ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οαση πολιτισμού και βήμα χειραφέτησης απ' την κυρίαρχη ιδεολογία

Στις εκδηλώσεις στην Καβάλα μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πέρασε τις προηγούμενες μέρες από διάφορες μεγάλες πόλεις στέλνοντας πλατιά το μήνυμα αγωνιστικής συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ. Οι ιδιαίτερα μαζικές εκδηλώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνουν ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί θεσμό στη συνείδηση της νεολαίας, κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός.

Πλούσιο και φροντισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με μουσικά αφιερώματα στον Μάνο Λοΐζο και τον Δημήτρη Μητροπάνο, άλλες συναυλίες, παραστάσεις και δρώμενα, είχαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ στην Καβάλα, στο πάρκο Φαλήρου.

Από τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ξεχώρισε η συζήτηση για το εργατικό κίνημα με τους Νίκο Βογιατζίδη (πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ), Γιάννη Γιαγκίδη (πρόεδρο Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Καβάλας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ), Μανώλη Κελαϊδάκη (πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων στην «Καβάλα Oil») και Παναγιώτη Πολίτη (πρόεδρο Σωματείου ΛΑΡΚΟ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), που ανέδειξε ότι ο δρόμος του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν το Σάββατο, οπότε μίλησε στο Φεστιβάλ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων: «Αλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αφήνει το πολιτιστικό - πολιτικό του στίγμα στην πόλη της Καβάλας. Σαράντα οχτώ χρόνια αυτός ο μοναδικός θεσμός έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσφορά του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στην έκφραση και τη δημιουργία του προοδευτικού έργου, στη συνάντησή του με ευρύτερα τμήματα τόσων γενιών του λαού και της νεολαίας. Οι εκατοντάδες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι μια όαση πολιτισμού, αλλά και βήμα χειραφέτησης απ' την κυρίαρχη ιδεολογία ενός συστήματος που μιλάει για ελευθερίες καταργώντας δικαιώματα, που μιλάει για τις "δυτικές αξίες", αλλά δεν μπορεί να κρύψει τη σαπίλα του με τις ζώνες φτώχειας, ανέχειας, ανεργίας, συνοδευόμενες με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Η υπόθεση των υποκλοπών άλλωστε έφερε στην επιφάνεια τον χαφιεδισμό του συστήματος παρακολουθώντας χιλιάδες».

Οι εργαζόμενοι της Καβάλας μπορούν να ακουμπήσουν και να εμπιστευτούν το ΚΚΕ

Αναφερόμενος στους αγώνες των εργαζομένων της Καβάλας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εζησε η πόλη σας αυτήν τη χρονιά μεγάλους αγώνες που ξέσπασαν στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας. Αγώνες που ξετυλίχθηκαν στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται δημόσια γη, πόρους και ορυκτό πλούτο που ανήκει στον λαό μας, να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας. Αγώνες δίκαιους που έχουν ευρύτερη σημασία καθώς σηματοδοτούν τη δυνατότητα που έχουν οι εργάτες να νικήσουν έστω και προσωρινά, όταν μένουν ενωμένοι, όταν βρίσκονται στο πλευρό τους χιλιάδες εργάτες από όλη την πόλη, την περιοχή, ακόμα και τη χώρα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι μαγαζάτορες και επαγγελματίες, αγρότες. Από αυτούς τους αγώνες αναδείχθηκε η δύναμη του συνθήματος που είχαν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα, "Χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν δόθηκε ποτέ", που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς τους.

Οι εργαζόμενοι της Καβάλας μπορούν να ακουμπήσουν και να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, να κάνουν το βήμα να συμπορευτούν μαζί του. Να πάμε παραπέρα μια συμπόρευση που γεννήθηκε ως ανάγκη μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης και σφυρηλατήθηκε μέσα και έξω στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, στους αγώνες της αγροτιάς και τις αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων.

Δίνουμε τη μάχη μέσα στα σωματεία για να μαζικοποιηθούν και να συσπειρώνουν στη δράση ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων, πριν από όλα των νεότερων ηλικιών. Βρισκόμαστε σταθερά απέναντι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με αταλάντευτο μέτωπο στη σαπίλα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, που έχει καταντήσει μηχανισμός αναπαραγωγής αντιπροσώπων, με νόθες και υπόγειες διαδικασίες, μηχανισμούς ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων μέσω των οποίων κρατούν σε ομηρία εργαζόμενους και ανέργους, με το μεγάλο φαγοπότι των κονδυλίων να κρατάει γερά, μηχανισμός στα χέρια της εργοδοσίας».

Παράλληλα, στάθηκε στα θέματα της Παιδείας, τονίζοντας: «Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι στους χώρους της Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορούν να παλέψουν μαζί με την ΚΝΕ, μπροστά σε μια νέα εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινάει:

  • Με τα ίδια μορφωτικά αδιέξοδα, με τους γονείς να δίνουν απ' την τσέπη τους 1,2 δισ. στην ιδιωτική Εκπαίδευση
  • Με εντολές στις σχολικές επιτροπές να κάνουν οικονομία στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα λειτουργικά των σχολείων
  • Με κανένα μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημία που παραμένει
  • Με τα ίδια κενά σε εκπαιδευτικούς
  • Με τη φοιτητική στέγη στα ύψη
  • Με νέους "κόφτες" (Τράπεζα Θεμάτων, συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα), αλλά και με ασκήσεις καταστολής, επιχειρώντας να λειτουργήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Απέτυχαν και θα αποτύχουν!

Σήμερα το λογικό και αυτονόητο είναι ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που όλα θα μαθαίνουν τα ίδια σύγχρονα γράμματα της εποχής μας και όχι να αποκλείονται παιδιά από τη μόρφωση. Ενα σχολείο που η λειτουργία του θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα στηρίζεται από αυτό και όχι να "αξιολογείται" για το αν ανάγκασε τους γονείς να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να καλυφθούν εδώ και τώρα όλα τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Να εντοπιστούν, να αντιμετωπιστούν με περισσότερους εκπαιδευτικούς, με φροντιστηριακά τμήματα δωρεάν και όχι κάθε οικογένεια να τρέχει για να τα καλύψει, όπως μπορεί και όσο μπορεί».

  • Τις επόμενες μέρες ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει ρεπορτάζ από εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ακρως προκλητική σύλληψη του Γραμματέα της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ στον χώρο του Φεστιβάλ
  • Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι έτσι θα βάλουν εμπόδια στη δράση μας, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Καταγγελία και από το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Καβάλα το Λιμενικό, συλλαμβάνοντας τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, Κώστα Κουκούλα, για «διατάραξη κοινής ησυχίας» από τις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

Η σύλληψη έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στον χώρο όπου γίνονταν οι εκδηλώσεις, στο πάρκο Φαλήρου. Ξεπερνώντας κάθε όριο, οι άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν το στέλεχος του ΚΚΕ, παρά τις διαμαρτυρίες, για «διατάραξη κοινής ησυχίας» και τον οδήγησαν στο κτίριο του Λιμενικού. Αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Το Λιμενικό πήγε για πρώτη φορά στον χώρο των εκδηλώσεων μετά τις 11 και ζήτησε να χαμηλώσει η μουσική, επικαλούμενο «ανώνυμες καταγγελίες». Λίγη ώρα αργότερα επανήλθε και αξίωσε να σταματήσουν οι εκδηλώσεις! Τελικά μετά τις 12 συνέλαβε τον Γραμματέα της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ με την κατηγορία της «απείθειας», επειδή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «αγνόησαν» νωρίτερα την απίστευτη απαίτηση του Λιμενικού να κλείσει η μουσική σε μια πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται σε όλη την Ελλάδα εδώ και 48 χρόνια!

Η επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ κάποιους ενοχλεί

Με αφορμή την ενέργεια αυτή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή σημείωσε: «Η χθεσινοβραδινή (σ.σ. το Σάββατο) σύλληψη του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, Κώστα Κουκούλα, με τις γελοίες αιτιολογίες της διατάραξης της κοινής ησυχίας και της απείθειας, λόγω των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", είναι ενέργεια άθλια, προκλητική και παράνομη.

Μάλιστα όλα αυτά συνέβησαν παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Πάρκο Φαλήρου Καβάλας είχαν σχετική άδεια, διεξάγονται ανεμπόδιστα εδώ και χρόνια και επιπλέον πραγματοποιούνται σε έναν χώρο όπου υπάρχουν πλήθος καταστημάτων διασκέδασης με δυνατή μουσική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τις 23.00 το Λιμενικό και η Ασφάλεια Καβάλας ζητούσαν τη διακοπή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Στις 00.40 και παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ήδη ολοκληρωθεί, το Λιμενικό συνέλαβε τον Γραμματέα της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Αδάμπα, όπως δηλώθηκε.

Είναι προφανές ότι η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", τόσο στην Καβάλα όσο και σε όλη τη χώρα, ενοχλεί κάποιους. Οπως επίσης ενοχλεί η συμβολή και δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην Καβάλα.

Ματαιοπονούν όμως όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα βάλουν εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Αντίστοιχα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας το απαράδεκτο περιστατικό, σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Αυτό που ενοχλεί είναι η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στην Καβάλα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Οδεύοντας στα 50 του χρόνια, αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στη χώρα, ένας πραγματικός θεσμός για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει.

Οι προκλήσεις εναντίον του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" το μόνο που κάνουν είναι να μας γεμίζουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τα Φεστιβάλ και την πολιτική μας δραστηριότητα ακόμα ψηλότερα. Αυτό θα γίνει και τις επόμενες μέρες, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, κορυφώνοντας με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις 22 - 23 - 24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον».

  • Το απόγευμα της Δευτέρας οι Οργανώσεις Καβάλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχώρησαν σε μαζική εξόρμηση στην παραλία της πόλης, ως απάντηση στην προκλητική σύλληψη του Γραμματέα της ΤΕ Καβάλας. Με ντουντούκες και ανακοινώσεις κατήγγειλαν στον λαό της πόλης την προκλητική ενέργεια, έκαναν στάση μάλιστα και στο Λιμεναρχείο, και ξεκαθάρισαν ότι αυτού του είδους οι πρακτικές δεν θα μπουν εμπόδιο στην πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ