Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα για το σχολείο τους
  • Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η στήριξη των αιτημάτων τους
  • Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Συνεχίζει τον αγώνα του ο Σύλλογος Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, προκειμένου να υπερασπιστεί το σχολείο των παιδιών του, προγραμματίζοντας νέες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γονείς - εκπαιδευτικοί - μαθητές του σχολείου ήρθαν αντιμέτωποι με τη διαδικασία της έξωσης της σχολικής μονάδας από το κτίριο που στεγάζεται εδώ και 30 χρόνια. Παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί η απαράδεκτη δικαστική απόφαση που, μετά από μακροχρόνια νομική διαδικασία, δικαίωσε τους ιδιοκτήτες του ακινήτου σε βάρος του δήμου Αιγάλεω. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Οικονόμου, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, κατήγγειλε το απαράδεκτο γεγονός οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις για να εφαρμοστεί η ανάλγητη δικαστική απόφαση και ζήτησε την απόσυρσή τους.

Η έξωση αποτράπηκε χάρη στην έγκαιρη, μαζική κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων, των εκπαιδευτικών και μαζικών φορέων στον δήμο Αιγάλεω, που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν. Με τον αποφασιστικό, πολύμηνο αγώνα τους άσκησαν πίεση και κατάφεραν να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στο κτίριο «Ζαμπέτα», όπου στεγάζεται το 9ο Δημοτικό, ενώ με την ίδια αποφασιστικότητα έχουν απορρίψει τα σχέδια μετεγκατάστασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου και της συστέγασής του στο γειτονικό 14ο Δημοτικό Σχολείο. Χωρίς ούτε καν την αναγκαία τεχνική μελέτη, η δημοτική αρχή Αιγάλεω προχώρησε στα «μουλωχτά» σε παρεμβάσεις στο υπό στέγαση σχολείο, τοποθετώντας γυψοσανίδες, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση κοντέινερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών και των δύο σχολικών μονάδων. Οπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων του 14ου Δημοτικού, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν την εξέλιξη, το κτίριο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ για τη στέγασή τους θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η αίθουσα που προοριζόταν για βιβλιοθήκη, ακόμα και η ...αποθήκη για να στεγάσει το Τμήμα Ενταξης!

Με βάση την παραπάνω εξέλιξη και κάτω από την πίεση του Συλλόγου Γονέων 9ου Δημοτικού, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επέμειναν να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην προχωρήσει η έξωση, αξιοποιώντας κάθε δυνατό τρόπο και απαιτώντας από την κυβέρνηση νομοθετική παρέμβαση για την αναστολή της, για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση, ξεπερνώντας νομοτεχνικά προβλήματα, για να μην προχωρήσει καμιά μετεγκατάσταση και συστέγαση με το 14ο Δημοτικό Σχολείο.

Καταγγέλλοντας τη στάση της δημοτικής αρχής και τα σχέδια συστέγασης των Δημοτικών Σχολείων 9ου και 14ου, τόνισαν ότι «αντί να υπερασπιστείτε την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, υπερασπίζεστε μια απαράδεκτη δικαστική απόφαση που μόνο στα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών προσφέρει ασφάλεια». Σε σχέση με την αναγκαστική απαλλοτρίωση και τα νομικά κωλύματα, που επικαλείται ο δήμαρχος Αιγάλεω, ανέδειξαν ότι από τη μια το κράτος διευκολύνει με «fast track» διαδικασίες την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά για τη σχολική στέγη χρειάζονται χρόνια...

Ανέδειξαν ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν αφορά μόνο το 9ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και τις 65 σχολικές μονάδες του Αιγάλεω, ιδιαίτερα τα σεισμόπληκτα σχολεία, καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης των ζημιών. Επίσης, τόνισαν ότι βρίσκονται στο πλευρό γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών στους αγώνες τους για σύγχρονη, ασφαλή σχολική στέγη, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Τελικά, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα γονιών κι εκπαιδευτικών.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας το ΚΚΕ. Οι Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη, Δ. Μανωλάκου και Θ. Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τους υπουργούς τι θα κάνουν ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, να αποτραπούν οι εξώσεις των σχολείων που είναι σε εξέλιξη εν μέσω σχολικής χρονιάς, προκαλώντας βλαπτικές μεταβολές στα ίδια τα παιδιά και να παρέμβουν για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με το 9ο Δημοτικό Σχολείο με βάση και τα παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ