ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο στρατιωτικό πακέτο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη

Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ μετά τη σύνοδο στο Ράμσταϊν

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ μετά τη σύνοδο στο Ράμσταϊν
Την παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο συζήτησαν χθες υπουργοί Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ και συμμάχων της Δύσης στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, στο πλαίσιο της νέας συνόδου της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία».

Στο εν λόγω διακρατικό σχήμα, που συστάθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, συμμετέχουν περίπου 40 κράτη και σε μηνιαίες συναντήσεις συντονίζουν και οργανώνουν την υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο, ύψους 675 εκατ. δολαρίων, διά του υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν. «Αυτές οι αποστολές αποδίδουν και σήμερα βλέπουμε την ξεκάθαρη επιτυχία των κοινών μας προσπαθειών στο πεδίο της μάχης», είπε ο Οστιν και πρόσθεσε: «Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους στο νότιο τμήμα της χώρας και ενσωματώνουν τις δυνατότητες που όλοι παρείχαμε για να πολεμήσουν και να ανακτήσουν το κυρίαρχο έδαφός τους». «Αυτή η Ομάδα Επαφής πρέπει να τοποθετηθεί για να στηρίξει τους γενναίους υπερασπιστές της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (...) Αυτό σημαίνει συνεχή και αποφασιστική ροή εξοπλισμών», επεσήμανε.

Η νέα αμερικανική βοήθεια περιλαμβάνει πρόσθετα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, 4 οβιδοβόλα (Howitzers) και 36.000 βλήματα, πυραύλους αέρος HARM που είναι σχεδιασμένοι να εντοπίζουν και να καταστρέφουν ρωσικά ραντάρ αεράμυνας, αντιαρματικά συστήματα, πυρομαχικά για φορητά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει ζητήσει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, τύπου ATACMS, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν με ακρίβεια στα 300 χλμ., αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε αυτήν τη φάση οι πύραυλοι να μπορούν να στοχεύουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διεύρυνση της σύγκρουσης και απευθείας σύρραξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Πάντως το αμερικανικό όπλο ακριβείας «Excalibur» φαίνεται ότι έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το «Bloomberg». Οπως αναφέρεται, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας θα δαπανήσει 92 εκατ. δολάρια σε συμπληρωματικά κεφάλαια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο «για την προμήθεια πυρομαχικών αντικατάστασης M982 Excalibur που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία».

ΗΠΑ: 2 δισ. σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα

Παράλληλα οι ΗΠΑ προχωρούν σχεδιασμούς και προετοιμασίες για μακροχρόνια σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

Κατά τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε επιπρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων: 1 δισ. στην Ουκρανία και 1 δισ. σε άλλες 18 χώρες που «κινδυνεύουν από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα». Σε αυτές περιλαμβάνεται η Ελλάδα, όπως και οι: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.

Τα χρήματα θα αντληθούν από στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ 40 δισ. δολαρίων «για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη», που το έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο από τον Μάη και προορίζεται για την «οικοδόμηση σημερινών και μελλοντικών δυνατοτήτων» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των άλλων χωρών.

Με τα νέα πακέτα που ανακοινώθηκαν, η συνολική στρατιωτική βοήθεια που έχει δοθεί από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο, από τον Γενάρη του 2021 μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 15,2 δισ. δολάρια.

Η αντεπίθεση που πρόσφατα ανακοίνωσε η Ουκρανία στα νότια σηματοδότησε μια «κομβική στιγμή» στον πόλεμο με τη Ρωσία και η στρατιωτική επιχείρηση «αποδεικνύεται αποτελεσματική», είπε ο Μπλίνκεν στον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Χθες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν να προχωρήσουν 50 χλμ. στην περιοχή του Χαρκόβου, απελευθερώνοντας 20 οικισμούς, καθώς και ότι φιλορώσος αξιωματούχος της περιοχής ζήτησε εκκένωση του πληθυσμού της πόλης Κουπιάνσκ.

Η Ουκρανία έχει πλήξει περισσότερους από 400 ρωσικούς στόχους με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός M. Μίλεϊ.

ΝΑΤΟ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, παρά το βαρύ τίμημα

Την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, υπό την πίεση και της «ενεργειακής κρίσης», επισημαίνει και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σε πρόσφατο άρθρο του.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση», σημειώνει ο Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας για έναν «σκληρό χειμώνα» τόσο για την Ουκρανία όσο και για τις χώρες του ΝΑΤΟ που την υποστηρίζουν.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας θα δοκιμαστούν σοβαρά, καθώς οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα νιώθουν την κρίση από την εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και του κόστους ζωής», με «την απειλή περικοπών Ενέργειας, ταραχών και ίσως ακόμα και εμφύλιων ταραχών», υπογραμμίζει, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί η πορεία κατά της Ρωσίας, παρά «το τίμημα που πληρώνουμε για την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Από το 2014 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του τομέα ασφαλείας και των θεσμών της Ουκρανίας και έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων. Αυτό συνέβαλε στο να γίνουν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ισχυρότερες, καλύτερα καθοδηγούμενες και καλύτερα προετοιμασμένες για την εκ νέου εισβολή της Ρωσίας», υπενθυμίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Επίσης, το ΝΑΤΟ ετοιμάζει «περισσότερα από 12 νέα προγράμματα για την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια του χειμώνα και «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη χώρα να ενισχύσει μακροπρόθεσμα τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και να μεταβεί από τα όπλα της σοβιετικής εποχής σε δυνατότητες που ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα, «πραγματοποιούμε την πιο θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα, με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε υψηλότερη ετοιμότητα και συνεχίζοντας να επενδύουμε σε δυνατότητες αιχμής», τονίζει ο γγ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Λευκορωσία - σύμμαχος της Μόσχας - ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην πόλη Μπρεστ, στα σύνορα με την Πολωνία, στο Μινσκ και στη βορειοανατολική επαρχία Βιτέμπσκ, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14/9. Τα λευκορωσικά στρατεύματα ασκούνται στην «απελευθέρωση εδαφών που έχει καταλάβει ο εχθρός» και στην ανάκτηση του ελέγχου στις παραμεθόριες περιοχές.

Ο Ερντογάν στηρίζει τον Πούτιν για τα ουκρανικά σιτηρά

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις συμφωνίες για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, με τη Ρωσία να απειλεί πως θα ζητήσει αναθεώρησή τους, καταγγέλλοντας πως δεν έχουν αρθεί πλήρως όλοι οι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων, όπως προβλέπεται. Οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφτηκαν με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Επίσης, η Μόσχα κατηγορεί τη «Δύση» πως οι μεγαλύτερες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που εξάγονται αντί να πηγαίνουν σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, καταλήγουν σε κράτη της ΕΕ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενώ χτες τον υποστήριξε ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οπως είπε, επιθυμεί την εξαγωγή σιτηρών και από τη Ρωσία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αποστολές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία. Ανέφερε ακόμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει δίκιο ότι τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία πηγαίνουν σε πλούσιες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «αισθάνεται άβολα» να πηγαίνουν τα σιτηρά «σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από τον βομβαρδισμό της Τρίτης επλήγη μια εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του σταθμού, ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας οι τέσσερις βασικές γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τα χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό και την πόλη Ενεργκοντάρ.

Χτες η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας «Energoatom» κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα που κατέχουν το πυρηνικό εργοστάσιο πως απήγαγαν μέλη του προσωπικού της, καθώς περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 1.000 Ουκρανοί εργαζόμενοι διατηρούν την εγκατάσταση σε λειτουργία. Πριν από τον πόλεμο, η μονάδα αυτή, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, απασχολούσε κάπου 11.000 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής Ζαπορίζια να εκκενώσουν.

Πρώτη σύνοδος της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας»

Η Τουρκία και η Βρετανία αναμένεται ότι θα προσκληθούν στην πρώτη σύνοδο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στις 6 Οκτώβρη στην Πράγα, με τη συμμετοχή των ηγετών των «27», των υποψήφιων προς ένταξη χωρών και των γειτόνων της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δημιουργία μιας πλατφόρμας «πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας» ήταν μια πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, την οποία υιοθέτησε τον Ιούνη η ΕΕ, για ενίσχυση των συμμαχιών της ΕΕ με προς ένταξη χώρες, ευρωπαϊκά κράτη και άλλα γειτονικά της Ευρώπης.

Σύντομα αναμένεται να σταλούν προσκλήσεις στους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις συνεχούς και βαθύτερης εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια

Στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν στην αεροπορική βάση «Ramstein», στη Γερμανία, μετείχε και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, όπως και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος.

Ο υπουργός έσπευσε να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρέσχε, από την πρώτη στιγμή, ουσιαστική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» και «υποστήριξε επίσης μαζικά πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις τους στην οικονομία», ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί, και να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη», στα ΝΑΤΟικά σχέδια που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένονται εξελίξεις και στην υπόθεση αποστολής στη χώρα μας περίπου 30 γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Marder», προκειμένου αντίστοιχος αριθμός ΤΟΜΑ «BMP1» να αποδεσμευτούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, και όντας συγκεντρωμένα ήδη στη Θεσσαλονίκη, να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί, σιδηροδρομικώς, σε άλλο ένα αμερικανοΝΑΤΟικό δρομολόγιο, να διεκπεραιωθούν μαζί με άλλο οπλισμό προς την Ουκρανία.

Επίσης, στον απόηχο και όσων αποφασίστηκαν πρόσφατα στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας στης ΕΕ, για «συστηματική εκπαίδευση» ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, στην Αθήνα συζητείται - κατά πληροφορίες - σενάριο να σταλούν σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες εκπαιδευτές των Ειδικών Δυνάμεων, για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες.

Με αυτά υπό συζήτηση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε στο περιθώριο της συνάντησης στο Ράμσταϊν «σύντομες συνομιλίες» - όπως λέγεται από πλευράς του υπουργείου - με τους ομολόγους του από την Ουκρανία Ολ. Ρέζνικοφ, τη Γερμανία Κριστίν Λάμπρεχτ, τη Βρετανία, Μπεν Ουάλλας και την Ιταλία Λ. Γκουερίνι.

Σημειώνεται επίσης ότι στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται το Σαββατοκύριακο άλλο ένα οχηματαγωγό, το «CAPUCINE», με πολεμικό υλικό των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο αξιοποίησης του λιμανιού για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ