ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ»
«Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, πρέπει να νικήσει, μπορεί να παραδειγματίσει»

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για νέους αγώνες

Στο πλευρό των απεργών της «Μαλαματίνας» βρέθηκε για άλλη μία φορά, χτες, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούνταν από τους Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ, Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Κώστα Ιωσηφίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Τα στελέχη του Κόμματος, συζητώντας με τους απεργούς, ανέδειξαν ότι αυτός ο δίκαιος αγώνας πρέπει να αγκαλιαστεί, να αποτελέσει κέντρο συντονισμού, αλληλεγγύης και σε τοπικό επίπεδο και σε κλαδικό και σε πανελλαδικό.

Μετά τη συνάντηση σε δήλωσή του ο Γ. Πρωτούλης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο αγώνας των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα" είναι ένας δίκαιος αγώνας, πρέπει να δικαιωθεί, πρέπει να νικήσουν οι εργαζόμενοι, να γυρίσουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των εργαζομένων, γιατί αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη "Μαλαματίνα" είναι ζητήματα που τα αντιμετωπίζει το σύνολο της εργατικής τάξης.

Είναι ένας αγώνας που μπορεί να παραδειγματίσει, ένας αγώνας που παίρνει τη σκυτάλη από πολλές δεκάδες κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών και χρόνων. Αυτή είναι η διέξοδος, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που την ίδια ώρα που γίνονται απολύσεις εργαζομένων, όπως χτες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, τα στελέχη της πανηγυρίζουν για τα ποσοστά ανάπτυξης, παρουσιάζουν τις τεράστιες αυξήσεις των κερδών και ετοιμάζονται να μοιράσουν ψίχουλα στους εργαζόμενους, τα οποία ήδη τα έχουν πάρει δύο και τρεις φορές με τους φόρους.

Και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «με το συλλαλητήριο μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο εναρκτήριο λάκτισμα, να βροντοφωνάξουμε το "πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες"».

Τις ευχαριστίες των εργαζομένων της «Μαλαματίνας» προς το ΚΚΕ, που έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους, εξέφρασε ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Καμία απόλυση στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής!

Αιφνιδιαστική λήξη σύμβασης, με θύματα πάνω από 90 εργαζόμενους

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στα μεταλλεία
Από τη χθεσινή συγκέντρωση στα μεταλλεία
Να μην απολυθεί κανένας απαιτούν οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής μέσω της εργολάβου εταιρείας «Eldimac», μετά την αιφνιδιαστική λήξη της σύμβασης που είχε με την «Ελληνικός Χρυσός».

Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και Γενική Συνέλευση έξω από τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων, ενώ σήμερα Παρασκευή στις 8 π.μ. προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στο Στρατώνι.

Την Τετάρτη η εργοδοσία της «Eldimac» αιφνιδιαστικά ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι λήγει η σύμβαση που είχε με την «Ελληνικός Χρυσός», συνεπώς οι 92 εργαζόμενοι που απασχολούσε στα μεταλλεία θα απολυθούν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να απορροφηθούν στο έργο και να μη μείνει κανένας άνεργος, καθότι η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο μεταλλείο συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς από τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδομών, ο Θανάσης Κουτσουράς από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Νιβορλής από το ΕΚ Θεσσαλονίκης και απεργός της «Μαλαματίνας», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Στους δρόμους αύριο και οι υγειονομικοί

Τη συμμετοχή τους στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ ετοιμάζουν οι υγειονομικοί, που σήμερα Παρασκευή, στις 8 το πρωί προγραμματίζουν κινητοποίηση η οποία θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. για τα Σωματεία μέλη της ΠΟΕΔΗΝ στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, μπροστά στην πύλη του ΑΧΕΠΑ, από εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλθηκε ότι πανελλαδικά, από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα, το ΕΣΥ λειτουργεί με 10.000 λιγότερο προσωπικό. Με την έκδοση του καθηκοντολογίου, άλλοι 10.000 ΔΕ νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής, αδρανοποιούνται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθούς Θαλάμου και ανοίγει ο δρόμος για την εργολαβοποίησή τους.

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε ομηρία με συνεχείς ολιγόμηνες ανανεώσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόφαση για απόλυση και την επιστροφή των εργολάβων. Συνολικά στα Νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι.

Επίσης, χιλιάδες υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οπως είπε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, «εδώ και πολύ καιρό μπαίνει σε εφαρμογή το "νέο ΕΣΥ" που σημαίνει νοσοκομεία επιχειρήσεις έσοδα - έξοδα, και δεν είναι άσχετο και με τις αναστολές που έχουν να κάνουν με την άρση της μονιμότητας, αλλά και την κατηγοριοποίηση των νοσηλευτών που πάει να αποχαρακτηρίσει ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ΔΕ γιατί μετά είναι πολύ εύκολο να τους δώσει στους εργολάβους».

Η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι «30 μήνες και πλέον πανδημίας και η υγεία του λαού λογίζεται σαν εμπόρευμα. Μας θέλουν να συνηθίσουμε σε καθημερινές εικόνες θανάτου είτε από την πανδημία είτε από την πλεονάζουσα θνησιμότητα. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους γιατρούς σε μπαλάκι μετακινώντας τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να καλύπτουν κενά και να ασκούν κυριολεκτικά ιατρική πολέμου. Η σημερινή κυβέρνηση έπιασε το νήμα από την προηγούμενη που το 2017 θέσπισε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στους γιατρούς».

Η Δέσποινα Ιωακειμίδου, από τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που εργάζεται στο ΑΧΕΠΑ, περιέγραψε: «Πανελλαδικά είμαστε 4.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, που εργαζόμαστε στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ από το 2017, με ανανέωση συμβάσεων. Βάλαμε πλάτες στην πανδημία. Εχουμε υποχρεώσεις μονίμων, έχουμε αποκτήσει εξειδίκευση, στηρίζουμε ολόκληρες βάρδιες και τα δικαιώματά μας είναι δικαιώματα εργαζομένων β' κατηγορίας. Οι συμβάσεις μας λήγουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023 και βρισκόμαστε στον αέρα μετά από 6 ολόκληρα χρόνια. Ζητάμε να συνεχίζουμε να δουλεύουμε».

Σε επίσχεση προσανατολίζονται οι γιατροί στις μονάδες της Πέλλας

Συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, στην πλατεία ΧΑΝΘ, ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, συνεχίζοντας τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων των υγειονομικών με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά και την πάλη για την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για το εφημεριακό έργο τους τελευταίους 9 μήνες.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως τις 13 του Σεπτέμβρη οι κάθε είδους δεδουλευμένες εφημεριακές αποζημιώσεις έως και του Αυγούστου, θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από το εφημεριακό έργο.

Συγκεκριμένα ζητούν: Να καταβληθεί στο σύνολό της η ειδική αποζημίωση των εφημεριών λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Να πληρωθούν στο ακέραιο οι δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες μέχρι και Αύγουστο και οι πρόσθετες εφημερίες από Μάρτιο μέχρι και Αύγουστο χωρίς τις περικοπές με τον κόφτη του 9%. Επίσης, ΣΣΕ, με επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, πληρωμή όλων των αναδρομικών, ένταξη στα ΒΑΕ, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές και μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων της περιοχής.

Στο πλευρό των απεργών φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» εξέφρασαν χτες και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο, όπου κρέμασε το πανό των φοιτητικών συλλόγων με το σύνθημα «Νίκη στην απεργία στη Μαλαματίνα, Φοιτητές - Εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» και μετέφερε στους απεργούς εργάτες τις αποφάσεις στήριξης που έχουν λάβει οι φοιτητικοί σύλλογοι και ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί τους στο δρόμο του αγώνα, στο μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ.

Την αμέριστη συμπαράσταση στην πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» εκφράζει η Ενωση Συνταξιούχων ΗΛΠΑΠ και προσφέρει το ποσό των 200 ευρώ ως αλληλεγγύη στον αγώνα τους. «Σαν σωματείο συνταξιούχων στις μεταφορές, δεν ξεχνάμε ότι κι εμείς βρεθήκαμε σε αντίστοιχη θέση το 1987, όταν απολύθηκαν όλο το προεδρείο του σωματείου και ακόμα 15 εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Ωστόσο, κάτω από την ηθική και υλική συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων που δόθηκαν, πετύχαμε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ