ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εβγαλε μάτι η ΝΑΤΟική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ψηφίζουν από κοινού την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που ισχυροποιεί τη λυκοσυμμαχία και ρίχνει λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Εβγαλε μάτι η ΝΑΤΟική συμπόρευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, χτες, στη συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προς κύρωση πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπό τη μορφή νομοσχεδίων του ΥΠΕΞ που μπαίνουν για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 15 του μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σημείωσε ότι «η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την ενσωμάτωση χωρών και μελών, που σέβονται αρχές και αξίες, τις οποίες και η Ελλάδα υποστηρίζει και προσυπογράφει, αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και η κυβέρνηση το έχει διακηρύξει παντί τρόπω».

Στο φόντο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που απλώνεται από τη Βαλτική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα ακόμα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «σημαντικές ένοπλες δυνάμεις» και «μπορούν να συνεισφέρουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με τη συμμετοχή τους», ενώ επιχειρηματολογώντας για τα «κέρδη» που προσδοκά η αστική τάξη έβαλε και τη συνεργασία «σε ευρύτερα θέματα για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον. Σας αναφέρω την προστασία του περιβάλλοντος, στην Αρκτική (...) που (...) θα ασχοληθούμε στο πλαίσιο του "Ocean Conference" του 2024», συνδιάσκεψης που προγραμματίζουν σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στη φούρια τους για το ποιο κέντρο θα ελέγχει το λεγόμενο βόρειο πέρασμα, μετά το λιώσιμο των πάγων.

Από πλευράς ΝΔ ο αγορητής της, Σπ. Λιβανός, ισχυρίστηκε ότι η επικύρωση της ένταξης ενισχύει τις «αξίες» και την εδαφική ακεραιότητα της λυκοσυμμαχίας και των κρατών - μελών της, όπως και ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποτελούν ασπίδα τάχα απέναντι στις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, εντάσσοντας σε αυτές και την Τουρκία. Αυτά για το ΝΑΤΟ, τον «πρώτο διδάξαντα» του αναθεωρητισμού και των επεμβάσεων, που δίνει αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας...

Σημειωτέον, αλγεινή εντύπωση από πλευράς ΝΔ προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή της Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος διαστρεβλώνοντας πλήρως την προηγούμενη τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση, έσπευσε να απευθύνει ψόγο στο Κόμμα ότι ζητά τον ...αφοπλισμό, με τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα της συνεδρίασης, Γ. Ανδριανό, να τον σιγοντάρει.

Ελαβαν πληρωμένη απάντηση τόσο από τον Ν. Παπαναστάση, που τόνισε ότι οπλικά συστήματα επιλέγονται με βάση τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του και όχι για την προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας, αλλά και από τον Θ. Παφίλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν κάποιος αφοπλίζει τη χώρα είναι η κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις που στέλνουν οπλικά συστήματα της χώρας και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Περσικό ως τη Μαύρη Θάλασσα, σε ευρωατλαντικές επιχειρήσεις και αποστολές χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της πατρίδας.

«Ναι» στην επικύρωση και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών δηλώθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγορητής του οποίου, Γ. Κατρούγκαλος, έσπευσε να «διαμαρτυρηθεί» ότι ο πρωθυπουργός είναι «πιο Αμερικανός κι από τους Αμερικανούς», λέγοντας ότι δεν πρέπει να «αμερικανοποιηθεί» η εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να «ΝΑΤΟποιηθεί» η Αμυνά της, αλλά να δραστηριοποιείται «ανεξάρτητα» στη διεθνή σκηνή υπέρ της ...ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Η ΕΕ που έχει πρωτοστατήσει σε αλλαγές συνόρων και πολέμους, ενώ διατηρεί ιμπεριαλιστικές αποστολές σε μια σειρά από ζώνες και χώρες του πλανήτη... Κι αυτά τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ!

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, σε άλλη μια περίπτωση ΝΑΤΟικής πλειοδοσίας, τόνισε ότι το κόμμα του επίσης υπερψηφίζει, βάζοντας και θέμα μάλιστα στον υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν έχει επισκεφτεί το Κίεβο την περίοδο της ρωσικής εισβολής, με τον Δένδια, παίρνοντας την πάσα, να τον διαβεβαιώνει ότι θα πάει στην Ουκρανία στις 6 Οκτώβρη, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί την Ουκρανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυμα της ΕΕ έκανε και η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, βάζοντας θέμα «ανεπαρκέστατης» ηγεσίας της, με αποτέλεσμα να «συρθούν», όπως είπε, στο Ουκρανικό από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Το κόμμα της καταψηφίζει από τέτοια σκοπιά την ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας.

«Επιφυλάχθηκε» να καθορίσει την ψήφο της στην Ολομέλεια η Ελληνική Λύση, βάζοντας θέμα τι κέρδισε η κυβέρνηση και συνολικά η ντόπια αστική τάξη από την αποδοχή της ένταξης.

ΚΚΕ: Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη

«Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει παραπέρα διεύρυνση και ισχυροποίηση της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι οποίοι συνεχίζουν να ματώνουν τους λαούς.

Οπως τόνισε, οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός χρειάζεται να μετρήσουν ότι η ένταξη αυτή γίνεται με απόφαση σοσιαλδημοκρατικών, υποτίθεται «προοδευτικών» κυβερνήσεων, οι οποίες πίσω από τις εκκλήσεις τους για... ειρήνη έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στην επικαιροποίηση του δόγματος «ΝΑΤΟ 2030» και στην επέκταση της δράσης του σε όλη την υδρόγειο, φροντίζοντας «να μη σβήσει η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου», που έχει ανάψει στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε πως «το σχέδιο "ΝΑΤΟ 2030" στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, η ΝΑΤΟική θέση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα προειδοποιούν για γενικευμένο πόλεμο, με θύματα τους λαούς».

Σε αυτές τις συνθήκες, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας σημαίνει ότι ρίχνεται κι άλλο λάδι στη φωτιά, δημιουργείται ένας πρόσθετος παράγοντας για νέους κινδύνους, νέες συγκρούσεις, τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης.

Επίσης, σημείωσε ότι πλέον στα σύνορα της Φινλανδίας δημιουργείται ένα χερσαίο μέτωπο μήκους άνω των 1.300 χιλιομέτρων στα ρωσοφινλανδικά σύνορα που αρχίζει να υπερεξοπλίζεται. «Δεκάδες στρατιωτικές βάσεις αρχίζουν και εμφανίζονται και στις δύο πλευρές αυτής της γραμμής», ενώ προβλέπεται και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

Ακόμα πολλαπλασιάζονται με τη συνδρομή της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι ήδη υπάρχουσες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα ευρωρωσικά σύνορα, από μερικές δεκάδες χιλιάδες, σε 300.000 στρατιώτες, με αντίστοιχη φυσικά ενίσχυση οπλικών συστημάτων και υποδομών που διαθέτουν. Επιταχύνεται δραματικά η κούρσα των εξοπλισμών ακόμη και σε στρατηγικής σημασίας όπλα και πυρηνικά.

Ο Ν. Παπαναστάσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «κινούμενη σταθερά στην ολέθρια κατεύθυνση της πολιτικής της ολοένα και πιο στενής πρόσδεσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στις δομές του ΝΑΤΟ», ενώ υπενθύμισε ότι όλα τα αστικά κόμματα και πρώτα από όλα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενιαία υιοθετούν απαρέγκλιτα την πολιτική της ενεργής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο, βέβαια, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

Ανέδειξε ότι πλέον έχουν καταρριφθεί με πάταγο οι μύθοι που καλλιεργούν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ είναι εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ότι «η εθνική στρατηγική» που ακολουθούν οι κυβερνήσεις πιάνοντας η μία το νήμα από την άλλη είναι ...«αμυντική», όταν για λογαριασμό της αστικής τάξης που θέλει μερδικό από τη λεία των ανταγωνισμών, έχουν μπλέξει την Ελλάδα μέχρι τον λαιμό στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μετατρέποντάς την σε ορμητήριο, χώρια οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων κ.ο.κ.

Κάλεσε την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις διάφορες αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία και δυναμώνοντας την πολύμορφη πάλη τους, να καταδικάσουν μαζικά την επικίνδυνη πολιτική που εμπλέκει τον λαό σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σταθερή στον αμερικανοΝΑΤΟϊκό εφησυχασμό η κυβέρνηση

«Νταηλίκια», «απαράδεκτα, πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα», χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις περί «κατοχής» των ελληνικών νησιών και άλλους τέτοιους ισχυρισμούς από πλευράς Αγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συζήτηση στη Βουλή, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να πέσουμε, νομίζω, στην προφανή παγίδα των ρητορικών οξύνσεων, να απαντήσουμε με ανάλογες αγοραίες απειλές και εκφράσεις και στο τέλος να μετατρέψουμε ένα θέμα αρχής, Διεθνούς Δικαίου, διεθνούς νομιμότητας, σε ανατολίτικο καβγά», όπως και ότι «η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται, αλλά δεν μας φοβίζει».

Ταυτόχρονα, καλλιεργώντας ξανά τις γνωστές αυταπάτες για τον ρόλο των «συμμάχων» και «εταίρων» της ντόπιας αστικής τάξης, ισχυρίστηκε ότι «και οι ΗΠΑ πήραν μια καθαρή θέση πάνω σε αυτό το θέμα», «και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για λογαριασμό του ύπατου εκπροσώπου, και για λογαριασμό όλων μας έχει πάρει καθαρή θέση και η τσεχική προεδρία». «Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις υπήρξε οργίλη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, ως το καλύτερο πιστοποιητικό της επαρκούς απάντησης», ισχυρίστηκε, κάνοντας το μαύρο άσπρο και αποσιωπώντας ότι όλοι αυτοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ξανά τις τουρκικές διεκδικήσεις «διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο γειτόνων», καλώντας σε «διάλογο» για διευθετήσεις και βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, με επίδικο την ευρωατλαντική συνοχή στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στο ίδιο φόντο, αναζητώντας ερείσματα στις συμμαχίες της αστικής τάξης στην περιοχή, διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα παρέπεμπαν στην ανακοίνωση της 5ης Υπουργικής Συνεδρίασης της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής, που αφορά την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά των αραβικών χωρών (βλ. σελίδα 20) και η οποία ζητά την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία, ενώ την ίδια ώρα σημείωναν ότι «η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και αριθμού αραβικών χωρών, προσβλέποντας σε περαιτέρω εποικοδομητικές εξελίξεις»...

Κατά τ' άλλα, χθες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 64 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ