ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη «βαρυχειμωνιά» αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

«Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του "δύσκολου χειμώνα", που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Οχι μόνο δεν συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων.

Γι' αυτόν τον λόγο και όσα ελάχιστα εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο τον λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην Ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους.

Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις στην Ενέργεια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της "απελευθέρωσης" και της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ακόμη και τα μέτρα για τη στέγη - ελλείψει προγραμμάτων εργατικής λαϊκής κατοικίας - συνδέονται με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συνεπώς το δίλημμα "ανάπτυξη και σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση" που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι πλαστό και παραπλανητικό. Σήμερα ζούμε ακριβώς τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για τον λαό μεταφράζεται σε αστάθεια, ανασφάλεια, επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά του.

Στη "βαρυχειμωνιά" αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς "σωτήρες". Απαιτείται οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, σύγχρονα δικαιώματα, αξιοποίηση κάθε δυσκολίας και αστάθειας του συστήματος για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελος του λαού».

Με φανατισμό στη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Απολύτως σαφή έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα.

Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» για το αν η κυβέρνηση θα στείλει τεθωρακισμένα και εκπαιδευτές ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν τεθωρακισμένα εφόσον αντικατασταθούν με αντίστοιχα γερμανικά, έκανε «γαργάρα» την αποστολή των εκπαιδευτών, ενώ για τις πληροφορίες να σταλούν S-300 στην κυβέρνηση του Κιέβου (όπως λέγεται ότι πιέζουν εδώ και μήνες οι Αμερικανοί) είπε ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

Κατέδειξε ωστόσο ότι είναι σταθερά προσανατολισμένος στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καλώντας ξανά τον λαό να διαλέξει στρατόπεδο ληστή: Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «τάχθηκε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και επανέλαβε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Ζελένσκι «για να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τους δικούς της όρους με τη Ρωσία», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο αέρας, η θάλασσα και το έδαφος της χώρας διατίθενται για την υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Δεν απέκλεισε, φυσικά, το να σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στο σύνολο του φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό, ενώ δήλωσε υπέρ της διατήρησης της πολιτικής των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, ακόμα κι αν βλάπτουν τους λαούς των χωρών που τις επιβάλλουν.

«Ανοιχτός» για κουβέντα και διευθετήσεις με την Τουρκία

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θέλει την έναρξη ενός διαλόγου με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι «πάντοτε είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν». Εδειξε έτσι ότι οι όποιοι λεονταρισμοί είναι σε επίπεδο εντυπώσεων και ότι η ΝΑΤΟική συνοχή είναι βασικό ζητούμενο της κυβέρνησής του. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος ελληνικής κυριαρχίας» ενώ η Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, για τα οποία ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι βρίσκονται «υπό κατοχή». Επιπλέον, εμφάνισε ξανά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν τις πλάτες της χώρας έναντι της Τουρκίας ενώ Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες κατ' επανάληψη καλούν Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν», ρίχνοντας νερό στον μύλο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έσπειρε και πάλι τον γνωστό εφησυχασμό, υποστηρίζοντας ότι οι απειλές της Αγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου είναι «ανιστόρητα πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση». Απευθυνόμενος δε στον Ερντογάν, αναφώνησε «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» και εμφάνισε σαν στήριγμα της χώρας τις Συμφωνίες με τη Γαλλία και της ΗΠΑ, οι οποίες όμως παζαρεύουν πολυεπίπεδα με την Τουρκία για την απομάκρυνσή της από την προσέγγιση με τη Ρωσία, με πιθανά ανταλλάγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ