Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Απεργιακή απάντηση στα σχέδια για πογκρόμ απολύσεων

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία, καθώς και στα σχέδια για ανακαίνιση της μονάδας, χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Την απεργία και κινητοποίηση αποφάσισε το επιχειρησιακό Σωματείο, μετά από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Την πρωτοβουλία και τα αιτήματά της στήριξαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καθώς και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει. Να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Να διασφαλιστούν εγγράφως όλες οι θέσεις εργασίας είτε το ξενοδοχείο κλείσει είτε ανακαινιστεί εν λειτουργία. Να σταματήσει η εντατικοποίηση και να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.

Οπως καταγγέλλουν επιχειρησιακό Σωματείο και κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία αφού ξεζούμισε όλο το καλοκαίρι το προσωπικό, επιβάλλοντας συνθήκες εντατικοποίησης και υποστελέχωσης, τώρα προχωρά σε απολύσεις. Ενώ ενίσχυσε πάνω στις δικές τους πλάτες τα κέρδη της, σε μια περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης με ρεκόρ αφίξεων, τώρα αξιοποιεί στο έπακρο τους αντεργατικούς νόμους, κάνει χρήση της 3μηνης προειδοποίησης και πετά στην ανεργία με μειωμένη αποζημίωση εργαζόμενους. Στο μεταξύ, η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι το ξενοδοχείο θα προχωρήσει σε ανακαίνιση, αρνούμενη να δώσει γραπτές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η απεργία είχε μαζική συμμετοχή σε όλες τις ειδικότητες και τα πόστα, ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων δέχθηκε μηνύματα αλληλεγγύης και από πελάτες του ξενοδοχείου, που στέκονταν κοντά στα πανό και ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. «Γι' αυτό δεν είχαμε σήμερα πρωινό», διαπίστωσε ένας από τους πελάτες μόλις ενημερώθηκε πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν καθημερινά από τα χαράματα για να ετοιμάσουν τα 700 και πλέον πρωινά βρίσκονταν χτες, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους, σε απεργία.

Τη συμμετοχή στην απεργία δεν μπόρεσε να κάμψει ούτε η απαράδεκτη προσπάθεια προϊσταμένης να βάλει με το ζόρι καμαριέρες για δουλειά, τραβώντας τες από το ...μανίκι και απευθυνόμενη στις εργαζόμενες με απαξιωτικό τρόπο. Παρά τα σχέδια για αξιοποίηση του προσωπικού από εργολαβικά συνεργεία και δουλεμπορικά γραφεία ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, οι εργαζόμενες πήραν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση. Εξάλλου, το Σωματείο είχε φροντίσει να απευθυνθεί ειδικά στις εργολαβικές καμαριέρες, μετανάστριες στην πλειοψηφία τους από την Αφρική, με ανακοίνωση στα Γαλλικά, εργαζόμενες που δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς, μεγάλη εντατικοποίηση και μόνιμη ανασφάλεια. Τόσο το επιχειρησιακό όσο και το κλαδικό Συνδικάτο κατήγγειλαν την προσπάθεια τρομοκρατίας και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τέτοιες πρακτικές.

Τη μαζική συμμετοχή στην απεργία χαιρέτισε ο Σπύρος Περδίκης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου. «Μαζί με το ξενοδοχείο η εργοδοσία θέλει να "ανακαινίσει" και το προσωπικό», σχολίασε, απολύοντας παλιότερους εργαζόμενους και αντικαθιστώντας τους με προσωπικό με χαμηλότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα, χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Εκτός από το προσωπικό αορίστου χρόνου, το οποίο η εργοδοσία επιδιώκει να ξεφορτωθεί, στον «αέρα» βρίσκονται και οι συνάδελφοί τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν τον Νοέμβρη. «Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

«Η εταιρεία έχει σχέδιο να διώξει το παλιό προσωπικό», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, στηλιτεύοντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος να ψαλιδίζει τις αποζημιώσεις μέσα από την «προειδοποίηση».

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Χότζογλου.

Συνέλευση για τα επόμενα βήματα στον αγώνα για τις Συμβάσεις

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4). Προκειμένου να διευκολύνει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.). Το θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση του αγώνα στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ