ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ
Πρώτη συνεδρίαση σήμερα της Εξεταστικής στη Βουλή

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει για πρώτη φορά η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με σχετική πρόσκληση που έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής, η πρώτη συνεδρίαση θα περιλαμβάνει την εκλογή του προεδρείου της και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Εξεταστική, δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου η κυβέρνηση επέλεξε το δόγμα «όλα... στο σκοτάδι» υπό το πέπλο του «απορρήτου», όσον αφορά τόσο τις συγκεκριμένες υποθέσεις Ανδρουλάκη, τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοσιογράφων, όσο και συνολικά το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις, συνεπικουρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς μαζί το διαμόρφωσαν και το υποστηρίζουν.

Αλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση με αφορμή την παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να πουν έστω και μία λέξη για το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο όλοι τους έχουν ψηφίσει και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Ακριβώς γι' αυτό η άσφαιρη αντιπαράθεσή τους πάνω σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ουσιαστικά και με αφορμή την Εξεταστική.

Το ΚΚΕ, που έχει κάνει επίσημες καταγγελίες για συνακροάσεις - υποκλοπές από το 2016 στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ, έχει ζητήσει την πλήρη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, πλην των ζητημάτων που άπτονται της άμυνας της χώρας, επισημαίνοντας ότι επιχειρείται να στηθεί ένα σκηνικό συσκότισης και συγκάλυψης των παρακολουθήσεων και του θεσμικού πλαισίου. Αλλωστε, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις και την εργασιακή ζούγκλα

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Να μπουν στη μάχη όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Με μαζική συμμετοχή σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς έδωσαν την πρώτη αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες απολύσεις και να διευρύνει την εργασιακή ζούγκλα των ελαστικών μορφών απασχόλησης (εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», εργολαβικοί, ενοικιαζόμενοι κ.ά.).

Ο «συναγερμός» ήχησε με το νομοσχέδιο του Γ. Οικονόμου, που είναι στη φάση της διαβούλευσης και προβλέπει ακόμα χειρότερα από όσα προέβλεπε ο νόμος Λιβάνιου: Στους 400 εργαζόμενους πάνω από 40% θα είναι εργαζόμενοι από συνδεδεμένες εταιρείες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Την απεργία αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ κάτω από το βάρος των εξελίξεων και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Τώρα αυτή η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών στην απεργιακή μάχη στέλνει και ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει τη νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση για τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας ότι προωθεί την παραπέρα μείωση των εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών (εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου) και την αντικατάστασή τους από εργαζόμενους διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων και εταιρειών οπτικοακουστικής παραγωγής, δηλαδή εργολαβικούς, ενοικιαζόμενους, με «μπλοκάκι» και άλλες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Με τον νόμο Λιβάνιου το ποσοστό των εργαζομένων από διασυνδεδεμένες εταιρείες ήταν 15% στους 400 εργαζόμενους. Τώρα το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 40%.

Υπενθυμίζει ότι τον δρόμο για τις αντεργατικές αυτές ρυθμίσεις άνοιξε ο νόμος Παππά (άρθρο 9 του ν. 4339/2015) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τις τηλεοπτικές άδειες. «Με τον νόμο Παππά καθορίστηκε, προς διευκόλυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο αριθμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ να είναι 400. Με τον νόμο Παππά καθορίστηκε ποσοστό, πόσοι από αυτούς θα είναι "με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης", χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται αν θα είναι αορίστου χρόνου ή κάποιοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πόσοι θα είναι από συνδεδεμένες επιχειρήσεις». Υπενθυμίζει ακόμα ότι για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη βρώμικη δουλειά, ψήφισε από πάνω και μια τροπολογία το 2017 με την οποία καταργήθηκε το Μητρώο Ειδικοτήτων στους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, στρώνοντας ακόμα περισσότερο το έδαφος για κατάργηση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων.

Τονίζει ότι «οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να εμπλουτίσουν όλο το αυτό το αντεργατικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που μας καταδικάζει σε φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, πολέμους, κρίσεις, για να αυξάνονται τα κέρδη των ομίλων, όπως και αυτών που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ (εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες)».

Οσο για τη στάση της πλειοψηφίας (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνει ότι αποφάσισε μεν τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις, «κάτω από το βάρος του νέου αντεργατικού εκτρώματος που θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων», ωστόσο αν η πλειοψηφία είχε αντιδράσει εξαρχής στον νόμο Λιβάνιου ίσως έκοβε την όρεξη της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της επίθεσης.

Αναδεικνύει την ανάγκη να μπουν στη μάχη όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, προκειμένου να εκφραστεί καθολική αντίθεση στο αντεργατικό έκτρωμα, όπως πρότεινε εξαρχής στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ η «Δημοσιογραφική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) και να οργανωθούν απεργιακές συγκεντρώσεις.

Καλεί τους εργαζόμενους, ταυτόχρονα με την απαίτηση να αποσυρθούν τώρα τα άρθρα του νομοσχεδίου όπως και όλο το αντεργατικό πλαίσιο, να διεκδικήσουν: Καμία απόλυση, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις. Πλήρη απασχόληση, με συμβάσεις αορίστου χρόνου 25 μέρες τον μήνα, πέντε μέρες εργασίας τη βδομάδα και σταθερό ημερήσιο ωράριο, όπως καθορίζουν οι συμβάσεις τους.

Να καταργηθούν όλες οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στον μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στον χρόνο εργασίας, στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το Μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί και μόνο, όχι εργαζόμενοι - πολυεργαλεία κ.ο.κ.


Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία των ΔΣ Δημοσιογραφικών Ενώσεων

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, αποτελούμενη από τους Ελενα Ριζεάκου, πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, Μιμή Τουφεξή, γγ της ΠΟΕΣΥ, Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Σταύρο Καπάκο, γγ της ΕΣΗΕΑ, Θέμη Μπερεδήμα, πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ, και Αθηνά Ζύμαρη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

Οι εκπρόσωποι των Δημοσιογραφικών Ενώσεων μετέφεραν στον Δ. Κουτσούμπα τις θέσεις τους ενάντια στο άρθρο 29 του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που τέθηκε σε διαβούλευση και που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, με την προσμέτρηση στο δυναμικό τους των εργαζομένων άλλων εταιρειών συνεργαζόμενων με αυτούς, ζητώντας τη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στο αίτημά τους για την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε στους εκπροσώπους των Δημοσιογραφικών Ενώσεων τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει με τις δυνάμεις του - εντός κι εκτός Βουλής - στις κινητοποιήσεις για την απόσυρση της σχετικής διάταξης και συνολικά για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ, με σύγχρονα και πλήρη δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ