ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερα όπλα «μέχρι τη νίκη» ζητάει το Κίεβο, επικαλούμενο ότι «πιάνουν τόπο»

Ανακατάληψη εδαφών στο Χάρκοβο με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Με την ανακατάληψη εδαφών στην περιοχή του Χαρκόβου από τον ουκρανικό στρατό, με τη βοήθεια της συνεχούς ροής εξοπλισμών και στρατιωτικών πληροφοριών από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και με το Κίεβο να ζητάει ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα, επικαλούμενο ότι αυτά «πιάνουν τόπο» στο πεδίο, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ο Β. Ζελένσκι, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιούμ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση που έχει σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας». Ο ουκρανικός στρατός, «απελευθέρωσε εκατοντάδες πόλεις και χωριά μας (...) πιο πρόσφατα την Μπαλακλίγια, το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να προωθούνται στα ανατολικά, νότια και βόρεια της περιφέρειας του Χαρκόβου, με τον Ζελένσκι να τονίζει ότι «ο χειμώνας είναι ένα σημείο καμπής και μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία απελευθέρωση της Ουκρανίας», καθώς και ότι «αν ήμασταν λίγο ισχυρότεροι όσον αφορά τον οπλισμό, θα μπορούσαμε να απελευθερωθούμε γρηγορότερα».

Την Κυριακή το βράδυ ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού ισχυρίστηκε ότι «απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα» με τη Ρωσία και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τ.χλμ. από τις αρχές του μήνα.

Στο μεταξύ ο φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια του Χαρκόβου, Β. Γκάντσεφ, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την αντεπίθεση ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya-24», δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τοποθεσίες τις οποίες κρατούσαν οι Ρώσοι στις βόρειες περιοχές της περιφέρειας, ανοίγοντας δίοδο προς τα σύνορα με τη Ρωσία, και ότι «περίπου 5.000» άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου η Ρωσία είχε τοποθετήσει στα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή του Χαρκόβου ως επικεφαλής της νέας τοπικής «κυβέρνησης» τον πρώην δήμαρχο της ρωσικής πόλης Κρασνοντάρ.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι ρωσικά στρατεύματα που στάθμευαν στις προαναφερθείσες πόλεις της περιφέρειας του Χαρκόβου, Μπαλακλίγια και Ιζιούμ, αναδιατάσσονται «για να ενισχύσουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ».

Στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις του ρωσικού στρατού και περισσότεροι από 10.000 Τσετσένοι στρατιώτες έχουν αναδιαταχθεί στην ενεργό ζώνη μάχης προς την κατεύθυνση του Ντονμπάς, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Ρ. Καντίροφ, ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας (τμήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας), σε μήνυμά του το Σάββατο επέκρινε την απόδοση του ρωσικού στρατού, προειδοποιώντας ότι «αν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα αναγκαστώ να πάω στην ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την κατάσταση στο έδαφος». «Δεν αποφασίζω για τη στρατηγική, όπως αυτοί στο υπουργείο Αμυνας. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έγιναν λάθη. Νομίζω ότι θα βγάλουν μερικά συμπεράσματα», ανέφερε σύμφωνα με τη «Novaya Gazeta Europe». Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, όλοι οι οικισμοί θα επιστρέψουν στον ρωσικό έλεγχο.

Από τον Απρίλη οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Κίεβο και άλλες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας και επικεντρώνονται στα ανατολικά, σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Το Λουγκάνσκ έχει τεθεί υπό τον έλεγχό τους, ενώ στο Ντονέτσκ συνεχίζονται οι μάχες. Το Κίεβο από τον Ιούλη προσπαθεί να οργανώσει αντεπίθεση στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια στον νότο, και εντείνει τα χτυπήματά του σε στρατηγικούς στόχους, δυσκολεύοντας τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε χθες ότι ανέκτησε 500 τ.χλμ. από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δυο βδομάδες αντεπίθεσης στην περιοχή της Χερσώνας, «κυρίως τις κοινότητες Βισοκοπίλια, Μπιλογκίρκα, Σούχι, Σταβόκ και Μιρολιουμπίφκα».

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές του Χαρκόβου και του Μικολάιβ (νότια) από τις 6 έως τις 10 Σεπτέμβρη ανήλθαν σε πάνω από 4.000 νεκρούς και πάνω από 8.000 τραυματίες.

Περισσότερα όπλα ζητά η Ουκρανία, με νέα «παράπονα» για τη Γερμανία

Τα εδαφικά κέρδη του Κιέβου δίνουν νέα ώθηση στην ουκρανική κυβέρνηση και στους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» της για περισσότερα βαρέα όπλα.

«Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον ρωσικό στρατό. Το κάνουμε με τα όπλα που μας δόθηκαν» και «όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε και θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», επεσήμανε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αν. Μπέρμποκ, η οποία επισκέφτηκε προχθές το Κίεβο.

Μάλιστα ο Κουλέμπα άφησε σαφείς αιχμές για τη Γερμανία, καθώς επεσήμανε ότι «ορισμένοι σύμμαχοι είχαν αρχικά διστάσει να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον». Παρότι η Γερμανία έχει στείλει βαρύ εξοπλισμό, το Κίεβο έχει ζητήσει επίσης άρματα μάχης «Leopard», τεθωρακισμένα οχήματα «Marder» και περισσότερα αντιαεροπορικά άρματα «Gepard».

Ετσι, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ «παραπονέθηκε» ότι «καθημερινά, την ώρα που κάποιος στο Βερολίνο σκέφτεται, δέχεται συμβουλές ή διαβουλεύεται σχετικά με το αν θα δώσει άρματα μάχης ή όχι, κάποιος πεθαίνει στην Ουκρανία επειδή το τανκ δεν έφτασε».

Ο δε απερχόμενος Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Αντ. Μέλνικ, μιλώντας στην «Bild» κατηγόρησε τον καγκελάριο και την υπουργό Αμυνας (και οι δύο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) ότι «αν δεν μας είχαν αρνηθεί τα οχήματα μάχης πεζικού "Marder" και τα μεταφορικά άρματα "Fuchs", τα "Dingos" και τα "Fennek", ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει αυτήν τη ζωτικής σημασίας απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών πολύ νωρίτερα».

Η Μπέρμποκ υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και δεν απέκλεισε την παράδοση αρμάτων μάχης, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Κρ. Λάμπρεχτ απέρριψε εκ νέου το αίτημα του Κιέβου, με το επιχείρημα ότι «καμία χώρα δεν έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα δυτικής κατασκευής οχήματα πεζικού μάχης ή άρματα μάχης» και ότι «η Γερμανία δεν θα αναλάβει τέτοια δράση μονομερώς».

Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη η Γερμανία να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και μετά το στρατιωτικό πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με «υπογραφή» ΝΑΤΟ

Η «υπογραφή του ΝΑΤΟ» στην προέλαση των Ουκρανών «είναι ολοφάνερη», σχολίασε η γερμανική εφημερίδα «Bild», προσθέτοντας πως «οι ακριβείς πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών οδήγησαν προφανώς στην ουκρανική προέλαση στο πιο αδύναμο τμήμα του ρωσικού μετώπου». Ακόμα και έμπειροι ειδικοί σε θέματα Ουκρανίας δεν θα περίμεναν μια ουκρανική επίθεση εδώ, καθώς αυτό το τμήμα του μετώπου ήταν εντελώς ήσυχο εδώ και μήνες, αναφέρει η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για «συνδυασμένη ανάπτυξη μαζικού πυροβολικού και γρήγορου μηχανοκίνητου πεζικού».

Επιπλέον, η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βαρέα όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ για την επίθεσή της στο Χάρκοβο. Τα βίντεο δείχνουν «Humvees» και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τις ΗΠΑ, άρματα μάχης από την Πολωνία και τεθωρακισμένα οχήματα από την Τουρκία, δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου «Panzerhaubitze 2000» από τη Γερμανία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «μέχρι τη νίκη», αλλά και ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Δύσης ζητούν από το Κίεβο να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

«Μην περιμένετε να πούμε "φτάνει". Δεν θα υπάρξει "φτάνει" μέχρι να νικήσουμε» και «αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα σε (...) ορισμένους ηγέτες που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά της Ρωσίας», ανέφερε ο Ζελένσκι, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ την Κυριακή.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο CNN απέρριψε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τόνισε ότι συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να συναφθεί μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη.

Στόχος της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, «περιλαμβανομένων της Κριμαίας, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», επανέλαβε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, και «οι συνοριοφρουροί μας θα εγκαταστήσουν τα φυλάκιά τους στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ με τον Ζελένσκι την Κυριακή, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιχάλ, επέκρινε το ΔΝΤ για καθυστέρηση στη χορήγηση δανείου. Αφού υπενθύμισε την άφθονη υποστήριξη που παρείχε στο παρελθόν το ΔΝΤ στο Κίεβο, μεταξύ άλλων την περίοδο 2014 - 2015, μετά την πραξικοπηματική αλλαγή κυβέρνησης με ενίσχυση από ΗΠΑ - ΕΕ, ο Σμιχάλ ανέφερε ότι το ΔΝΤ αργεί πολύ να καταλήξει τώρα σε μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση του Κιέβου.

Νωρίτερα, ο διοικητής της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας, Κ. Σεβτσένκο, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι το Κίεβο ζητά έως και 20 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ χορήγησε 1,4 δισ. δολάρια στην Ουκρανία σε ταχεία χρηματοδότηση τον Μάρτη, λίγες βδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή.

Εκτός λειτουργίας ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας Energoatom, καθώς οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο και τη γύρω περιοχή. Ο σταθμός έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά λειτουργούσε με Ουκρανούς τεχνικούς.

Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε και τον αντιδραστήρα 6 από το δίκτυο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία ενδιαφέρονται για την πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ρ. Γκρόσι, εξηγώντας πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επικοινωνία με την ΙΑΕΑ και θέτουν ερωτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ