Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για το δικαίωμα στη στέγη

Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων αρχές Σεπτέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών για τη φοιτητική μέριμνα
Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων αρχές Σεπτέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών για τη φοιτητική μέριμνα
Ενα πλυντήριο για 200 φοιτητές, κτίρια χωρίς ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό, γεύματα αμφιβόλου ποιότητας στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, οι οποίες δεν επαρκούν. Στο Πολυτεχνείο υπάρχουν 12.000 φοιτητές και οι εστίες μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 500 απ' αυτούς!

Αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν ανέδειξαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ) και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Οικότροφων προγραμματίζουν ένα πλούσιο και πολύμορφο σχέδιο αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης, και από κοινού προχωρούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Ακόμα, προχωρούν σε μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη αύριο Παρασκευή, με πολύμορφες δραστηριότητες στην Πανεπιστημιούπολη, και συμμετέχουν στις καθημερινές δράσεις στις πύλες της ενάντια στην εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Παράλληλα οι Σύλλογοι προχωρούν και σε κινητοποιήσεις στα Ιδρύματα, όπως ο Σύλλογος Οικότροφων της ΦΕΑ στη διοίκηση της Εστίας και στη φοιτητική μέριμνα του ΟΠΑ και ο Σύλλογος της ΦΕΠΑ στον διευθυντή της Εστίας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων, επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαράδεκτη κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

«Θεωρούμε υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης και τουλάχιστον προκλητική την απόφασή της απέναντι σε αυτά και τις ανάγκες μας. Το μόνο της μέλημα να είναι να φέρει την αστυνομία έξω από τις σχολές και τα σπίτια μας», τόνισε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικότροφων ΦΕΠΑ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να ξοδεύει 50 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία αντί για τις ανάγκες μας». Υπενθύμισε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι το προηγούμενο διάστημα, όπως για τη φοιτητική μέριμνα, τη σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων, την κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, σε προέδρους Τμημάτων και πρυτάνεις, και κάλεσε κάθε οικότροφο φοιτητή να συμμετέχει στις δράσεις των Συλλόγων, καθώς «όπως αυτοί έχουν την πολιτική τους, και εμείς έχουμε τους αγώνες μας και θα τους χαρίσουμε έναν δύσκολο χειμώνα».

«Τώρα κλιμακώνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Αθήνας, τονίζοντας πως «ξέρουμε πολύ καλά ότι για την κατάσταση φταίει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που υποχρηματοδοτεί τις Εστίες μας και αναθέτει βασικές λειτουργίες τους σε εργολάβους» και προσθέτοντας: «Ξέρουν ότι ο αγώνας μας μπορεί να δυναμώσει, ότι η αγανάκτηση φουντώνει. Γι' αυτό εντείνουν την καταστολή, γι' αυτό στις τελευταίες κινητοποιήσεις μας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ βρίσκουμε την αστυνομία και όχι τη λύση στα προβλήματά μας, γι' αυτό προσπαθούν να βάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία στα Ιδρύματα τη στιγμή που δεν δίνουν φράγκο για τις ανάγκες μας».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ υπενθύμισε ότι μέσα από κινητοποιήσεις «καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα κάτω από πιέσεις να ανέβει το εισοδηματικό όριο για την εισδοχή στην Εστία κατά 2.000 ευρώ. Μετά από κινητοποιήσεις χρόνων καταφέραμε να αντικατασταθούν τα συστήματα ψύξης στα κτίρια 6 και 15, όπου ήταν χαλασμένα χρόνια ολόκληρα. Τις μέρες του χιονιά τον χειμώνα οργανώσαμε την αλληλεγγύη ώστε κανένας εστιακός να μη μείνει χωρίς θέρμανση, φαγητό κ.λπ., την ώρα που κυβέρνηση και Πρυτανεία μάς είχαν αφήσει στο έλεός του. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε τη σίτιση των εστιακών την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οργανώσαμε ξανά την αλληλεγγύη το καλοκαίρι που κυβέρνηση και Πρυτανεία πάλι δεν πήραν κανένα μέτρο για τη σίτιση των φοιτητών που έμειναν στην Εστία. Σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους στο εστιατόριο, πριν κάποια χρόνια, καταφέραμε να μην περάσουν τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης να κλείσει το εστιατόριο, την ώρα που ο εργολάβος έφυγε, γιατί δεν έβγαζε αρκετά κέρδη». Κάλεσε τους φοιτητές να συσπειρωθούν στον Σύλλογό τους, «γιατί ο ισχυρός σύλλογος αποτελεί αποκούμπι και στήριξη για τον κάθε φοιτητή, δύναμη στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ