Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με συνεχείς διαδηλώσεις αποτρέπουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές

  • Μεγάλο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διαρκείς συγκεντρώσεις στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ

Χτες το πρωί στο ΕΚΠΑ
Χτες το πρωί στο ΕΚΠΑ
Για δεύτερη μέρα χτες εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν μαζικά έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, εμποδίζοντας στην πράξη την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές και κάνοντας ξεκάθαρο ότι η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν, ενώ ετοιμάζουν μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, για να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη επίσης στις 7 μ.μ. στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε).

Φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις έχουν απορρίψει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα και υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις τους στην πράξη, με μαζικές συγκεντρώσεις στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, όπου η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας εμφάνισε και προσπάθησε να επιβάλει τους ένστολους των ΟΠΠΙ. Οι φοιτητές, διαδηλώνοντας μαζικά και με τη συμπαράσταση εργατικών σωματείων και πλήθους κόσμου, απέτρεψαν την είσοδο των ΟΠΠΙ μέσα στις σχολές και έμειναν στις πύλες των Ιδρυμάτων μέχρι το πρωί.

Οι ΟΠΠΙ αποχώρησαν τα ξημερώματα, ενώ ακολούθησε νέα συγκέντρωση το πρωί στις πύλες, από φοιτητικούς συλλόγους, πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους, ύστερα από σχετικό κάλεσμα των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ και ΕΚΠΑ και της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ΑΕΙ. Την επιχείρηση εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα καταδίκασε και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ.

Στο ΕΜΠ
Στο ΕΜΠ
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε το μεσημέρι με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.«Απ' τα Ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία - Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» και «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ' τις σχολές μας η αστυνομία», βροντοφώναξαν οι φοιτητές. Αντιπροσωπεία τους, μαζί με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατέθεσε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου το αίτημα των φοιτητών να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι «με εντολή της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ο νόμος θα εφαρμοστεί».

«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική δημιουργεί», επισημαίνουν σε δελτίο Τύπου τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και προσθέτουν: «Δυστυχώς για αυτήν, οι φοιτητές είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την είσοδο της αστυνομίας στα Ιδρύματα, να δυναμώσουμε τον αγώνα για μόρφωση, για δωρεάν σπουδές. Σημαντικές ευθύνες αναλαμβάνουν και οι πρυτανικές αρχές, συναινώντας στον κρατικό αυταρχισμό μέσα στα πανεπιστήμια».

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Χτες το απόγευμα η κυβέρνηση εμφάνισε και πάλι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Ωστόσο οι φοιτητές ήταν ήδη εκεί, ξεκαθαρίζοντας ότι «η αστυνομία δεν θα μπει», ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να βρίσκονται στις πύλες των ιδρυμάτων καθημερινά, για να αποτρέψουν με τη μαζική τους παρουσία την εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Μάλιστα η κυβέρνηση συνέχισε τις προκλήσεις, καθώς αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν την κινητοποίηση των φοιτητών, οι οποίοι όμως δεν τρομοκρατήθηκαν και παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο Ιδρυμα μέχρι αργά το βράδυ.

Αντιδράσεις και σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας έκαναν χτες το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας παράλληλα την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν και εκεί, τόσο στον περίγυρο του πανεπιστημιακού campus όσο και εντός του.

Αντίστοιχα, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία, κινητοποίηση έκαναν στα Γιάννενα χτες το απόγευμα Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης, ενώ συνέντευξη Τύπου έδωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας, που προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών αύριο Πέμπτη στις 12 μ. και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη.

Χτες το απόγευμα ξανά στις πύλες

Eurokinissi

Χτες το απόγευμα ξανά στις πύλες
«Πάγια θέση μας είναι ότι η λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία θα προκαλέσει και δεν θα λύσει προβλήματα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα», σημείωσε χτες με αφορμή τα γεγονότα στην Αθήνα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για το δικαίωμα στη στέγη(2022-09-15 00:00:00.0)
Ενταση της καταστολής αντί για κάλυψη των αναγκών(2022-06-17 00:00:00.0)
Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά!(2022-06-15 00:00:00.0)
Νέα ρύθμιση για τον κατασταλτικό ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας(2022-05-25 00:00:00.0)
Πανεπιστήμια ...πισίνες(2021-10-15 00:00:00.0)
Νέα επιχείρηση καταστολής στο ΑΠΘ(2021-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ