ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
Με πλούσια και επίκαιρη θεματολογία οι συζητήσεις στην Αθήνα

Και τις τρεις μέρες των κεντρικών εκδηλώσεων, στις 22 - 23 - 24 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Τρίτση

Τροχιά κορύφωσης διανύει το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχοντας ήδη στείλει πλατιά σε πολλές πόλεις και νησιά το μήνυμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, έχει μπροστά του «σταθμούς» σε μεγάλες πόλεις, με «ορίζοντα» τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον στις 22 - 23 - 24 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίτερα θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που στις κεντρικές του εκδηλώσεις, με πλούσιο πρόγραμμα που «απλώνεται» στις 5 Σκηνές και τα γνώριμα Στέκια, με πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις, εκθέσεις, συζητήσεις, μουσικές συναυλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φιλοδοξεί για μία ακόμα φορά να ανοίξει τη συζήτηση πάνω στις αγωνίες των νέων εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών, των νέων γυναικών, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη διέξοδο στους προβληματισμούς.

Συνεχίζοντας την προβολή του προγράμματος των κεντρικών εκδηλώσεων, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τις συζητήσεις που θα γίνουν στα Στέκια και της Σκηνές στο τριήμερο 22 - 23 - 24 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση.

Ξεχωρίζουν:

  • Η κεντρική συζήτηση στη Λαϊκή Σκηνή την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, με τίτλο: «ΚΚΕ, για όλα αυτά που θα γίνουν ΜΕ εσένα». Θα μιλήσουν οι: Θανάσης Παφίλης και Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από συνδικαλιστές.
  • Η εκδήλωση - συζήτηση στο Στέκι Γυναικών την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η συζήτηση στο Μαθητικό Στέκι την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, με τίτλο: «Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;». Θα μιλήσουν στελέχη της ΚΝΕ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης εφαρμογής, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, απαντώντας σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ψηφίζοντας, ρωτώντας κ.λπ.
Στη Διεθνούπολη

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις - συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος στη Διεθνούπολη. Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Καζακστάν - Σρι Λάνκα: Η ταξική πάλη και οι λαϊκές εξεγέρσεις, κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης και στον 21ο αιώνα». Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Θα γίνουν παρεμβάσεις από κομμουνιστές από το Καζακστάν και τη Σρι Λάνκα.

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Κούβα: Ενας χρόνος από τις εντεινόμενες προσπάθειες αντεπαναστατικής ανατροπής. Η Κούβα δεν είναι μόνη της!».

Ενδιαφέρουσα θεματολογία και σε άλλα Στέκια

Επίσης και σε άλλους χώρους και Στέκια προγραμματίζονται εκδηλώσεις, συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες. Ενδεικτικά την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη προγραμματίζονται εκδηλώσεις:

Στο Στέκι Πολιτισμού, με τίτλο: «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στην ελληνική λογοτεχνία τα χρόνια της θύελλας (1940-1950)». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Χαρακτηριστικά λογοτεχνικά αποσπάσματα θα παρουσιάσουν ηθοποιοί.

Στο Αθλητικό Στέκι, με θέμα: «Το Σκάκι στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Θα μιλήσουν σκακιστές και ερευνητές με ερευνητικό αντικείμενο τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στον χώρο δίπλα από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με θέμα: «Αλήθειες και μύθοι για τις φυσικές καταστροφές, τα βιομηχανικά ατυχήματα, την Πολιτική προστασία». Θα μιλήσουν: Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, Εύη Γεωργιάδου, δρ. χημικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπεύθυνος της Ομάδας Οικονομίας και Περιβάλλοντος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε μεγάλες πόλεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» περνά αυτές τις μέρες από μεγάλες πόλεις και νησιά, με εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα και μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις. Παράλληλα, στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εκθέσεις, διάφορα θεματικά περίπτερα και στέκια, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά. Εκδηλώσεις γίνονται:

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη
  • Αγρίνιο, στο «Παπαστράτειο» Γυμνάσιο, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα θεατρική παράσταση με τη «Σονάτα του σεληνόφωτος», του Γιάννη Ρίτσου, από το καλλιτεχνικό εργαστήριο του Λάμπρου Πιτσούλια, μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και λαϊκό γλέντι.
  • Καβάλα, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων, στο πάρκο Φαλήρου, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα ροκ συναυλία από τους «Seahorse», αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με την ορχήστρα του και ερμηνευτές τους: Βαγγέλη Κορακάκη, Κώστα Θωμαΐδη και Δημήτρη Κανέλλο.
  • Κοζάνη, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων, στο πάρκινγκ του ΟΣΕ, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αρτα, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων στο Εκθεσιακό Κέντρο, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ικαρη και την Ασπασία Στρατηγού. Επίσης, θα γίνει αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τον καθηγητή κλασικής κιθάρας Βαγγέλη Καψάλη και την Φάτος Σελαμιόγλου στο τραγούδι και, τέλος, λαϊκό γλέντι με τους Χαγιάλ.

Τρίκαλα, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων στο πάρκο Ματσόπουλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα: «Οι εκφράσεις της ανισοτιμίας της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Ποια η διέξοδος;», όπου θα μιλήσει η Γεωργία Καπέτη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνουν παρουσίαση σφαιροβολίας και ρίψεων από τον πρωταθλητή Ελλάδας νέων ηλικιών (σφυροβολίας - δισκοβολίας) Κίμωνα Γρηγορίου, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με Τρικαλινούς μουσικούς και συναυλία της Πολυξένης Καράκογλου.

Αγ. Νικόλαος. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ζάκυνθος, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Μαριλίζα Λούντζη.

Κεφαλονιά, από τις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία στο Αργοστόλι. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό.

Λιβαδειά, στις 7.30 μ.μ., στο Διοικητήριο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «Ανόθευτα Ονειρα», μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και γλέντι με τους Γ. Πούλο, Θ. Παπαϊωάννου, Α. Παπαδά.

Ορεστιάδα, από τις 8 μ.μ., στο Ανατ. Αλσος Αδριανουπόλεως (παλιά γήπεδα τένις). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους Παναγιώτη Δόβρη, Δημήτρη Μπεζιργιαννίδη και Τρύφωνα Μπίκο και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Πύργος, στις 9 μ.μ., στο πάρκο «Ξυστρή». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από ομάδα της ΚΝΕ, συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και λαϊκό γλέντι με τοπικό συγκρότημα.

Σάμος. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χίος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κυριακή 11 Σεπτέμβρη

Κιλκίς, στην πλατεία Κήπου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους «Multivision» και ρεμπέτικο γλέντι με τα «Καναρίνια».

«Σταθμοί» του Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις

Το Φεστιβάλ στο ταξίδι κορύφωσής του περνά από μεγάλες πόλεις της χώρας και συναντιέται με τον λαό και τη νεολαία σε μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις, που απευθύνουν κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε:

Αλεξανδρούπολη: 17 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ακαδημίας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα: 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Την τρίτη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμία: 14 Σεπτέμβρη, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λάρισα: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στην κοίτη του Πηνειού. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λέσβος: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάτρα: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρόδος: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαλκίδα: 16 Σεπτέμβρη, στο Κόκκινο Σπίτι, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Βόλος: 16-17 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Δημαρχείου (έναντι εφορίας). Την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο: 16-17 Σεπτέμβρη, στο Δυτικό Πάρκινγκ του Παγκρητίου Σταδίου. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καστοριά: 16 Σεπτέμβρη, από τις 8 μ.μ., στην πλατεία Απόζαρι, θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κομοτηνή: 16 Σεπτέμβρη, από τις 8 μ.μ., στην Παλιά Νομική. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξάνθη: 18 Σεπτέμβρη, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ρέθυμνο: 18 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σαντορίνη: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ