Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Προσδοκίες» διεύρυνσης συνεργασιών παρά τις σοβαρές αντιθέσεις

Ενδεικτική της διεξαγωγής πολύπλευρων παζαριών, ακόμα και μεταξύ δυνάμεων που διατηρούν σοβαρές αντιθέσεις στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ήταν η προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Τουρκίας, Κατρίν Κολονά και Μ. Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.

Παρά τις διμερείς διαφωνίες και τους υψηλούς τόνους που διατηρούνται σε τομείς όπου συγκρούονται τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα - όπως η πρόσφατη αντιπαράθεση με αφορμή δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου για «νεοαποικιοκρατική» πολιτική της Αγκυρας στην Αφρική - ο Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε ετοιμότητα για ενίσχυση συνεργασιών, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες για τις οποίες υπάρχει εμπιστοσύνη. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστής...».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν και απευθυνόμενος προς το Παρίσι ώστε «να βγάλει συμπεράσματα από το πρόσφατο αποικιοκρατικό του παρελθόν», ο Τούρκος υπουργός υπερασπίστηκε τη «σαφήνεια που χρησιμοποιούμε εμείς στις δηλώσεις μας» και επέμεινε ότι ο Εμ. Μακρόν κάνει κατά καιρούς «ατυχείς» δηλώσεις για την Τουρκία, καταλήγοντας ωστόσο: «Θεωρούμε ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την κοινή λογική».

Ξεχωρίζοντας ειδικά τις εξελίξεις στην Αφρική και τις δυνατότητες για διμερείς συνεργασίες εκεί, ο Τσαβούσογλου ανέφερε σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να «παράσχει βοήθεια» στο Παρίσι, αν τυχόν αντιμετώπιζε δυσκολίες, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Είναι καθαρό ότι δεν συμφωνούμε με τη Γαλλία σε όλα (...) Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Διαπιστώσαμε δε ότι μειώσαμε τις διαφωνίες μας μέσω του διαλόγου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από τη μεριά της, η Κ. Κολονά συνεχάρη τον ομόλογό της για τη «σημαντική επιτυχία» με τη διαμεσολάβηση της Αγκυρας στην υπογραφή συμφωνιών για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισε: «Ας αυξήσουμε τον αριθμό των θεμάτων στα οποία συμφωνούμε και να συζητήσουμε, ακόμα κι αν - από καιρό σε καιρό - έχουμε διαφωνίες». Εστιάζοντας δε και αυτή στην Αφρική, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες «έχουμε πολλούς κοινούς στόχους στην αφρικανική ήπειρο», αλλά και ότι «στο οικονομικό πεδίο, η μία μπορεί να συμπληρώνει την άλλη».

Μεταξύ άλλων οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεδριάζει τακτικά η Κοινή Εμπορική και Οικονομική Επιτροπή, ενώ ανακοινώθηκε πως σύντομα θα γίνει διαδικτυακή συνάντηση (με εκπρόσωπο και της ιταλικής κυβέρνησης), σχετικά με το οπλικό σύστημα SAMP/T.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προτρέπουν» σε «βιώσιμη λύση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν» (2021-06-02 00:00:00.0)
Συνέχεια στην αντιπαράθεση (2020-11-04 00:00:00.0)
Στην Τουρκία η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας (2020-10-16 00:00:00.0)
Περιοδεία Τσαβούσογλου στη δυτική Αφρική (2020-07-22 00:00:00.0)
Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης (2019-12-03 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο διμερείς αντιθέσεις και πυκνές διεργασίες (2018-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ