ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το Φεστιβάλ με αναβαθμισμένο περιεχόμενο

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του γίνονται στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου και κορυφώνονται το Σάββατο, που θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με πλούσιο και αναβαθμισμένο περιεχόμενο ανοίγει αύριο τις πύλες του το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας το σύνθημα - κάλεσμα: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του γίνονται για δεύτερη χρονιά φέτος στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη κορυφώνεται το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με την πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Εκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η φετινή Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη έχει τίτλο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Από τις στάχτες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και εγκλημάτων... Στην ελπίδα της κοινής πάλης των λαών...!».

Οι ενότητες της έκθεσης, «Από την καπιταλιστική ανάπτυξη, στο σφαγείο των λαών», «Στα βάθη της Ασίας για τα κέρδη της ελληνικής αστικής τάξης», «Την πατρίδα μ' άχασα, άκλαψα και πόνεσα» και τέλος «Ολόκληρη η κοινωνία χωρίζεται σε δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα», βοηθούν ώστε ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με τα ιστορικά γεγονότα, από μια διαφορετική ματιά απ' ό,τι συνήθως.

Παράλληλα, μέσα από τις ενότητες της έκθεσης απαντιούνται κρίσιμα ερωτήματα τόσο για την περίοδο εκείνη όσο και για το σήμερα, όπως «γιατί γίνονται πόλεμοι;», «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;», «μπορεί να υπάρξει κοινωνία που οι λαοί να συνυπάρχουν ειρηνικά;». Επιπλέον ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο των συμμάχων και τη στάση που κράτησαν τότε, με τη στάση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στον πόλεμο, αλλά και με τη διέξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προς όφελος της εργατικής τάξης. Τα συμπεράσματα αυτά 100 χρόνια μετά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικών πολέμων στη γειτονιά μας, σε συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξης της περιοχής και διεθνώς.

Στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τις 19.00 και μετά, θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό με αφορμή τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον ξεριζωμό των προσφύγων, αλλά και τη δράση του Κόμματος στο σήμερα. Παράλληλα θα υπάρχουν timeline με τίτλο «1914-1924 χρονιές σημαντικών ανακατατάξεων και ιστορικών γεγονότων», εικαστικά εκθέματα με αφορμή την προσφυγιά καθώς και εκθέματα εποχής.

Το πρόγραμμα του Στεκιού Νέων Εργαζομένων

Το Στέκι Νέων Εργαζομένων είναι ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης, γνωριμίας και συζήτησης μεταξύ των εργαζομένων που επισκέπτονται το Φεστιβάλ. Στο φετινό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, το Στέκι Νέων Εργαζομένων φιλοξενεί αύριο, στις 8 μ.μ., μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες μας». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν:

-- Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της ΠΟΕΕΠ.

-- Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «e-food».

-- Νίκος Τζανετής, γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ).

-- Εκλεγμένος συνδικαλιστής του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (Λιμάνι COSCO).

-- Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στο στέκι επίσης θα λειτουργεί όλες τις μέρες του Φεστιβάλ έκθεση με τίτλο «Συμπόρευση με το ΚΚΕ, ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο» όπως και Γωνιά Μαθητείας - Κατάρτισης.

Ο ελεύθερος χρόνος στο επίκεντρο του Στεκιού Αθλητισμού - Κατά των ναρκωτικών

Το Στέκι Αθλητισμού - Κατά των ναρκωτικών θα έχει φέτος κεντρικό θέμα το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου για τη νεολαία και της αξιοποίησής του. Μέσα από το περιεχόμενο του Στεκιού και της συζήτησης που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της λειτουργίας του, θα φωτιστούν πλευρές τού πώς οι ασφυκτικοί όροι ζωής που διαμορφώνονται σήμερα για έναν νέο περιορίζουν σημαντικά τον ελεύθερό του χρόνο, αν ο ελεύθερος χρόνος που του απομένει είναι πραγματικά ελεύθερος και ποιοτικός. Μέσα από την κρυστάλλινη διαχρονική θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά θα αναδειχθεί στους επισκέπτες του Στεκιού ότι το φαινόμενο της χρήσης και εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες είναι συνυφασμένο με την εκμεταλλευτική κοινωνία στην οποία ζούμε.

Ακόμα, θα αναδειχθούν τα τεράστια κέρδη που αποφέρει το εμπόριο ναρκωτικών και πώς η εξάπλωσή του συνοδεύεται με σάπιες αξίες και πρότυπα που αφορούν το πώς η νεολαία θα ξοδεύει τον ελεύθερό της χρόνο. Ταυτόχρονα, θα τονίζεται γιατί μαζικά η νεολαία πρέπει να απορρίψει τη χρήση ως επιλογή, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης και των διεκδικήσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε αυτόν τον τομέα. Δεμένο με το ζήτημα της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου αλλά και της πρόληψης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, θα αναδειχθεί και το κομμάτι του αθλητισμού ως δικαίωμα για τη νεολαία. Μέσα από το περιεχόμενο του Στεκιού και των δραστηριοτήτων του θα αναδειχθούν η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης της νεολαίας στον αθλητισμό εξαιτίας της εμπορευματοποίησής του, οι σταθερές διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό για τον λαό.

Στον χώρο του Στεκιού θα υπάρχει τοίχος αναρρίχησης, όπου θα γίνεται μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα, όπως και επιδαπέδιο σκάκι, στο οποίο θα συντελούνται σεμινάρια κινήσεων και τεχνικών για μια πρώτη γνωριμία με το σκάκι. Επίσης, αύριο Πέμπτη, θα γίνει επίδειξη ξιφασκίας και την Παρασκευή 16/9 επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων, ενώ και τις τρεις μέρες θα διεξάγεται τουρνουά σκάκι.

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ

Σημειώνεται ότι για τις μέρες που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ έχει ήδη εξασφαλιστεί η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω των γραμμών:

- 38 στάση Κεντρική Πύλη.

- 29 στάση Ευκλείας.

- 27 στάση Στροφή Καρατάσιου.

Οδικώς: Η πρόσβαση γίνεται μέσω της περιφερειακής οδού με έξοδο στον κόμβο Ευκαρπίας. Ενώ στον χώρο θα υπάρχει και πάρκινγκ για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών.

Κορυφώνεται σε όλη τη χώρα

Το 48ο Φεστιβάλ, έχοντας διανύσει ένα ταξίδι με πλούσιες και μαζικότατες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, περνάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από όλες τις μεγάλες πόλεις που δεν έχει περάσει μέχρι τώρα, για να δοθεί η σκυτάλη της κορύφωσής του στην Αθήνα στις 22, 23, 24 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε:

Αλεξανδρούπολη: 17 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ακαδημίας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα: 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Την τρίτη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμία: Σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει η μεγάλη συναυλία με την Μελίνα Κανά, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι.

Λάρισα: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στην κοίτη του Πηνειού. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λέσβος: 17 - 18 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάτρα: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρόδος: 16 και 17 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Θέρμαι». Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαλκίδα: 16 Σεπτέμβρη, στο Κόκκινο Σπίτι, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Βόλος: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Δημαρχείου (έναντι εφορίας). Την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο: 16 - 17 Σεπτέμβρη, στο Δυτικό Πάρκινγκ του Παγκρήτιου Σταδίου. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καστοριά: 16 Σεπτέμβρη, από τις 8 μ.μ., στην πλατεία Απόζαρι, θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κομοτηνή: 16 Σεπτέμβρη, από τις 8 μ.μ., στην Παλιά Νομική. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξάνθη: 18 Σεπτέμβρη, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ρέθυμνο: 18 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σαντορίνη: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα τουρνουά Σκάκι

Τουρνουά Σκάκι Blitz και Rapid οργανώνει η ΚΝΕ σε συνεργασία με τη Σκακιστική Ακαδημία «Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ» και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο Στέκι Αθλητισμού - Κατά των Ναρκωτικών. Θα βραβευτούν ο 1ος -2ος-3ος της γενικής κατάταξης, η 1η γυναίκα και ο 1ος - 1η των ηλικιών U10 - U12 -U14 - U16 κάθε τουρνουά ξεχωριστά και θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δηλώσεις συμμετοχής χωρίς παράβολο στην παρακάτω φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoid0bn4SW86raM1doJz110eu3bCWfV8RobCQlN2Xl6NF1YA/viewform?usp=sf_link

Επικοινωνία στο e-mail: thalassm8@gmail.com και στα τηλέφωνα 6978453265 και 6976756618.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ