ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Με τη συμμετοχή άνω των 30 Οργανώσεων Νεολαίας

Σημείο συνάντησης νέων κομμουνιστών από όλο τον κόσμο και έκφρασης της κοινής πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα λειτουργήσει η Διεθνούπολη, που αποτελεί πλέον ετήσιο «σταθμό» για δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου. Εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής για τρεις μέρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, να προωθήσουν την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής τους πάλης. Ηδη, τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει περισσότερες από 30 Οργανώσεις Νεολαίας.

Φέτος, η Διεθνούπολη θα αποτελέσει σημείο έκφρασης του προλεταριακού διεθνισμού και κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στις άλλες πολεμικές εστίες που συνεχίζουν να μαίνονται, όπως και απέναντι στους κινδύνους γενίκευσης των συγκρούσεων και της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους νέους κομμουνιστές από άλλες χώρες του κόσμου, να ενημερωθούν πιο άμεσα για τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, όπως επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προμηθευτούν τα υλικά και τα «αναμνηστικά» τους. Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις - συζητήσεις, μία σε κάθε μέρα του Φεστιβάλ, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο Καζακστάν και τη Σρι Λάνκα, καθώς και για την αλληλεγγύη στην Κούβα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων - συζητήσεων έχει ως εξής:

  • Την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 19.30:

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών».

Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

  • Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στις 19.00:

Καζακστάν - Σρι Λάνκα: «Η ταξική πάλη και οι λαϊκές εξεγέρσεις, κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης και τον 21ο αιώνα».

Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από κομμουνιστές από το Καζακστάν και τη Σρι Λάνκα.

  • Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στις 19.00:

«Η Κούβα δεν είναι μόνη της!». Θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες, και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ έχουν επιβεβαιώσει οι εξής Οργανώσεις:

1. Κομμουνιστική Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

2. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

3. Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

4. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

5. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

6. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

7. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

8. Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

9. Κίνημα Νεολαίας Κόνολι, Ιρλανδία

10. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

11. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

12. Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας, Ισπανία

13. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

14. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

15. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

17. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

18. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

19. Ενωση Νεολαίας Μπανγκλαντές

20. Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

21. Νεολαιίστικη πτέρυγα της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

22. Δημοκρατική Ομοσπονδία Φοιτητών, Πακιστάν

23. Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

24. Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία

25. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

26. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Ρουμανία

27. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

28. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

29. Μέτωπο Αριστερής Νεολαίας, Σλοβακία

30. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

31. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα

32. Συριακή Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Νεολαία «Χαλίντ Μπακντάς»

33. Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τατζικιστάν

34. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

35. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας - Για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

36. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ)

Μετράμε αντίστροφα για τις δραστηριότητες στο Μαθητικό Στέκι!

Το εξώφυλλο της 8σέλιδης έκδοσης για μαθητές που θα κυκλοφορήσει στο Φεστιβάλ
Το εξώφυλλο της 8σέλιδης έκδοσης για μαθητές που θα κυκλοφορήσει στο Φεστιβάλ
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σ' αυτό το φύλλο τον πλούτο των δραστηριοτήτων που θα ξεδιπλωθούν στο Μαθητικό Στέκι του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας, ένα Στέκι που φτιάχνεται ...από μαθητές για μαθητές:

Πάμε Γυμνάσιο!

Η αγαπημένη και πολυδιαβασμένη στήλη του «Οδηγητή», «Πάμε Γυμνάσιο!», αποκτά στο Φεστιβάλ τον δικό της χώρο ...και μάλιστα με την καλύτερη θέα, στις φοβερές συναυλίες της Μαθητικής Σκηνής!

Πρόκειται για τον χώρο στο Μαθητικό Στέκι για όσους ξεκίνησαν τώρα το Γυμνάσιο, αλλά και για τους παλιούς μαθητές! Εκεί θα βρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το νέο τους ξεκίνημα στο Γυμνάσιο, θα λύσουν ό,τι απορία τυχόν έχουν για τις διαφορές μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου σε κάθε πλευρά της νέας τους καθημερινότητας!

Ο χώρος θα είναι τόπος συνάντησης μαθητών από όλη την Αττική, αφού θα «στηθούν» ομάδες που θα πάρουν μέρος σε γρίφους, διαγωνισμούς και παιχνίδια τύπου «Πες - Βρες» στους σταθμούς της «Ειρήνης», της «Γνώσης» και της «Συλλογικότητας», που βρίσκονται στον χώρο. Θα συζητήσουν για ό,τι τους απασχολεί, τι τους αρέσει και τι όχι στο νέο τους σχολείο, αλλά και πιο σύνθετα κοινωνικά ζητήματα που είναι μέρος της καθημερινότητας, όπως τι μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε πραγματικά ειρηνικά, αλλά και πώς υψώνουμε stop σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας στις σχολικές τάξεις.

Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης!

Οσο η κυβέρνηση στήνει «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα σχολεία, όσο οι κυβερνήσεις προσπαθούν ανέκαθεν να μετατρέψουν κι άλλο τη μορφωτική διαδικασία σε απόκτηση στείρων δεξιοτήτων με ημερομηνία λήξης και οι μαθητές απλά να μαθαίνουν «και από κάτι», τόσο οι Μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ θα στήνουν τα δικά τους εργαστήρια για το σχολείο που έχουν ανάγκη!

Φέτος τα εργαστήρια επιστρέφουν αναβαθμισμένα στο Μαθητικό Στέκι, με πολλά και ενδιαφέροντα workshop:

  • «Αθλητισμός - δικαίωμα για όλους - Οχι πολυτέλεια για λίγους!», από μαθητές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και τα Μεσόγεια. Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου και quiz με την ίδια θεματολογία.
  • «Κάθε παιδί γεννιέται καλλιτέχνης. Το θέμα είναι να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας» (Π. Πικάσο), από μαθητές των Δυτικών Συνοικιών Αττικής. Παρουσίαση εργασίας για την trap και έκθεση φωτογραφίας για τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία.
  • «Ξεχωρίζουμε την αλήθεια από τα fake news!», από μαθητές του Πειραιά. Εκθεση φωτογραφίας και παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;».
  • «Το περιβάλλον είναι ζωή! Αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας! Ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής!», από την ΤΟ Νότιου Τομέα της ΚΝΕ. Εκθεση φωτογραφίας και quiz «Αλήθειες και ψέματα για την προστασία του περιβάλλοντος!».
  • «Ψηλά το κεφάλι, σαν άνθρωπος ζήσε... Σκιά της ζωής σου μη δεχτείς να είσαι! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά!», από μαθητές του κέντρου της Αθήνας. Εκθεση και παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου.
  • «Μάθε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών! Πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και βία!», από μαθητές των ανατολικών συνοικιών. Παρουσίαση εργασίας και έκθεση φωτογραφίας.
  • Τα ΕΠΑΛ... αλλιώς! Vlog από την καθημερινότητα στα ΕΠΑΛ, έκθεση φωτογραφίας και ένα αφιέρωμα στους εργαζόμενους μαθητές.
Το σκονάκι για να τους δυσκολέψουμε εμείς!

Μια νέα έκδοση της ΚΝΕ για μαθητές, συγκεκριμένα ένα 8σέλιδο τύπου «μίνι περιοδικό», θα κυκλοφορήσει τις μέρες του Φεστιβάλ στο Μαθητικό Στέκι! Στα «δύσκολα θέματα» που λένε πως θα μας βάλουν τον χειμώνα, χρειαζόμαστε το κατάλληλο σκονάκι για να τα καταφέρουμε!

Εικαστική έκθεση στο Στέκι Πολιτισμού

Από παλιότερη έκθεση εικαστικών, το 2018
Από παλιότερη έκθεση εικαστικών, το 2018
Ξεχωρίζει φέτος, στο 48ο Φεστιβάλ στην Αθήνα, η εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του που οργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ιστορία του Φεστιβάλ η τέχνη των εικαστικών ήταν πάντα παρούσα. Το έναυσμα δόθηκε κιόλας στο 1ο Φεστιβάλ, το 1975, ενώ ακολούθησαν εμβληματικές εκθέσεις που ακόμη και σήμερα κατέχουν τη δική τους θέση στον χώρο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα για τη μαζική συμμετοχή καλλιτεχνών, ανάμεσά τους ορισμένοι από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς, με διαχρονικό πλέον έργο.

Στα πιο πρόσφατα ταξίδια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ ο θεσμός των εικαστικών εκθέσεων είχε στραφεί στην ανάδειξη σπουδαίων έργων ιστορικών περιόδων, ενταγμένων στο περιεχόμενο και το θέμα που κάθε φορά παρουσιάζεται στο Στέκι Πολιτισμού. Το αποτύπωμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας ήταν η γνωριμία των επισκεπτών με σημαντικά εικαστικά έργα.

Φέτος επιστρέφει ο θεσμός της εικαστικής έκθεσης με πρωτότυπο και σύγχρονο έργο με θέμα τον πόλεμο, για «να στρέψει τον μεγεθυντικό φακό της Τέχνης στην πραγματικότητα και την αλήθεια που μένει στο περιθώριο», να εκφράσει «το κοινωνικό σχόλιο, την αγωνία και την εναντίωση στις συνθήκες που ζούμε».

Με τη συμμετοχή να φτάνει τους 50 δημιουργούς, η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες έργα, που εκτείνονται σε ευρύ εικαστικό φάσμα: ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις, video art. Οι επισκέπτες θα δουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του πολέμου μέσα από την ποικιλομορφία των έργων που έχουν επιλεγεί, με στόχο η έκθεση να λειτουργήσει ως κίνητρο συζήτησης και προβληματισμού τόσο ανάμεσα στους δημιουργούς όσο και στο κοινό.

Η μεγάλη συμμετοχή που σημειώθηκε με το κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ επιβεβαιώνει την ανάγκη των εικαστικών δημιουργών να συνομιλήσουν με το έργο τους για μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, θέμα που πολλές φορές είτε απομονώνεται πλήρως από τις υπάρχουσες διοργανώσεις εικαστικών εκθέσεων είτε παρουσιάζεται μέσα στο παραμορφωμένο πλαίσιο που αυτές θέτουν. Επιβεβαιώνεται ακόμα ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μπορεί να είναι το σημείο συνάντησης αυτών των δημιουργών, τολμώντας τέτοιες πρωτοβουλίες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ