ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες επαφές των ΗΠΑ για «αμυντική» συνεργασία με Ινδία και Βιετνάμ

Ολοκληρώνονται οι διεθνείς ασκήσεις «Vostok» στη ρωσική Απω Ανατολή

Ο Πούτιν βρέθηκε χτες στη ρωσική Απω Ανατολή για να παρακολουθήσει την τελική φάση των διεθνών ασκήσεων «Vostok 2022»

Sputnik

Ο Πούτιν βρέθηκε χτες στη ρωσική Απω Ανατολή για να παρακολουθήσει την τελική φάση των διεθνών ασκήσεων «Vostok 2022»
Επαφές σε Ινδία και Βιετνάμ ξεκίνησε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Ελάι Ράτνερ, με στόχο «την εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με καθέναν από αυτούς τους εταίρους - κλειδιά», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Στο Νέο Δελχί θα πάρει μέρος μεταξύ άλλων στον διμερή «Διάλογο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια», που Ινδία και ΗΠΑ έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη συνεργασία τους και στην άμυνα, με φόντο και τις αυξανόμενες «ανησυχίες» τους για την αναβάθμιση της παρουσίας της Κίνας. Την αμερικανική αντιπροσωπεία θα στελεχώσουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Μέσω αυτών των διαλόγων, ΗΠΑ και Ινδία θα προωθήσουν ένα φιλόδοξο σύνολο πρωτοβουλιών κατά μήκος όλης της αμυντικής εταιρικής μας σχέσης», αναφέρεται.

Στο δε Ανόι ο Ράτνερ θα συμμετάσχει στον «Πολιτικό Διάλογο ΗΠΑ - Βιετνάμ για την Αμυνα», καθώς - όπως σημειώνεται σχετικά - οι ΗΠΑ κάνουν «σημαντικά βήματα για την επέκταση σε εύρος και βάθος της εταιρικής μας σχέσης με το Βιετνάμ». Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το ταξίδι του Ράτνερ «επιβεβαιώνει τη βαθιά αφοσίωση του υπουργείου για τη συνεργασία με ομοϊδεάτες συνεργάτες, ώστε να αναπτύξουμε το κοινό μας όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Παρουσία Πούτιν η ολοκλήρωση των ασκήσεων «Vostok»

Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνονται οι διεθνείς ασκήσεις «Vostok» που οργάνωσε η Μόσχα στη ρωσική Απω Ανατολή, με τη συμμετοχή δυνάμεων από Κίνα, αλλά και Ινδία, Μογγολία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αλγερία κ.λπ.

Χτες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Βλ. Πούτιν, «επιθεώρησε το βασικό στάδιο της άσκησης "Vostok 2022" στη στρατηγική περιοχή Σεργκεγέβσκι της περιφέρειας Πριμόριε». Μαζί του ήταν ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Β. Γκερασίμοφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν προήδρευσε σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών, πριν την επιθεώρηση της άσκησης, με ανώτατα στρατιωτικά στελέχη.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αναφερόμενο στο σενάριο της άσκησης και στο βασικό της μέρος, που έγινε χτες, ανακοίνωσε ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργών επιχειρήσεων της ομάδας κρούσης και της τακτικής αερομεταφερόμενης δύναμης επίθεσης με την υποστήριξη από αέρος δυνάμεων, πυραύλων και πυροβολικού, ο εχθρός ηττήθηκε».

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, όπως οι «Global Times», αναπαράγοντας και παροτρύνσεις ειδικευμένων αναλυτών, μετέδωσαν ότι Κίνα και Ρωσία είναι πιθανό μετά τις τελευταίες ασκήσεις να προχωρήσουν και σε κοινές ναυτικές περιπολίες, όπως είχαν κάνει και τον Οκτώβρη του 2021. «Πλέον η σχέση Ρωσίας - Κίνας σε διάφορους τομείς των στρατιωτικών υποθέσεων είναι πλέον τακτική», σχολιάστηκε.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Μαζεύει» την «αισιοδοξία» για τα παζάρια ο Μπορέλ

«Λιγότερο αισιόδοξος» όσον αφορά την ταχεία ολοκλήρωση των παζαριών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν γύρω από τη «διάσωση» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δήλωσε προχθές το βράδυ ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αρχικά αιτήματα που έλαβα ήταν λογικά εκ μέρους των δύο πλευρών και ελήφθησαν υπόψη, χωρίς να τροποποιηθεί θεμελιωδώς το κείμενο» της πρότασης συμφωνίας που κατέθεσε η ΕΕ και την οποία χαρακτήρισε «επιμελώς ισορροπημένη».

Ωστόσο, συνέχισε, οι τελευταίες προτάσεις (από ΗΠΑ και Ιράν) «δεν συγκλίνουν, αποκλίνουν» και «οι προτάσεις δεν προσεγγίζουν η μία την άλλη (...) το αντίθετο». «Ολη η διαδικασία κινδυνεύει» να καταρρεύσει, επεσήμανε.

Νέες «προειδοποιήσεις» και πιέσεις από το Ισραήλ

Στο μεταξύ, την έντονη αντίθεση του Ισραήλ στην προοπτική μιας νέας διεθνούς Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως αυτή που είχε υπογραφεί το 2015 (από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ, τη Γερμανία και το Ιράν) επανέφερε χθες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, κατά την ομιλία που εκφώνησε στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία.

Ο Χέρτζογκ έκανε λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις του μίσους υπό την ηγεσία του Ιράν», που όπως είπε συνιστούν απειλή για το Ισραήλ και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Παραλληλίζοντας μάλιστα με τη στάση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να σταθεί και σε αυτήν την περίπτωση «στη σωστή μεριά της Ιστορίας».

Χαρακτήρισε «αδιανόητη» την «κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από χώρα - μέλος του ΟΗΕ η οποία ζητά καθημερινά την εκμηδένιση μίας άλλης χώρας - μέλους του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι το Ιράν «απειλεί το Ισραήλ και αρνείται το Ολοκαύτωμα».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις «Συμφωνίες του Αβραάμ» για την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι εγκαινίασαν μια εποχή ανάπτυξης «σχέσεων ευημερίας στη Μέση Ανατολή». Την ώρα δε που κλιμακώνεται η ισραηλινή κατοχική βία, ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ επιθυμεί «ειρήνη με τους Παλαιστίνιους», ενώ τους κατηγόρησε ότι φέρουν την ευθύνη για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως».

Ο Χέρτζογκ είναι στη Γερμανία από την Κυριακή, με αφορμή την 50ή επέτειο από την αιματηρή επίθεση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τους Αγώνες του Μονάχου το 1972, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών και αξιωματούχων. Οι γερμανικές αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων αποφασίστηκαν μόλις την περασμένη βδομάδα και ανέρχονται συνολικά σε 28 εκατ. ευρώ.

Απειλητικό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε χτες το απόγευμα και ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ. Μπροστά από ένα μαχητικό F-35, κάλεσε το Ιράν «να μη δοκιμάσει την υπομονή του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει να συνιστά απειλή «τότε θα ανακαλύψει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και τις ικανότητές του».

Νέο συμβάν με ναυτικές δυνάμεις Ιράν - ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με φόντο τα σύνθετα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε νέο συμβάν μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, το ιρανικό Ναυτικό κατάσχεσε δύο αμερικανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη στην περιοχή, προτού τα αφήσει να φύγουν. Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που υποστηρίζει ότι προέρχονταν από το κατάστρωμα του αντιτορπιλικού «Jamaran» του ιρανικού Ναυτικού, όπου ναύτες εξέταζαν απ' ό,τι φάνηκε δύο «Saildrone Explorer». Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το ιρανικό Ναυτικό βρήκε και την περασμένη Πέμπτη «πολλά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά σκάφη εγκαταλελειμμένα στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές».

Αργότερα ο Αμερικανός διοικητής Τ. Χόκινς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε το περιστατικό στο πρακτορείο «Associated Press», αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό τις τελευταίες μέρες. Στο προηγούμενο συμβάν είχαν εμπλακεί οι «Φρουροί της Επανάστασης» και σημειώθηκε στον Περσικό Κόλπο.

Προχθές, στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι την Κυριακή έγιναν πτήσεις ενός ζεύγους αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Β-52 πάνω από περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Αραβικής Χερσονήσου και της Αραβικής Θάλασσας. Ο Αμερικανός υποπτέραρχος Αλ. Γκρίνκιγουιτς δήλωσε ότι αποστολές όπως αυτή «δείχνουν την ικανότητά μας να συνδυάσουμε δυνάμεις αποτροπής και, αν καταστεί απαραίτητο, να νικήσουμε τους αντιπάλους μας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 60 έχουν ξεπεράσει οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχτές τη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσαν πολλά κτίρια, ενώ άλλα υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα έχουν αποκλειστεί στην κοιλάδα Χαϊλούο, περιοχή με παγόβουνα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας προκάλεσε χτες το βράδυ η επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου. Δεν έγινε άμεσα γνωστό αν η επίθεση προκάλεσε θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν προχτές το βράδυ στην Μπουρκίνα Φάσο, από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε τη στιγμή που διερχόταν οχηματοπομπή ανεφοδιασμού στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι αυτοκινητοπομπές του είδους, που κινούνται με στρατιωτική συνοδεία, ανεφοδιάζουν πόλεις του βορρά που τελούν υπό πολιορκία από οργανώσεις τζιχαντιστών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Δυτική Σαχάρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε χτες ο Αλγερινός ΥΠΕΞ Ρ. Λαμάμρα στην πρωτεύουσα της χώρας. Συζήτησαν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο για το θέμα της Δυτικής Σαχάρας.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις εδώ και έναν μήνα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στην πρωτεύουσα του Τσαντ. Οι κάτοικοι κυκλοφορούν με βάρκες, ενώ χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αγκόλας απέρριψε την προσφυγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ζητούσε να ακυρωθούν οι εκλογές του Αυγούστου, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA).

ΟΤΤΑΒΑ.-- Νεκρός βρέθηκε χτες ο ένας από τους δύο υπόπτους για τις πρόσφατες φονικές επιθέσεις με μαχαίρι σε κοινότητες ιθαγενών στον Καναδά. Το πτώμα έφερε «εμφανή τραύματα» και βρέθηκε στην κοινότητα Τζέιμς Σμιθ Κρι Νέισον, όπου είχαν σημειωθεί αρκετές από τις επιθέσεις. Ο έτερος ύποπτος και αδελφός του πρώτου διαφεύγει τη σύλληψη.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου από ισραηλινά πυρά

Ασταμάτητες συνεχίζονται οι αιματηρές επιχειρήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

Σε νέα έφοδο Ισραηλινών στρατιωτών χτες πριν τα χαράματα, η οποία είχε ως στόχο την κατεδάφιση σπιτιού ενός Παλαιστινίου που κατηγορήθηκε για επιθέσεις σε Ισραηλινούς, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ο 29χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμαντ Σαμπάανιχ και τραυματίστηκαν άλλοι 16 Παλαιστίνιοι. Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν τις 4 το πρωί στην ανατολική συνοικία αλ Μαντάρις της Τζενίν, από δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού.

Στο μεταξύ, 16 νεαροί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Τζενίν και επίσης σε Ναμπλούς, Ραμάλα και Βηθλεέμ.

  • Νεκρός από πυρά ενόπλων ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη βόρεια ισραηλινή πόλη Ουμ αλ Φαχμ έπεσε το βράδυ της Κυριακής ο 44χρονος Αραβοϊσραηλινός δημοσιογράφος Ναντάλ Τζιμπάρια, που κάλυπτε εδώ και καιρό την έκρηξη της εγκληματικότητας στις αραβικές κοινότητες του Ισραήλ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων Αράβων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ