ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΕΙ
Εξω η αστυνομία από τις σχολές - Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές!

Δυναμικό, γεμάτο παλμό το συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας

«Δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή μας», ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής και επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ήταν το μήνυμα που έστειλαν, με ζωντάνια και αποφασιστικότητα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια με το δυναμικό συλλαλητήριό τους χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Κοινωνιολογίας, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Ιατρικής, Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, Μηχανολόγων, ΣΕΜΦΕ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Παντείου, Γεωπονικού, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ και ΦΕΠΑ. Επίσης συμμετείχαν μέλη του ΔΣ του ΣΔEΠ EMΠ, μέλη ΔEΠ από EKΠA, Πάντειο και ΕΜΠ, οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΜΠ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικά σωματεία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια, όπου ήταν προκλητική η παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων. Οι φοιτητές απαίτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί από τον χώρο και από τις σχολές τους, διαμαρτυρήθηκαν στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ζητώντας να μάθουν με ποιου εντολή και γιατί η συγκέντρωση είναι περικυκλωμένη από τα ΜΑΤ.

Η συγκέντρωση ξεδιπλώθηκε σε μια πορεία γεμάτη παλμό, που με τα συνθήματά της έκανε ξεκάθαρο πως η κοινότητα των ΑΕΙ δεν θα επιτρέψει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές: «Ούτε στο ΕΚΠΑ ούτε πουθενά η αστυνομία πόδι δεν πατά», «Ακούστε καλά τι λένε οι φορητές - σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», «30 εκατομμύρια για σύγχρονες σπουδές, όχι για αστυνομία και διαγραφές», «Εξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές»...

Σταματώντας η πορεία έξω από το υπουργείο Εργασίας, σε μια συμβολική κίνηση, οι φοιτητές έριξαν κόκκινη μπογιά στην είσοδο, βάφοντάς την, όπως τόνισαν, στο χρώμα του αίματος των δολοφονημένων εργατών, ενώ έξω από το υπ. Οικονομικών, όπου την περασμένη βδομάδα έκαναν κινητοποίηση για το δικαίωμά τους στη δωρεάν φοιτητική στέγη, πέταξαν ψεύτικα χαρτονομίσματα, διακωμωδώντας τις απαντήσεις που έλαβαν από τον υπουργό ότι τάχα οι λαϊκές οικογένειες έχουν χρήματα...

Επόμενος σταθμός ήταν στο Σύνταγμα, όπου το σύνθημα «Εξω η αστυνομία από τις σχολές» δόνησε την ατμόσφαιρα. Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι με το μαζικό συλλαλητήριο οι φοιτητές δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση, όπως έκαναν στα αμφιθέατρα, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Αναφέρθηκε στα όσα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους με το κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, στα ζητήματα της στέγασης και στις εξελίξεις με την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο. «Θα δίνουμε κάθε μέρα τον αγώνα μας (...) Εχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Επίσης, ο Δημήτρης Μάρης, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, δήλωσε τη στήριξη του Σωματείου στον αγώνα φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι «ο αντίπαλός μας είναι ενιαίος» και καλώντας εργαζόμενοι και φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Η μαζική πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, στην Ούλοφ Πάλμε, εκεί που οι φοιτητές βρίσκονται καθημερινά κάθε απόγευμα και βράδυ, αποτρέποντας την εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Και έτσι συνεχίζουν καταδικάζοντας την ένταση της καταστολής στα ιδρύματα για την υπηρέτηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, αλλά και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στις σπουδές και τη ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., προχωρούν σε σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλοφ Πάλμε) για να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους.

Επίσης, οργανώνουν συναυλία με σύνθημα «Εξω η αστυνομία από τις σχολές! - Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές!», τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στην πύλη του ΕΚΠΑ, όπου θα συμμετάσχουν οι ANSER, «Κοινοί Θνητοί» και «Το Σφάλμα».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Σχετικά μηνύματα στέλνουν ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Την αντίθεσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία εξέφρασαν χτες και φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών, με παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του.

Μόνο με «ατομική ευθύνη» το άνοιγμα των σχολείων

Καμία κρατική μέριμνα για δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο πενθήμερο από τη διάγνωση η επιστροφή στο σχολείο ακόμα και με θετικό τεστ!

Με μηδενικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς έρμαια της «ατομικής ευθύνης» για την προστασία της υγείας τους. Οχι απλά δεν αραιώνουν τα τμήματα, όχι απλά δεν προβλέπονται μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους, όπως διεκδικούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, αλλά πλέον δεν προβλέπονται ούτε το ένα ή δύο προληπτικά σελφ τεστ τη βδομάδα, αλλά ούτε και δωρεάν τεστ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Αντίθετα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα νόσησης, «γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς» και εφόσον χαρακτηριστεί ως «ύποπτο κρούσμα», «συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου» (ράπιντ ή μοριακό τεστ).

Με άλλα λόγια, όλο το βάρος της διάγνωσης πέφτει στις πλάτες των γονιών, επιβαρύνοντας και με το κόστος των τεστ τα λαϊκά νοικοκυριά σε αυτές τις αβάσταχτες συνθήκες αφαίμαξης του εισοδήματός τους. Ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τεστ που να παρέχεται με ευθύνη του κράτους ούτε στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν για ώρες μαζί του στις ασφυκτικά γεμάτες τάξεις που λειτουργούν στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων. Παράλληλα, δεν προβλέπεται κανένα ιδιαίτερο μέτρο απολύμανσης των χώρων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο σχολείο, ενώ φέτος οι προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων είναι ακόμα λιγότερες.

Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται μετά από πέντε μέρες, «εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών». Μάλιστα, ορίζεται ρητά ότι ακόμα και «σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού». Η επάνοδος στο σχολείο μετά το πενθήμερο γίνεται με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για πέντε ακόμα μέρες. Οι εκπαιδευτικοί δικαιολογούν την απουσία τους για το 5ήμερο με την έκδοση πιστοποιητικού θετικού ελέγχου, ενώ με την ίδια διαδικασία οι απουσίες των μαθητών για τις πέντε μέρες καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται.

Η χρήση μάσκας στους χώρους εκπαίδευσης είναι προαιρετική.

Τέλος, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΕΕΠ-ΕΒΠ και λοιπού διοικητικού προσωπικού, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης υποχρεούνται να κάνουν τεστ μια φορά τη βδομάδα.

ΛΑΡΙΣΑ
Στον... «αέρα» 380 μαθητές του 6ου Λυκείου

Στον... «αέρα» βρίσκονται 380 μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, καθώς 2 μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό στις 3 Μάρτη 2021.

Στην τελευταία επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο από μηχανικό για την πρόοδο των εργασιών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχολική μονάδα από την αρχική κατασκευή του το 1982 και ο σεισμός ήρθε να το αναδείξει, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον εργασίες για την ασφαλή λειτουργία του. Οι λύσεις που εξετάζονται προβλέπουν είτε τη διπλοβάρδια με το διπλανό γυμνάσιο, είτε τη μετεγκατάσταση σε ιδιωτικά ΙΕΚ και σε αίθουσες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον σεισμό στις 3/3/2021, το σχολείο είχε κριθεί ακατάλληλο μετά από ελέγχους από τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (Κτ.Υπ.)», στις 15 και 17 Μάρτη. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, στις 6 Απριλίου, το σχολείο κρίθηκε κατάλληλο, γεγονός που είχαν καταγγείλει τότε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Πέτρο Κρίκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε το σχολείο και συναντήθηκε με τον διευθυντή του. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Γιάννης Παναγιώτου, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος της Ενωσης Γονέων δήμου Λάρισας.

Ο διευθυντής ενημέρωσε πως με βάση το σχέδιο των εργολάβων οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 15 Οκτώβρη και πως δεν υπάρχουν σε σχολεία της πόλης οι 17 αίθουσες που απαιτούνται για να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Κρίκης ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, που θεωρούν κόστος την αντισεισμική πρόληψη και προστασία με ευθύνη του κράτους, ενώ τόνισε πως οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκονται στο πλευρό μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ