ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνεται η αντιπαράθεση για τα παζάρια Σκοπίων - Σόφιας

Το VMRO - DPMNE επιδιώκει δημοψήφισμα στη Βόρεια Μακεδονία ενάντια στους «εκβιασμούς της Βουλγαρίας»

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια τον περασμένο Ιούνη

Copyright 2022 The Associated

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια τον περασμένο Ιούνη
Τα παζάρια και οι προωθούμενοι συμβιβασμοί μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, με επίδικο την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ, εντείνουν ενδοαστικές διεργασίες στη Βόρεια Μακεδονία, σε άρρηκτη σύνδεση με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το βασικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, VMRO - DPMNE, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συγκέντρωση υπογραφών ώστε να γίνει δημοψήφισμα για να ακυρωθεί η «Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας» (του 2017) με τη Βουλγαρία. Το VMRO - DPMNE κατηγορεί την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι (όπου πλειοψηφεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) για την υπογραφή της συμφωνίας, θεωρώντας την «πηγή και αρχή όλων των προβλημάτων για τη χώρα» και «τη βάση στην οποία η Βουλγαρία στήριξε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και θέσεις της».

Η εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας Σκοπίων - Σόφιας επανήλθε στο προσκήνιο ως όρος για να άρει η Βουλγαρία το βέτο που θέτει εδώ και χρόνια στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, καθώς με φόντο την εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας και στα Βαλκάνια, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν για να επιταχυνθεί η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Η ΕΕ κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα πρόταση «συμβιβασμού» που περιλαμβάνει τον εν λόγω όρο. Η πρόταση υπερψηφίστηκε στη Βουλή από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και όλα τα αλβανικά κόμματα, ενώ το VMRO πρωτοστάτησε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πλέον, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για δημοψήφισμα, ο ηγέτης του VΜRO Χρ. Μίτσκοσκι επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του σε σχεδιαζόμενες συνταγματικές αλλαγές με βάση το ευρωενωσιακό σχέδιο και αξιώσεις της Σόφιας, που όπως υποστήριξε σημαίνουν την «αμφισβήτηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού» της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ «μιας πραγματικής ευρωπαϊκής Μακεδονίας και Μακεδονίας στην ΕΕ, και όχι της Μακεδονίας υπό εκβιασμούς και αποκλεισμούς».

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβάτσεφκσι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βουλγαρία, όπου είχε σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της χώρας για τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων» και την «αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης». Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε ότι η Βουλγαρία θα βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά μέχρι και το α' τρίμηνο του 2023. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του θα σταθεί και πάλι αλληλέγγυα στην «αδελφική Μακεδονία».

Ο δε Κοβάτσεφσκι σε δηλώσεις του είπε ότι «οποιαδήποτε παρεμπόδιση λήψης αποφάσεων» που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τη «Συμφωνία Καλής Γειτονίας» με τη Βουλγαρία, «οποιαδήποτε καθυστέρηση ή μπλοκάρισμα, σημαίνει καθυστέρηση της πορείας προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ...».

Περιοδεία του Ερντογάν στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ήταν ο πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια που ξεκίνησε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Σαράγεβο τον υποδέχθηκε ο (Βόσνιος μουσουλμάνος) επικεφαλής, αυτήν την περίοδο, του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σ. Τζαφέροβιτς.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν θα μεταβεί σε Κροατία και Σερβία. Σε όλες τις χώρες θα πάρει μέρος σε επιχειρηματικά φόρουμ, συνολικά οι επαφές θα εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις και σε όλες τις διαστάσεις τους, ενώ ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι ιδιαίτερα θα εξεταστούν έργα στις υποδομές.

ΙΤΑΛΙΑ
Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης οι αντιρωσικές κυρώσεις

Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη στην Ιταλία βρίσκεται η στάση της επόμενης κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων ασκούν πιέσεις στις ιταλικές επιχειρήσεις και οξύνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο επικεφαλής της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, επανήλθε με νέες δηλώσεις σχετικά με την «αποτελεσματικότητα» των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας πως αντί να βλάψουν τη Ρωσία βλάπτουν τις χώρες που τις επιβάλλουν, με ένα «σπιράλ» αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Η ΕΕ, είπε, θα πρέπει να δημιουργήσει «μια ασπίδα» για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους και τους Ιταλούς από το χτύπημα που δέχονται από τις αντιρωσικές κυρώσεις και τάχθηκε ενάντια στη διατήρησή τους.

Νωρίτερα ο Σαλβίνι, που συμμετέχει μαζί με τα κόμματα «Αδέλφια της Ιταλίας» και «Φόρτσα Ιτάλια» στον λεγόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό, είχε τονίσει ότι πολλές ιταλικές επιχειρήσεις θέλουν να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η Ιταλία θα έπρεπε να λάβει αποζημίωση από την ΕΕ για τη ζημιά που προκλήθηκε στις επιχειρήσεις.

Επιχειρώντας να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού άξονα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες ότι η Ρώμη ωθείται σε «οικονομική αυτοκτονία» λόγω της «φρενίτιδας» των δυτικών αντιρωσικών κυρώσεων, ενώ οι ΗΠΑ ωφελούνται. Οι ιταλικές εταιρείες πρόκειται «να καταστραφούν από τα αδέρφια τους στην άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν «επτά φορές λιγότερο για ηλεκτρική ενέργεια απ' ό,τι οι ιταλικές». «Οι κυρώσεις έχουν γίνει όργανο αθέμιτου ανταγωνισμού», πρόσθεσε, και «όταν οι ιταλικές εταιρείες καταρρεύσουν, θα αγοραστούν σε καλή τιμή από τους Γιάνκηδες». «Το ιταλικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής μετάβασης επιβάλλεται στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες, που εκτελούν εντολές της Ουάσιγκτον, αλλά στο τέλος αυτοί που θα υποφέρουν θα είναι οι Ιταλοί», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας κινδυνεύουν να στερηθούν το αναγκαίο "οξυγόνο", εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αερίου», αλλά «οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στη ρωσική κερδοσκοπία και σε έναν πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται από τον Πούτιν και προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων αθώων πολιτών», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το νέο κόμμα του Ντι Μάιο, «Δέσμευση Πολιτών», συμμετέχει στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό, με πυρήνα το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Συναγερμό για τη δημοκρατία» στην Ιταλία σήμανε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ε. Λέτα, σημειώνοντας ότι το ιταλικό Σύνταγμα θα «αναποδογυριστεί» αν η «κεντροδεξιά» κερδίσει πάνω από τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο και θεσπίσει την εκλογή του Προέδρου απευθείας από το εκλογικό σώμα.

Μάλιστα παρομοίωσε το σενάριο με τη Βρετανία μετά το Brexit, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα σώσει την Ιταλία αν κερδίσει η «δεξιά».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Προσδοκίες» διεύρυνσης συνεργασιών παρά τις σοβαρές αντιθέσεις

Ενδεικτική της διεξαγωγής πολύπλευρων παζαριών, ακόμα και μεταξύ δυνάμεων που διατηρούν σοβαρές αντιθέσεις στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ήταν η προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Τουρκίας, Κατρίν Κολονά και Μ. Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.

Παρά τις διμερείς διαφωνίες και τους υψηλούς τόνους που διατηρούνται σε τομείς όπου συγκρούονται τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα - όπως η πρόσφατη αντιπαράθεση με αφορμή δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου για «νεοαποικιοκρατική» πολιτική της Αγκυρας στην Αφρική - ο Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε ετοιμότητα για ενίσχυση συνεργασιών, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες για τις οποίες υπάρχει εμπιστοσύνη. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστής...».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν και απευθυνόμενος προς το Παρίσι ώστε «να βγάλει συμπεράσματα από το πρόσφατο αποικιοκρατικό του παρελθόν», ο Τούρκος υπουργός υπερασπίστηκε τη «σαφήνεια που χρησιμοποιούμε εμείς στις δηλώσεις μας» και επέμεινε ότι ο Εμ. Μακρόν κάνει κατά καιρούς «ατυχείς» δηλώσεις για την Τουρκία, καταλήγοντας ωστόσο: «Θεωρούμε ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την κοινή λογική».

Ξεχωρίζοντας ειδικά τις εξελίξεις στην Αφρική και τις δυνατότητες για διμερείς συνεργασίες εκεί, ο Τσαβούσογλου ανέφερε σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να «παράσχει βοήθεια» στο Παρίσι, αν τυχόν αντιμετώπιζε δυσκολίες, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Είναι καθαρό ότι δεν συμφωνούμε με τη Γαλλία σε όλα (...) Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Διαπιστώσαμε δε ότι μειώσαμε τις διαφωνίες μας μέσω του διαλόγου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από τη μεριά της, η Κ. Κολονά συνεχάρη τον ομόλογό της για τη «σημαντική επιτυχία» με τη διαμεσολάβηση της Αγκυρας στην υπογραφή συμφωνιών για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισε: «Ας αυξήσουμε τον αριθμό των θεμάτων στα οποία συμφωνούμε και να συζητήσουμε, ακόμα κι αν - από καιρό σε καιρό - έχουμε διαφωνίες». Εστιάζοντας δε και αυτή στην Αφρική, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες «έχουμε πολλούς κοινούς στόχους στην αφρικανική ήπειρο», αλλά και ότι «στο οικονομικό πεδίο, η μία μπορεί να συμπληρώνει την άλλη».

Μεταξύ άλλων οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεδριάζει τακτικά η Κοινή Εμπορική και Οικονομική Επιτροπή, ενώ ανακοινώθηκε πως σύντομα θα γίνει διαδικτυακή συνάντηση (με εκπρόσωπο και της ιταλικής κυβέρνησης), σχετικά με το οπλικό σύστημα SAMP/T.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανέλαβε και επίσημα πρωθυπουργός η Τρας

Πρωθυπουργός της Βρετανίας και επίσημα ανέλαβε χτες η νέα αρχηγός των Συντηρητικών Λιζ Τρας, μετά την εντολή που πήρε από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις των αστικών επιτελείων για την πορεία της βρετανικής καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη χώρα, η Τρας στις πρώτες δηλώσεις της έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής της τα θέματα της οικονομίας, αναπαράγοντας το απατηλό αφήγημα ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική που να ωφελεί και τα μονοπώλια και τον λαό.

Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων: Περικοπές φόρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής και την προσέλκυση επενδύσεων. Μέτρα για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης» (με πιθανό το σενάριο «παγώματος» των τιμολογίων Ενέργειας, καθώς από 1η Οκτωβρίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 80%). Και να «επιλύσει» τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), που το διέλυσαν όλες οι κυβερνήσεις, Συντηρητικών και Εργατικών.

Σε ένα τέτοιο φόντο άρχισαν χθες να γνωστοποιούνται τα πρώτα ονόματα στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κουάσι Κουαρτένγκ, υπουργός Εξωτερικών ο στενός συνεργάτης της Τρας Τζέιμς Κλέβερλι κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, καθώς η Βρετανία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα «δεν αναμένει αλλαγές» προς το καλύτερο στις σχέσεις της με το Λονδίνο, μετά την εκλογή της Τρας στη βρετανική πρωθυπουργία. Ο δε ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ επέκρινε την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι δεν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, εκτιμώντας πως αυτή η προσέγγιση της Τρας δεν θα βοηθήσει τη Βρετανία στη διεθνή σκηνή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ