Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!»

Σύσκεψη πραγματοποίησε η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος σήμερα στην προσπάθεια να ξεκινήσει ή να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά και ο δρόμος που πρέπει να διαλέξει, της συλλογικής δράσης και του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που διοργάνωσε η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ το βράδυ του Σαββάτου, στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με θέμα «Εστίες για λίγους, ενοίκια "στον θεό". Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!».

Στη σύσκεψη μίλησε η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Η Αννα - Μαρία Ηλιού περιέγραψε την πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους για να εξασφαλίσουν μια στέγη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες σε ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ - ΔΙΠΑΕ μετά βίας επαρκούν για το 2% των φοιτητών».

Αναφέρθηκε στην ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, αναδεικνύοντας ότι «νέες εστίες έχουν να ανεγερθούν στην πόλη τουλάχιστον τα τελευταία 52 χρόνια, η χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα μόνο την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί 69%, τα δεκάδες κτίσματα που έχει στην ιδιοκτησία του το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το ΔΙΠΑΕ σε όλη την πόλη και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών μένουν αναξιοποίητα ή με τον νόμο - πλαίσιο, που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ενισχύεται η εμπορική αξιοποίησή τους αντί για την κατασκευή σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν εστιών».


Ξεκαθάρισε ότι η στέγαση των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού δεν είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης». Πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από «ένα συνολικό, αναβαθμισμένο σχέδιο στέγασης που δομείται, πατάει πάνω στις ανάγκες του πληθυσμού για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής, για διαμόρφωση του αστικού ιστού, των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων με γνώμονα τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και όχι με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφέρθηκε ακόμα στη δύναμη που βρίσκεται στην οργάνωση, στη συλλογική δράση, στον αγώνα, θυμίζοντας ότι «εκατοντάδες φοιτητές μέσα από αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν να βρουν σπίτι, ανάγκασαν το υπουργείο και τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να διαθέσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών, να μπει ενοίκιο στη στέγαση, να μην μπει αντίτιμο στη λέσχη».

Και κάλεσε τους φοιτητές σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «η δύναμη βρίσκεται σε όσους δεν συμβιβάζονται με τη μισή ζωή, δεν εμπιστεύονται παλιούς ή νέους σωτήρες, που διεκδικούν, οργανώνουν τη δική τους πάλη, με τα δικά τους αιτήματα, για τις δικές τους ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο φόβος τους η ελπίδα μας, με δυνατό ΚΚΕ!(2023-06-14 00:00:00.0)
Σήμερα το μεγάλο φοιτητικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!(2021-06-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη(2020-05-27 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε κινητοποίηση για το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης(2019-09-03 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα προβλήματα στις Εστίες(2012-11-02 00:00:00.0)
Γολγοθάς η αναζήτηση στέγης(2008-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ