ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Υπόθεση όλων να μη μείνουν χωρίς δουλειά οι 92 εργαζόμενοι

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση

Από πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις
Από πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις
Τα παραπέρα βήματα του αγώνα τους σχεδιάζουν οι απολυμένοι μεταλλωρύχοι από την εργολάβο εταιρεία «Edilmac», που δούλευαν στο μεταλλείο Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Οι 92 εργαζόμενοι απολύθηκαν μετά τη συμφωνία των δύο εταιρειών για λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας, και τώρα απαιτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν στο έργο με ευθύνη της «Ελληνικός Χρυσός».

Για το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να ικανοποιηθεί το αίτημα των απολυμένων και να παραμείνουν στη δουλειά.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται:

«Οι 92 εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο με τις μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε η εργολάβος εταιρεία "Edilmac".

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων απολύσεων εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός", καθώς και των αποτυχημένων προσπαθειών της επιχείρησης για ποινικοποίηση της δράσης των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους και της υπογραφής νέας άθλιας επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Την ώρα που η "Ελληνικός Χρυσός" ανακοίνωσε την έγκριση νέας χρηματοδότησης (ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ) από ελληνικές τράπεζες για την ανάπτυξη του έργου της στις Σκουριές Χαλκιδικής, και ενώ τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται στα μεταλλεία Κασσάνδρας πωλούνται σε τιμές ρεκόρ, 100 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στον δρόμο, μην ξέροντας αν και πώς θα ανταποκριθούν στο ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής.

Οι αόριστες υποσχέσεις της "Ελληνικός Χρυσός" για μελλοντική πρόσληψη ορισμένων από τους απολυμένους στο έργο των Σκουριών δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε στο παραμικρό τη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Παρέμβαση στα χωριά της Χαλκιδικής

Στο μεταξύ, παρέμβαση σε χωριά της Χαλκιδικής, με μαζικές εξορμήσεις σε Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι κ.α., πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ την Κυριακή.

Μοίρασαν πλατιά την κοινή ανακοίνωση της ΚΟΒ Μεταλλείων Κασσάνδρας και της Τομεακής Οργάνωσης Χαλκιδικής του Κόμματος, που καταγγέλλει τις απαράδεκτες ομαδικές απολύσεις και καλεί το σύνολο των μεταλλωρύχων, της τοπικής κοινωνίας και της εργατικής τάξης της χώρας να τις καταδικάσουν. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός» να διασπάσει τους εργαζόμενους, να καλλιεργήσει αναμονή και εφησυχασμό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι απολύσεις «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το επόμενο βήμα στην πορεία μετασχηματισμού των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε "μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση", όπως αναφέρεται στον "Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021 - 2024".

Ερχεται ως αποτέλεσμα της νέας σύμβασης που υπέγραψε η "Ελληνικός Χρυσός" το προηγούμενο έτος με το ελληνικό Δημόσιο, και η οποία συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων απολύσεων εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός", των αποτυχημένων προσπαθειών ποινικοποίησης της δράσης πρωτοπόρων αγωνιστών μέσα από τα συνδικάτα τους, της υπογραφής της νέας άθλιας επιχειρησιακής ΣΣΕ που καταδικάστηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις των μεταλλωρύχων».

Τονίζει επίσης ότι «κανένας μεταλλωρύχος της "Ελληνικός Χρυσός" δεν μπορεί να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια» και τους καλεί σε αγώνα που θα επιβάλει να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, να προσληφθούν όλοι οι απολυμένοι στο έργο, με ευθύνη της «Ελληνικός Χρυσός».

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή!»

Σε πρόγραμμα δράσης κατέληξε η σύσκεψη της ΟΒΣΑ με σωματεία και Ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί»: Τον κοινό τους αγωνιστικό βηματισμό, τις πρωτοβουλίες και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους συζήτησαν σωματεία και Ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που στραγγαλίζουν το εισόδημα, αλλά και στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ που ισοδυναμούν με στυγνή κοροϊδία, αποφασίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες:

Η ΟΒΣΑ, τα σωματεία και οι Ενώσεις θα πάρουν μέρος στις παρεμβάσεις που οργανώνουν εργατικά σωματεία σήμερα, Τρίτη, στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και στη συγκέντρωση που έχουν καλέσει την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών. Αύριο, Τετάρτη, στις 9 π.μ., θα προχωρήσουν σε παρέμβαση σε συμβολαιογραφείο (Καποδιστρίου 18) για την αναστολή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας άνεργης, πρώην αυτοαπασχολούμενης, για ένα δάνειο της τάξης των 40.000 ευρώ.

Στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη οργανώνουν τριήμερο δράσης με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, η ΟΒΣΑ έχει στον προσανατολισμό της τη συμβολή των δυνάμεών της στην κλιμάκωση του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, στην προοπτική της πραγματοποίησης απεργιακής κινητοποίησης το επόμενο διάστημα.

Ομοσπονδίες, σωματεία, Ενώσεις και Επιτροπές κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση - ψήφισμα, με το οποίο αντιτάσσουν τα αιτήματα και διεκδικήσεις στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό.

Στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη: Οι Ομοσπονδίες Ξυλουργών, Υποδηματοποιών και Συνταξιούχων. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Α' Αθήνας, ο Σύλλογος Αισθητικών Αθήνας, το Σωματείο Κομμωτών, η Συντεχνία Ξυλουργών, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου, το Σωματείο Ιδιοκτητών Συνεργείων, ο Σύνδεσμος Υδραυλικών, το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών, η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων, η Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής, Ελευσίνας, Λιοσίων, Μενιδίου και Π. Φαλήρου.

Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων και Επαγγελματιών Εστίασης.

«Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν τους μήνες που η κυβέρνηση θα πιεστεί από τις διαμαρτυρίες μας. Μπορούν να γίνουν οι μήνες που περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι θα βγουν στον δρόμο, περισσότεροι θα διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης. Κάλεσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, με τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, στην κυβερνητική πολιτική, στα μέτρα και τους σχεδιασμούς που πλήττουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως «τίποτε απολύτως από όσα εξαγγέλθηκαν δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωση». Αντιθέτως, «χρηματοδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, πακέτα για την "πράσινη" και ψηφιακή οικονομία» προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Οφειλές σε εφορία, ΦΠΑ, προμηθευτές, τράπεζες είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε επαγγελματία. Οσους διακανονισμούς και να κάνουμε η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Τα χρέη σε συνάρτηση με την πρωτοφανή ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στα καύσιμα, επιβαρύνουν την ήδη οριακή οικονομική μας κατάσταση», υπογράμμισε ο Θ. Καλαμπαλίκης. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως εξήγησε, είναι να κλονίζεται πλέον σοβαρά η κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Οσον αφορά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ότι είναι υπόλογοι γιατί «καλλιεργούσαν κλίμα προσμονής πως κάτι θα δώσει η κυβέρνηση και στους επαγγελματίες» και παράλληλα «στο όνομα της αναμονής έβαζαν φρένο στους αγώνες».

«Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να βοηθήσουμε περισσότερους συναδέλφους να καταλάβουν ότι χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του συλλογικού αγώνα τίποτε καλό δεν πρόκειται να έρθει για εμάς. Ο,τι κερδίσουμε, θα το αποσπάσουμε με το σπαθί μας και με τους αγώνες μας», κατέληξε. Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε το κάλεσμα της ΟΒΣΑ σε κάθε συνδικαλιστή και σωματείο, που μπορεί να μην συμφωνούν σε όλα, να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα.

7 στους 10 μισθωτούς περιορίζουν δαπάνες ακόμα και από τρόφιμα

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της χώρας μας, εξαιτίας της ακρίβειας και των όρων εργασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσκοπική έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας και παρά τους αντίθετους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, 8 στους 10 μισθωτούς (80%) δεν είδαν ούτε ένα ευρώ αύξηση στον μισθό τους μέσα στο 2022. Μάλιστα το 71% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής, με το 20% να δηλώνει ότι η περικοπή είναι «μεγάλη» και το 51% «αρκετά». Οσον αφορά τις συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, το 47% των μισθωτών δηλώνουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τον χειμώνα σε αυτές και ένα επιπλέον 20% (σύνολο 67%) ότι δεν θα μπορέσουν καθόλου. Την ίδια ώρα, σχεδόν 4 στους 10 μισθωτούς (39%) απαντούν οτι εργάζονται πάνω από το κανονικό τους ωράριο, ενώ ακόμα ένα 38% εργάζονται 5 έως 8 ώρες υπερεργασία. Παράλληλα, ένας στους δύο μισθωτούς (49%) δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες που εργάζεται. Οσον αφορά την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου, το 63% δείχνει ως απαιτούμενο μέτρο την αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού, ενώ αποτελεσματικότερο μέτρο θεωρείται από το 31% η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και μόνο από το 3% η ενίσχυση των επιδομάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ