα τμήματα), καταργώντας τα τροφεία παρά και τη μειωμένη χρηματοδότηση που λαμβάνει διαχρονικά από τις έως και σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), στέκεται και σε όσα παιδιά δεν κατάφεραν να γίνουν δεκτά στις δημοτικές δομές.

«Μετά την κάλυψη όλων των θέσεων, καταφέραμε να γίνουν δεκτά στις δημοτικές δομές 214 βρέφη και 686 νήπια», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η δημοτική αρχή και αναδεικνύοντας τις ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για την εφαρμογή των νόμων της αγοράς, με το μοίρασμα κουπονιών και με μόρια (αντί για την ικανοποίηση όλων των αναγκών), τονίζει:

«Δυστυχώς μένουν εκτός δημοτικών δομών 323 βρέφη και 125 νήπια που υπέβαλαν αίτηση, καθώς και εκατοντάδες ακόμα σε όλη την πόλη, που δεν έκαναν καν αίτηση, γιατί δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν το αναγκαίο voucher, άρα θα μείνουν εκτός και από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς!».

Επισημαίνοντας πως η πρόσβαση στην Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα που πρέπει να καλύπτεται απρόσκοπτα, σχεδιαζόμενο μέσα από δημόσιους, δωρεάν και επαρκείς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καυτηριάζει πως «δεν είναι δυνατόν να συνδέεται η χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών, η πληρωμή των εργαζομένων, με τα vouchers των γονιών. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, για να λειτουργήσουμε όσα τμήματα πρέπει, για όλα τα παιδιά της πόλης μας».

Στέκεται και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου που «στενάζουν», αφού καλύφθηκε μόλις το ένα τρίτο των θέσεων, λόγω της ίδιας πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα και να μένουν κενές θέσεις, οδηγώντας από τη μία σε οικονομικό «στραγγαλισμό» τα δημοτικά ΚΔΑΠ και από την άλλη να υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση.

Η δημοτική αρχή απαιτεί, μεταξύ άλλων, κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για τη δημιουργία νέων Σταθμών και Τμημάτων με ευθύνη του κράτους για κάλυψη όλων των αναγκών, πλήρη χρηματοδότηση, χωρίς την καταβολή τροφείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, νέες προσλήψεις για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για ικανοποίηση των αυξημένων λαϊκών αναγκών σε νέες, σύγχρονες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ