ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε «μαραθώνιο» εξελίσσεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Πριν καλά καλά ξεκινήσουν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ιδιαίτερα αυτές που αναγκάζονται να σπουδάσουν το παιδί τους μακριά από το σπίτι τους επωμίζονται το επιπρόσθετο βάρος του τσουχτερού ενοικίου, καθώς τα δωμάτια που προσφέρονται στις Εστίες, όπου αυτές υπάρχουν, δεν καλύπτουν στο παραμικρό τις τρέχουσες ανάγκες για στέγαση των φοιτητών, ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα φέτος, αφού μαζί με τις υψηλές τιμές στην κατοικία έχουν εκτοξευτεί και οι τιμές στην Ενέργεια, σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, σε μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που προσπαθούν να περιορίσουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους για να τα φέρουν βόλτα.

Ολο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να συνδυάσουν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και το διάβασμα με 8ωρα δουλειάς, ακόμα και 7 μέρες τη βδομάδα, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Η εικόνα από τη Θεσσαλία, όπου σπουδάζουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, είναι ενδεικτική.

Τσουχτερά νοίκια για σπίτια - «τρύπες»

Σύμφωνα με το πανελλαδικό δίκτυο «Ε-Real Estates», στη Λάρισα η αύξηση των ενοικίων κυμαίνεται από 11% έως 13% για στούντιο και γκαρσονιέρες, ενώ αύξηση κατά 20% καταγράφεται στην κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης για κατοικία 50 με 60 τ.μ.

Συγκεκριμένα, το ενοίκιο για κατοικία έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 170 έως 300 ευρώ τον μήνα για επιπλωμένο διαμέρισμα. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας από 25 τ.μ. έως 40 τ.μ. κοστίζει 200 - 350 ευρώ τον μήνα, έναντι 180 - 240 ευρώ τον μήνα πέρυσι.

Αντίστοιχα στον Βόλο παρατηρείται αύξηση στις τιμές των ενοικίων τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές στις γκαρσονιέρες λίγων τετραγωνικών μέτρων να κυμαίνονται μεταξύ 250 και 350, ακόμα και 380 ευρώ, ενώ για τα δυάρια ξεκινούν από τα 300 και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν πολλές φορές σπίτια - «τρύπες», ηλικίας πολλών χρόνων, ασυντήρητα και συχνά μακριά από τις σχολές.

Μόλις το 3% των φοιτητών μπορεί να βρει δωμάτιο στις Εστίες

Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκεντρώνει περίπου 25.000 ενεργούς φοιτητές, οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ούτε του 3% του συνόλου τους.

Ενδεικτικά, στη Λάρισα υπάρχουν μόλις 466 κλίνες, στον Βόλο 40 κλίνες και μάλιστα μόνο για πρωτοετείς, στην Καρδίτσα 104 κλίνες, ενώ στα Τρίκαλα δεν υπάρχει καν Εστία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτές τις ελάχιστες Εστίες οι φοιτητές υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα χαράτσι από 150 έως 400 ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, η διαχρονική και συνεχής υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και του τομέα της φοιτητικής μέριμνας έχει σαν αποτέλεσμα οι οικότροφοι να έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα (έλλειψη κλιματισμού, θέρμανση και ζεστό νερό με το «σταγονόμετρο», ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης). Ενδεικτικές της εγκατάλειψης είναι οι καταγγελίες του Συλλόγου Οικοτρόφων στη Λάρισα ότι τα 8 κτίρια έχουν μόνο δύο εξόδους κινδύνου, ενώ ακόμα και οι πυροσβεστικές φωλιές είναι συχνά άδειες...

Αντί για χρηματοδότηση, όλες οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως «λύση» την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η κατασκευή φοιτητικών εστιών με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, που σημαίνει ένταση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους, με αρνητικά αποτελέσματα για τους φοιτητές, που αντί για δωρεάν στέγαση και σίτιση θα έρχονται αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και δράση

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχεδιάζουν την οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών, διεκδικώντας σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους και προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στους χιλιάδες φοιτητές που πληρώνουν ακριβά τις δήθεν «δωρεάν» σπουδές.

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών στη Λάρισα καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές, καλώντας τους να διεκδικήσουν την κατάργηση του χαρατσιού που πληρώνουν για τη διαμονή τους στην Εστία, την άμεση ανακαίνιση και συντήρηση όλων των υποδομών στις Εστίες. Ακόμα, καλεί όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε Εστία να διεκδικήσουν μέσα από τους Συλλόγους τους την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη, τη χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

«Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!»

Σύσκεψη πραγματοποίησε η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος σήμερα στην προσπάθεια να ξεκινήσει ή να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά και ο δρόμος που πρέπει να διαλέξει, της συλλογικής δράσης και του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που διοργάνωσε η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ το βράδυ του Σαββάτου, στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με θέμα «Εστίες για λίγους, ενοίκια "στον θεό". Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!».

Στη σύσκεψη μίλησε η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Η Αννα - Μαρία Ηλιού περιέγραψε την πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους για να εξασφαλίσουν μια στέγη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες σε ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ - ΔΙΠΑΕ μετά βίας επαρκούν για το 2% των φοιτητών».

Αναφέρθηκε στην ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, αναδεικνύοντας ότι «νέες εστίες έχουν να ανεγερθούν στην πόλη τουλάχιστον τα τελευταία 52 χρόνια, η χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα μόνο την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί 69%, τα δεκάδες κτίσματα που έχει στην ιδιοκτησία του το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το ΔΙΠΑΕ σε όλη την πόλη και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών μένουν αναξιοποίητα ή με τον νόμο - πλαίσιο, που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ενισχύεται η εμπορική αξιοποίησή τους αντί για την κατασκευή σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν εστιών».

Ξεκαθάρισε ότι η στέγαση των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού δεν είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης». Πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από «ένα συνολικό, αναβαθμισμένο σχέδιο στέγασης που δομείται, πατάει πάνω στις ανάγκες του πληθυσμού για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής, για διαμόρφωση του αστικού ιστού, των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων με γνώμονα τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και όχι με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφέρθηκε ακόμα στη δύναμη που βρίσκεται στην οργάνωση, στη συλλογική δράση, στον αγώνα, θυμίζοντας ότι «εκατοντάδες φοιτητές μέσα από αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν να βρουν σπίτι, ανάγκασαν το υπουργείο και τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να διαθέσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών, να μπει ενοίκιο στη στέγαση, να μην μπει αντίτιμο στη λέσχη».

Και κάλεσε τους φοιτητές σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «η δύναμη βρίσκεται σε όσους δεν συμβιβάζονται με τη μισή ζωή, δεν εμπιστεύονται παλιούς ή νέους σωτήρες, που διεκδικούν, οργανώνουν τη δική τους πάλη, με τα δικά τους αιτήματα, για τις δικές τους ανάγκες».

Πλαφόν...

Με το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είπε να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Το ενδιαφέρον του για τη στέγη των φοιτητών είναι γνωστό από την περίοδο της διακυβέρνησής του, όταν παγίωνε την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας, ξυλοφόρτωνε τους οικότροφους στο υπουργείο Παιδείας, συνέχιζε την παράδοση της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών σε εργολάβους, απαγόρευε τις μετεγγραφές σε πολλά ομοειδή τμήματα, τα οποία δεν αντιστοίχιζε μεταξύ τους. Σήμερα απογειώνει τον εμπαιγμό, προτρέποντας την κυβέρνηση να «διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών». Δηλαδή και η φοιτητική στέγη να παραμένει εμπόρευμα και τα νοίκια να τραβάν την ανηφόρα αλλά «με μέτρο»! Η επιβολή πλαφόν στις τιμές των ενοικίων αποκλειστικά για τη φοιτητική στέγη θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να απορρίπτουν τους φοιτητές από νοικάρηδες για να διαθέσουν τα διαμερίσματά τους σε υψηλότερες τιμές. Τελικά θα οδηγήσει σε ξεσπίτωμα των φοιτητών! Ετσι είναι. Οταν δεν θες να συγκρουστείς με τη στέγη - εμπόρευμα, θα πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Μοναδική απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ όπως η αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών, της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων και του Δημοσίου για την ανέγερση νέων εστιών, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με θέσπιση πλαφόν στις τιμές συνολικά των ενοικίων, η διεύρυνση των μετεγγραφών για όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν εκτός τόπου κατοικίας. Παράλληλα, το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για συνολικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός τον λογαριασμό στην κατοικία, στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στην Παιδεία και την Υγεία, ώστε να μείνουν άθιχτα τα κέρδη του κεφαλαίου.


Θ. Κ.

Να στηριχθούν οι φοιτητές για να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, που αφορά χιλιάδες νέους

Μέτρα για την επισκευή και ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών, για ανέγερση νέων και για ουσιαστική οικονομική στήριξη όσων φοιτητών νοικιάζουν ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές όσον αφορά τη φοιτητική στέγη.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση περιγράφεται η κατάσταση και σημειώνεται ότι «την ίδια στιγμή που δίνονται 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους, στους φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο νοίκι δίνονται μόλις 83 ευρώ τον μήνα και μάλιστα εκ των υστέρων», ενώ υπογραμμίζεται ότι «είναι αναγκαίο να υπάρχουν άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών, όπως διεκδικούν και οι φορείς τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά:

- Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επισκευή και ανακαίνιση των υπαρχουσών Εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους. Να δοθεί κονδύλι για την ανέγερση νέων, δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια, αξιοποιώντας τις υποδομές που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων και του Δημοσίου.

- Να εξασφαλιστεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν και σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022, όπως και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις Εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ