Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Υπονόμευση της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ μέσω ΣΔΙΤ

Την προκλητική απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΕΠΡΟΨΥΗ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αφορά την παροχή δεκαετούς δωρεάν στέγασης της ΕΠΡΟΨΥΗ στο κτίριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο ενοικίασε πριν λίγους μήνες το ΠΓΝΙ από το ΓΝ «Χατζηκώστα», με πρόσχημα την ανάπτυξη δημόσιων κοινοτικών δράσεων ψυχικής υγείας της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου. Η απόφαση αφορά επίσης την παραχώρηση προσωπικού με κλινική εμπειρία στην υπό διεκδίκηση μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση από την ΕΠΡΟΨΥΗ.

Στην πραγματικότητα, οι όροι της παραπάνω συμφωνίας αποτελούν προϋπόθεση για τη διεκδίκηση από την ΕΠΡΟΨΥΗ χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την ανάπτυξη Μονάδας Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, και διασφαλισμένης χρηματοδότησης για μία δεκαετία, από το ΕΣΠΑ ή τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Το ΠΓΝΙ όμως με αυτήν την αδιανόητη απόφαση υπονομεύει τη δική του Υπηρεσία Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση», τονίζεται στην ανακοίνωση, που επισημαίνει ότι είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα και λειτουργεί από το 2008 προσφέροντας υπηρεσίες σε εκατοντάδες νέους ασθενείς με ψύχωση, στήνοντας δίκτυο συνεργασίας με τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο. Αντί λοιπόν ενδυνάμωσης και ανάπτυξης μιας δημόσιας υπηρεσίας, επιλέγεται ίδρυση και ανάπτυξη από μία ΑΜΚΕ, με δημόσια χρηματοδότηση και απόσπαση προσωπικού από την ήδη υποστελεχωμένη Ψυχιατρική κλινική δημόσιου νοσοκομείου.

«Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ανοίγει την κερκόπορτα για ανάλογες συμπράξεις ΣΔΙΤ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους προώθησης του «νέου ΕΣΥ» από το υπουργείο Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να συρρικνώσουν και να εμπορευματοποιούσουν παραπέρα τις κρατικές - δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

  • Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ρωτώντας την κυβέρνηση σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ανασταλεί η σκανδαλώδης αυτή εξέλιξη, καθώς επίσης για να χρηματοδοτηθεί, στελεχωθεί και αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ, αλλά και οι άλλες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΠΓΝΙ και του ΓΝ «Χατζηκώστα», και να αναπτυχθούν πλήρως νέες αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ