ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Μαζικό και μαχητικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης και απεργιακού ξεσηκωμού

«Δεν ζούμε με voucher και pass, οργάνωση και αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα» διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες

Την απόφασή του να οργανώσει και να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το παρόν και το μέλλον του, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.

Δίνοντας «σήμα» για απεργιακή κλιμάκωση, με το ογκώδες συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων στην πλατεία ΧΑΝΘ, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν μια πρώτη άμεση απάντηση στις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για προνόμια στους ομίλους και μέτρα - ψίχουλα για τον λαό.

Εκεί έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός «περικυκλωμένος» από δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, βρέθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, διαμηνύοντας ένα στεντόρειο «δεν πάει άλλο», ότι η ζωή τους «δεν χωράει σε voucher και pass» και δεν ανέχονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους να γίνουν θυσία στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι απεργοί της «Μαλαματίνας», που δίνουν σκληρό αγώνα ενάντια στην επίθεση της νέας εργοδοσίας και στους μηχανισμούς καταστολής που της έχει διαθέσει η κυβέρνηση, να διαδηλώνουν «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» και να απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Μαζί τους στο μεγάλο συλλαλητήριο το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν και οι απολυμένοι από την εργολάβο εταιρεία «Edilmac», που δούλευε για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική.

Από το βήμα της συγκέντρωσης διαβάστηκε το ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία με τη συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ, δηλώνοντας πως «από τις σχολές μας δεν λείπει η αστυνομία, λείπουν οι υποδομές, οι καθηγητές, οι εστίες, οι αίθουσες και τα βιβλία».

Μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης

Στη μαχητική διαδήλωση που ακολούθησε έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αγρότες από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, που ήρθαν οργανωμένα με λεωφορεία. Αλλά και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής.

Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας, που ξεχύθηκε σαν ορμητικό ποτάμι στους δρόμους της πόλης, βρέθηκαν οι απεργοί της «Μαλαματίνας», που ενάμιση μήνα τώρα δίνουν παλικαρίσια μάχη ενάντια στην εργοδοσία και στο κράτος καταστολής.


Πίσω τους ακολουθούσαν οι απολυμένοι μεταλλωρύχοι, με το πανό του Σωματείου τους, απαιτώντας «Κανένας άνεργος» και καταγγέλλοντας κυβέρνηση και εργοδοσία, ενώ βροντοφώναζαν «Τα λεφτά αρπάξαν, στον δρόμο μάς πετάξαν».

Τον παλμό έδιναν και τα μπλοκ από εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως οι οικοδόμοι, που απαιτούσαν ρεύμα και καύσιμο φτηνά για τον λαό, οι μισθωτοί τεχνικοί, που κατήγγειλαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με το πανό τους να γράφει «Deadline - μπλοκάκια, λάστιχο ζωή» και να καλούν σε «Oργάνωση κι αγώνα για την ανατροπή».

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ, να απαιτούν «Oχι στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, όχι στην ιδιωτικοποίηση, φτηνή και ποιοτική συγκοινωνία για τον λαό».

Εκεί με δυναμικά μπλοκ και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στις υπηρεσίες, στο Εμπόριο, που πρόβαλαν τις διεκδικήσεις για «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών», οι εργαζόμενοι στους εργολάβους να διαδηλώνουν «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά». Μαχητικά «Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά» είπαν και οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.

Κάθε μπλοκ με το δικό του πανό και φωνάζοντας συνθήματα κράταγε ζωντανό τον ρυθμό που σάλπιζε ξεσηκωμό. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Φαρμάκου και Καλλυντικού, οι εργαζόμενοι σε Τύπο - Χαρτί να απαιτούν ένταξη στα ΒΑΕ, τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Πέλλας - Ημαθίας, οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο και στη Χημική Βιομηχανία να διεκδικούν σύγχρονα δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να απαιτούν «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα - Αυξήσεις στους μισθούς».

Οι μισθωτοί λογιστές και οι μισθωτοί δικηγόροι, που οργανώνουν την πάλη τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί -μόνιμοι και αναπληρωτές - από τη δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή να απαιτούν δωρεάν θεραπείες για όλα τα ΑμεΑ και υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για τους ίδιους. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου, στα πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Μαχητικά και μαζικά έδωσαν το «παρών» και οι υγειονομικοί, προβάλλοντας το αίτημα για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ένταξη στα ΒΑΕ. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, το Σωματείο των κλωστοϋφαντουργών στη «Βαρβαρέσος», που παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και αναδεικνύουν ότι η ανάπτυξη των βιομηχάνων απαιτεί «φτηνούς εργάτες, κλειστά στόματα, απολύσεις».

Οι εργαζόμενοι από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες, μαζί με συναδέλφους τους από το Μέταλλο και άλλους κλάδους, με τα πανό των σωματείων και φορέων του νομού Σερρών. Επίσης, σωματεία και φορείς της Πέλλας, της Πιερίας αλλά και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων να απαιτούν αύξηση των συντάξεων, μειώσεις στις τιμές και πλαφόν σε ενοίκια - ρεύμα - καύσιμα.

Οι αγρότες από τη Νάουσα, τη Βέροια, την Ανατολική Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά και άλλες περιοχές πρόβαλαν τα αιτήματά τους για κάλυψη ζημιών στο 100% από τον ΕΛΓΑ, για κατώτατες εγγυημένες τιμές και αφορολόγητο πετρέλαιο, για χαμηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές καταναλωτών.

Με το δικό τους πανό και δυναμικό μπλοκ, οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας (μέλη της ΟΓΕ) αλλά και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Και φυσικά οι φοιτητές με το μαχητικό τους μπλοκ να απαιτούν δωρεάν και αναβαθμισμένες σπουδές, πτυχία με αξία και έξω η αστυνομία από τις σχολές.

Με συνθήματα όπως «Δoυλειά για όλους, στοπ στις απολύσεις, για όλους τους ανέργους μαζικές προσλήψεις», «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», «Οχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», αλλά και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν σε όλη την Εγνατία, μέχρι τον Βαρδάρη, σαλπίζοντας πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό.


Κάνουμε τη νύχτα μέρα, οργανώνουμε νέους ακόμα πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες!

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση

Ο Γ. Λιάκας
Ο Γ. Λιάκας
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ έκανε ο Θανάσης Κουτσουράς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, καλώντας σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και κλιμάκωση με απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία μέσα στον Νοέμβρη. «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε εμείς τον χειμώνα βαρύ για όλους αυτούς που για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, μας στέλνουν στον Μεσαίωνα», είπε.

Χαιρέτισε τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα», που όπως είπε «αποδεικνύει ότι η μειοψηφία στην κοινωνία, όπως και στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνα", είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, για αυτό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, γιατί είναι μια χούφτα παράσιτα».

Ανέφερε ότι όλοι τους, εργοδοσία και κυβέρνηση, τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας, η ΕΕ προκαλούν. «Κάνουν αναφορές "για το τέλος της αφθονίας", λες και τα εμπόδια και οι δυσκολίες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας εμφανίστηκαν σήμερα. Μιλάνε λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός ζούσε στα πλούτη».

Οπως εξήγησε, στόχος τους είναι να ρίξουν οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις τους στον πάτο, «να δεχτούμε τη σφαγή μας φρόνιμοι και ήσυχοι. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς τα σπασμένα».


Ανέδειξε ότι για όσα δεινά ζει σήμερα ο εργαζόμενος λαός υπάρχουν ένοχοι και είναι συγκεκριμένοι, όπως για την ενεργειακή φτώχεια τα «πράσινα κέρδη», για τους μισθούς πείνας οι κυβερνήσεις που «έβαλαν το χέρι τους ώστε ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται από τις ίδιες με αρχή τις "αντοχές της οικονομίας"» κ.ο.κ.

«Μαζί οι κυβερνήσεις διατήρησαν και επέκτειναν όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφήνει σχεδόν το 90% των εργαζομένων εκτός οποιασδήποτε ΣΣΕ. Μαζί ρήμαξαν τον εργάσιμο χρόνο. Οπως ο νόμος Χατζηδάκη, που απογείωσε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, χτίζοντας πάνω στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε 32 Κυριακές δουλειά για το Εμπόριο και άλλους κλάδους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αλλά και για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο «μαζί παρουσιάζουν σαν στόχο ευημερίας και για τους εργαζόμενους τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Μαζί γέμισαν την πατρίδα μας ΝΑΤΟικές βάσεις, αξιοποιούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα βρώμικα σχέδιά τους. Ολοι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ χειροκροτούσαν στη Βουλή τους ναζιστές εγκληματίες του τάγματος Αζόφ», ανέφερε επίσης.

Κάλεσε τους εργάτες ενωμένοι να απορρίψουν ψεύτικα διλήμματα, να μην χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο, να μην πιστέψουν ότι μια κυβερνητική εναλλαγή, σε αυτά τα πλαίσια, θα δώσει λύση στα προβλήματά τους. Αλλά και να μην ελπίζουν στις χρεοκοπημένες δυνάμεις στο εργατικό κίνημα όπως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ο Θ. Παπακωνσταντίνου
Ο Θ. Παπακωνσταντίνου
«Κάνουμε τη νύχτα μέρα να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Η εργατική τάξη ξέρει και μπορεί να οργανώσει νέους πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να απαντήσουμε στο θράσος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, όπως της αρμόζει.

Αυτό είναι το πραγματικό καρφί στο μάτι εργοδοσίας και κυβερνήσεων.

Προετοιμάζουμε την πανελλαδική απεργιακή απάντησή μας στις αρχές Νοέμβρη.

Ολες οι δυνάμεις στη μάχη. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορεί να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και όλων όσα την βασανίζουν.

Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος διασφαλίζει τα δικαιώματά μας.

Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται και έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε.

Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

Στον στόχο να επιβληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας μέσα από την καταστολή, όπως αυτή που δοκιμάζουν οι απεργοί της «Μαλαματίνα», αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση. Και όπως είπε, «σ' αυτό το εργασιακό σκότος που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας πρέπει να απαντήσουμε ταξικά, συντεταγμένα και μαχητικά.

Ο Ν. Τζανετής και ο Γ. Παναγιωτίδης
Ο Ν. Τζανετής και ο Γ. Παναγιωτίδης
Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους και σε όλους τους χώρους να πυκνώσουν τις γραμμές των εργατικών συνδικάτων. Με τη συλλογική δράση να αντικρούσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας. Ολοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε μάχες κατά της εργοδοσίας, όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της αντεργατικής πολιτικής».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» είπε: «Δίνουμε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα ενάντια στη νέα εργοδοσία, για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ». «Ο απεργιακός αγώνας για μας είναι μονόδρομος. Θα συνεχίσουμε με τη δύναμη που μας δίνει η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, μέχρι την τελική δικαίωση. Λέμε όχι στην ποινικοποίηση και καταστολή των εργατικών αγώνων και απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ. Λέμε όχι στον νόμο Χατζηδάκη και απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Λέμε όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και στα ελαστικά ωράρια και απαιτούμε ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες».

Με τη δύναμη της συμμαχίας για την αντεπίθεση

«Μόνο μαζί μπορούμε να αντιπαλέψουμε το φάσμα του πολέμου, της φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης που κάποιοι απεργάζονται για ν' αυγατίζει ο πλούτος», ανέφερε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναδεικνύοντας τη δύναμη που έχει ο κοινός συντονισμένος αγώνας εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών.

Ο Θ. Κουτσουράς
Ο Θ. Κουτσουράς
Και όπως είπε, «σε ό,τι μας αφορά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι οι συγκυρίες, δεν είναι η άσχημή μας μοίρα, δεν είναι ο κακός καιρός. Είναι το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη των αγροτών. Τεράστιες επιβαρύνσεις απ' τη μία και εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από την άλλη. Δεν επικαλούνται δημοσιονομικές δυσκολίες όταν αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών της Ενέργειας.

Επικαλούνται ότι για δημοσιονομικούς λόγους δεν μπορούν να δώσουν αγροτικό πετρέλαιο παρά μόνο τον ΕΦΚ για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ. Κι αυτό μόνο για φέτος. Μα εμείς χρειαζόμαστε πολλά πολλά γεμίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δίνουν όμως αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, στους ξενοδόχους, στους κλινικάρχες, χωρίς περιορισμούς.

Επικαλούνται ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες. Εγγυώνται όμως τα εισοδήματα και τα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ των εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων.

Επικαλούνται πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει την ασφάλιση της παραγωγής στο 100% και για όλα τα ζημιογόνα αίτια. Επιδοτεί όμως τις μεγάλες επιχειρήσεις όταν "πλήττονται" από κάθε αίτιο. Είτε αυτό λέγεται "κορονο-ενισχύσεις" είτε λέγεται "επιστρεπτέα προκαταβολή" είτε απώλεια εσόδων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να συμπαραταχθούμε με όλες τις κοινωνικές ομάδες που κι αυτές υποφέρουν από τη βάναυση προσβολή του δικαιώματος σε μια καλύτερη ζωή και να παλέψουμε για ένα δικαιότερο μέλλον που θα μας δίνει τις προοπτικές της ελπίδας και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας. Με τη συμμετοχή μας, με τους καθημερινούς μας αγώνες, με τις πρωτοβουλίες, τις παρεμβάσεις, τις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Καμιά απόλυση στα Μεταλλεία


Ξεχωριστό στιγμιότυπο της μεγάλης συγκέντρωσης ήταν όταν στο βήμα ανέβηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), εκ μέρους των 92 απολυμένων μεταλλωρύχων από τα μεταλλεία Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», που απασχολούνταν στο έργο μέσω της εργολάβου εταιρείας «EDILMAC».

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ, εξέφρασε τη συμπαράσταση στους απολυμένους της «Μαλαματίνα» και στη συνέχεια συνόψισε το πρόβλημα των μεταλλωρύχων. «Αγωνιστήκαμε, χύσαμε το αίμα μας και τώρα μας πετάνε στο δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι που σε έναν χρόνο θα βγαίνανε στη σύνταξη. Πού θα βρούνε δουλειά αυτοί; Υπάρχουν νέα παιδιά που δουλεύουν με τον χαμηλότερο μισθό 350 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά τα παιδιά πώς θα κάνουν οικογένεια; Θέλουμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας», είπε.

Ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ανέφερε: «92 εργαζόμενοι απολυθήκαμε μέσα σε 10 λεπτά, από το Μεταλλείο Ολυμπιάδας. "Ελληνικός Χρυσός" και "EDILMAC" συμφώνησαν να λήξουν τη μεταξύ τους σύμβαση έργου και να πετάξουν στον δρόμο τους εργαζόμενους που δούλεψαν 3,5 χρόνια στα έγκατα της γης σε πολύ αντίξοες συνθήκες εργασίας. Σε ανακοίνωσή της η "Ελληνικός Χρυσός" λέει ότι είμαστε υψηλό εργατικό κόστος.


Σε μια επένδυση που χρηματοδοτείται και πριμοδοτείται διαρκώς από το ελληνικό Δημόσιο, τους εργαζόμενους τους περιμένει η ανεργία και για όσους παραμείνουν εκεί, η διαρκής χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της εργασίας. Τάξανε 3.000 νέες θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες και βιώνουμε τις απολύσεις. Και ακόμα έχουν τα μούτρα να συνεχίζουν να τάζουν και να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες μας.

Το μόνο δίκαιο είναι ένα και πρέπει να γίνει τώρα. Να διασφαλιστεί από την "Ελληνικός Χρυσός" ότι οι 92 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στο έργο. Οχι γενικά και αόριστα, αλλά με επίσημη και συγκεκριμένη δέσμευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ