Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα επιχείρηση καταστολής στο ΑΠΘ

Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ: Να αποσυρθεί η αστυνομία, οι φοιτητές έχουν δίκαια αιτήματα

Νέα επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε χτες το βράδυ στο ΑΠΘ. Δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του ΑΠΘ, μπροστά στην Πρυτανεία του Ιδρύματος στην οδό Εγνατία, όπου και τοποθετήθηκε κλούβα της Αστυνομίας. Στη συνέχεια αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν και άλλες εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αλλά και την οδό Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο στο πανεπιστήμιο.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκλεγμένοι συνδικαλιστές με την «Πανσπουδαστική ΚΣ». Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Η αντίδραση των εργαζομένων, των φοιτητών, των καθηγητών, πολλών καθηγητών του πανεπιστημίου ήταν άμεση και τελικά από ό,τι φαίνεται αποτράπηκε αυτή η εισβολή. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν θεωρούμε ότι θα παρατήσει εύκολα και θα παραιτηθεί από την προσπάθειά της να επιβάλει "τον νόμο και την τάξη" έτσι όπως αυτή τα εννοεί στο πανεπιστήμιο και να εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος είναι απαράδεκτος από κάθε άποψη. Ενας νόμος ο οποίος αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο το αγαθό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Απαιτώντας την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της σημείωσε:

«Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Η αστυνομία δεν έχει καμιά δουλειά στα πανεπιστήμια! Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στις ανάγκες τους.

Οι φοιτητές έχουμε δίκαια αιτήματα: Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να γίνουμε ξανά φοιτητές, να μην εφαρμοστεί o άδικος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Η κυβέρνηση επενδύει στην καταστολή και στην τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Ηδη όμως οι φοιτητές έχουμε αποδείξει ότι η καταστολή όχι μόνο δεν μας τρομάζει, αλλά δυναμώνει τον αγώνα μας».

Αντίστοιχα, Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ κατήγγειλαν την περικύκλωση δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσουν την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα 11.00 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, ενώ την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων ζήτησε και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ.

Είχαν προηγηθεί το πρωί δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του ΑΠΘ για το θέμα της κατάληψης της Πρυτανείας. Αναφορικά με την κατάληψη ο υπουργός είπε ότι έχει ανασταλεί η διοίκηση του Πανεπιστημίου και ότι «όποιος εμποδίζει τη λειτουργία των πανεπιστημίων δεν ασκεί νόμιμο δικαίωμα, χάνει το δικαίωμά του στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πολίτες πληρώνουν τα πανεπιστήμια για σπουδές και μέλλον των παιδιών, όχι για ασκήσεις οπισθοδρόμησης», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές εδώ και έναν χρόνο!

Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη θα εγκατασταθούν σε ορισμένα Ιδρύματα οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που θα απαρτίζονται από «υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο».

Οι δηλώσεις του υπουργού ήρθαν λίγο μετά το απαράδεκτο ψήφισμα της πλειοψηφίας της Συνόδου των Πρυτάνεων, που χαρακτήρισε την κατάληψη «μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας», στρεφόμενη ενάντια στους αγώνες φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων. Την έντονη αποδοκιμασία τους για την ανακοίνωση της Συνόδου εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συνεχείς διαδηλώσεις αποτρέπουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές(2022-09-07 00:00:00.0)
Χαρακτηρίζει την κατάληψη «μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας»!(2021-03-05 00:00:00.0)
Σύσσωμη καταδίκη της καταστολής και του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη(2021-02-27 00:00:00.0)
Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα που δικάζονται οι συλληφθέντες(2021-02-25 00:00:00.0)
Τις ευθύνες της Πρυτανείας επισημαίνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ(2021-02-24 00:00:00.0)
Αποφασιστική υπεράσπιση του ασύλου(1998-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ