Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης για νεοδιόριστους και αναπληρωτές

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Μέτρα για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση νεοδιόριστων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών στην Αττική ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας. Στην Αττική οι εκπαιδευτικοί, που διορίστηκαν μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης ανά την Ελλάδα μακριά από το σπίτι τους ως συμβασιούχοι αναπληρωτές, αριθμούν περίπου 2.000. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στην Αττική μαζί με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό αριθμούν περίπου 11.175 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Για το μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) οι εργασιακές τους σχέσεις αφορούν συμβάσεις των 7, 8 ή στην καλύτερη περίπτωση των 9 μηνών. Ο μισθός τους ξεκινάει από τα 887, ευρώ χωρίς όμως να τον παίρνουν ολόκληρο τον Ιούνιο, αφού η σύμβαση λήγει συνήθως την 3η βδομάδα του Ιούνη, ενώ σε περιπτώσεις που η ημερομηνία πρόσληψης ξεκινά, όπως και φέτος, στις 5 Σεπτεμβρίου χάνονται αρκετά, σημαντικά για τον βιοπορισμό τους, μεροκάματα.

Για τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ο πρώτος μισθός τους μετά βίας φτάνει τα 740 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία 12ετία με τους μνημονιακούς και μη νόμους, έχουν χαθεί για τους εκπαιδευτικούς 6 μισθοί, τη στιγμή που το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση.

Καταγράφεται παράλληλα η κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα με λίγα και κακοσυντηρημένα σπίτια με ενοίκια σε απαγορευτικές τιμές, αναδεικνύεται το ζήτημα του κόστους μετακίνησης των εκπαιδευτικών από και προς το σχολείο, που, ειδικά όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς αναγκαία, το κόστος αυτό κυριολεκτικά εκτοξεύεται, πόσο μάλλον αν κάποιος εκπαιδευτικός μέσα στη μέρα πρέπει να μετακινηθεί σε δύο σχολεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μισθός δεν αρκεί πολλές φορές για να καλύπτουν τα πάγια έξοδά τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης ρωτώντας τι μέτρα θα παρθούν για να σταματήσει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των εκπαιδευτικών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών, να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων, επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ τον μήνα, η μισθοδοσία να ξεκινήσει κανονικά από την 1 Σεπτεμβρίου χωρίς να χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες, δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρική περιοχή ή να αξιοποιηθούν τοπικά εστιατόρια, δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος, δρομολόγια λεωφορείων από και προς τους χώρους δουλειάς των εκπαιδευτικών στις περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ