ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
«Παράνομες και φονικές επιθέσεις» του Αζερμπαϊτζάν «καταγγέλλει» η Πελόζι

Αμεσότερο «μπάσιμο» από τις ΗΠΑ στην αντιπαράθεση την ώρα που «παζαρεύονται» ανταγωνιστικά σχέδια σε Ναγκόρνο Καραμπάχ και Νότιο Καύκασο

Από τη συνάντηση της Ν. Πελόζι με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν

Armenian Prime Minister Press

Από τη συνάντηση της Ν. Πελόζι με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν
Τις «παράνομες και φονικές επιθέσεις» του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας καταδίκασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία πραγματοποιεί από το Σάββατο επίσκεψη στην Αρμενία, σχολιάζοντας τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη Τρίτη και ήταν οι πιο αιματηρές μετά το τέλος του πολέμου τον Νοέμβρη του 2020.

Την ώρα που η Ρωσία τηρεί στάση «ίσων αποστάσεων» στη σύγκρουση, παρότι η Αρμενία είναι «σύμμαχός» της στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), σε μια κίνηση που σηματοδοτεί το αμεσότερο «μπάσιμο» των ΗΠΑ στη χώρα και την περιοχή, η Πελόζι αξιοποίησε την επίσκεψή της στο Γερεβάν για να «δεσμευτεί» για την αμερικανική στήριξη προς την «εθνική κυριαρχία της Αρμενίας».

Πάντως, την περασμένη άνοιξη, όταν ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, έκανε λόγο για παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν των εδαφών που έχει καταλάβει η χώρα του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από συνομιλίες με την ΕΕ, οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν» τη «γενναία» του στάση...

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τόνισε η ίδια, αναφέροντας ότι τις συγκρούσεις «ξεκίνησαν οι Αζέροι και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό», όπως και ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την ισχύ τους ώστε να δείξουν ότι η κυριαρχία της Αρμενίας αποτελεί προτεραιότητα».

Αντιδράσεις από Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία

«Οι ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες» και «πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν», σχολίασε το αζέρικο ΥΠΕΞ, αναφέροντας παράλληλα ότι «επί του παρόντος τηρείται η εκεχειρία και έχει αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης». Εκτίμησε επίσης ότι τα σχόλια της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και το περιβόητο ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν το καλοκαίρι, η επίσκεψη και οι δηλώσεις της στην Αρμενία δεν είναι «εσωτερικής κατανάλωσης», για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου πραγματοποιείται ενώ η περιοχή του Νότιου Καυκάσου βρίσκεται στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Αζερμπαϊτζάν να αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο εξαιτίας ενεργειακών συμφωνιών με την ΕΕ, ενώ Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες επιχειρούν συστηματικά να αναβαθμίσουν τον «διαμεσολαβητικό» τους ρόλο στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς της Κίνας.

Την περασμένη βδομάδα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση και διάλογο, χωρίς να ρίξει την ευθύνη της επίθεσης σε κάποια πλευρά. Το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχ. Αλίεφ, επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή και στο άνοιγμα των διαδρόμων μεταφορών, ένα από τα ζητήματα που ιεραρχεί το Αζερμπαϊτζάν και πιέζει για να γίνει με τους δικούς του όρους.

Η τριήμερη επίσκεψη της Πελόζι «θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου, Αλ. Σιμονιάν. Να σημειωθεί ότι η Αρμενία εκφράζει δυσαρέσκεια προς την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» της Ρωσίας και του CSTO - ο Οργανισμός περιορίστηκε να στείλει μια αποστολή που επισκέφθηκε τις περιοχές των συγκρούσεων - καθώς και για τον ρόλο των 2.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ειρηνευτική» δύναμη, που «εγγυάται» την «ασφάλεια» της Αρμενίας.

«Σαμποτάζ των διπλωματικών σχέσεων» αποκάλεσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φ. Οκτάι, τις «προκατειλημμένες» δηλώσεις της Πελόζι, καλώντας την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει εάν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση των ΗΠΑ. Η Τουρκία, στενή σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, που το υποστήριξε πολιτικά και στρατιωτικά στον πόλεμο του 2020, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Οτιδήποτε «μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων, στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα, είναι ευπρόσδεκτο. Μπορούν πραγματικά τέτοιες ενέργειες και πομπώδεις δηλώσεις να συμβάλουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης; Για να δούμε...», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από τις εχθροπραξίες, ανάμεσά τους και άμαχοι

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι σύμφωνα με δημοσιεύματα - σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα στη διάρκεια των μεθοριακών συγκρούσεων ανάμεσα στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο πλευρών, στις πιο αιματηρές εχθροπραξίες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια. Το Κιργιστάν ανέφερε επίσης 144 τραυματίες και το Τατζικιστάν άλλους 25.

Την Παρασκευή υπεγράφη μια εύθραυστη εκεχειρία, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν κάλεσε τους ομολόγους του, Σ. Ζαπάροφ του Κιργιστάν και Εμ. Ραχμόν του Τατζικιστάν, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν «με πολιτικά και διπλωματικά μέσα». Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι τρεις ηγέτες συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (15 - 16 Σεπτέμβρη), ενώ θεωρούνται «σύμμαχοι» στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), που με τη σειρά του κάλεσε τις δύο πλευρές σε εκεχειρία.

Οπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει δηλωθεί στην περιοχή Μπάτκεν του Κιργιστάν, με περισσότερους από 140.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ δεκάδες - μεταξύ τους και παιδιά - έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Και οι δύο πλευρές φέρονται να χρησιμοποίησαν σύγχρονα όπλα, μεταξύ των οποίων και drones.

Επιπλέον, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατός του Κιργιστάν σκότωσε 12 ανθρώπους με ένα πλήγμα μη επανδρωμένου αεροπλάνου (drone) σε τζαμί, άλλους 6 με επίθεση drone εναντίον σχολείου και 7 με πυρά εναντίον ασθενοφόρου.

Τα δύο τελευταία χρόνια προκύπτουν κατά καιρούς διαμάχες και συγκρούσεις σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές μεταξύ συνοριοφυλάκων αλλά και κατοίκων, συνήθως με αφορμή τους υδάτινους πόρους. Τα σύνορα Τατζικιστάν - Κιργιστάν εκτείνονται σε πάνω από 980 χλμ., με δεκάδες αμφισβητούμενα σημεία να παραμένουν άλυτα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, καθώς μόνο 660 περίπου χλμ. έχουν οριοθετηθεί.

Στην Κεντρική Ασία, όπου ανταγωνίζονται διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα - Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα - οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οξυνθεί μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας της ανάγκης εύρεσης εναλλακτικών διαδρομών Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό αξιοποιούνται εντάσεις και συμφέροντα γύρω από τις αγορές ναρκωτικών, σύμφωνα με την Τ. Ουμεταλίεβα, τοπική αξιωματούχο του Κιργιστάν, η οποία δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» ότι η τελευταία ένοπλη σύγκρουση προκλήθηκε εξαιτίας σφοδρών ανταγωνισμών στο εμπόριο ναρκωτικών: «Μετά την αλλαγή εξουσίας στο Κιργιστάν, ξεκίνησε μια διαδικασία για τον καταμερισμό του ελέγχου στις οδούς διακίνησης ναρκωτικών. Αν κοιτάξετε τον χάρτη, θα παρατηρήσετε ότι οι κοινότητες και οι συνοριακοί σταθμοί που δέχτηκαν πυρά εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Πρόσθεσε δε πως «μόλις περάσει το φορτίο, οι πλευρές συμφωνούν αμέσως σε κατάπαυση του πυρός».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις δύο πλευρές κάλεσε σε «διάλογο για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επαναφέρει θέμα «εγγυήσεων» από τις ΗΠΑ η Τεχεράνη

Το ζήτημα των «εγγυήσεων» από τις ΗΠΑ επανέφερε ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, στο πλαίσιο των παζαριών για την επίτευξη μίας νέας διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη θέση εκείνης του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018.

Ο Ραϊσί, στην πρώτη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, επιβεβαίωσε την απαίτηση για «γραπτές εγγυήσεις» από τις ΗΠΑ ότι δεν θα υπαναχωρήσουν ξανά από μια ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν είναι μια καλή και δίκαιη συμφωνία θα επιδιώξουμε σοβαρά την επίτευξή της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «θα πρέπει να διαρκέσει» και ότι «αν υπάρχουν εγγυήσεις, τότε οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να αποσυρθούν από αυτή».

Υπενθυμίζοντας τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του 2015, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αμερικανούς, λόγω της συμπεριφοράς που έχουμε δει από αυτούς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε χτες τρία «Boeing 747», που χρησιμοποιούνται από τις Ιρανικές Αερογραμμές για να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ρωσία, στον κατάλογο των αεροσκαφών τα οποία θεωρείται ότι παραβιάζουν τους εξαγωγικούς ελέγχους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για αεροπλάνα που διαχειρίζονται οι εταιρείες «Mahan Air», «Qeshm Fars Air» και «Iran Air».

Διαδηλώσεις για την 22χρονη Αμινί

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις στο Ιράν προκαλεί το τελευταίο τριήμερο η τραγική κατάληξη της σύλληψης της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 13 Σεπτέμβρη, από τη θρησκευτική αστυνομία, επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα και δεν κάλυπτε όλα τα μαλλιά της. Η κοπέλα από το ιρανικό Κουρδιστάν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της σύλληψης στην Τεχεράνη, εισήχθη στο νοσοκομείο και αργότερα κατέληξε, υπό ασαφείς συνθήκες. Η ιρανική αστυνομία χαρακτήρισε τον θάνατο της κοπέλας «ατυχές συμβάν» το οποίο δεν επιθυμεί να επαναληφθεί.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας την Κυριακή διέλυσαν με χρήση δακρυγόνων διαδήλωση στο βορειοδυτικό Ιράν και προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο της Αμινί. Το ιρανικό πρακτορείο «Φαρς» μετέδωσε ότι στο Σαναντάζ και στην πόλη Σαγχέζ (από όπου καταγόταν η Αμινί) συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα και φώναξαν συνθήματα κατά των ιρανικών αρχών.

Χτες η ιρανική οργάνωση «Hengaw» υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στην κουρδική πόλη Σαγχέζ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις ιρανικές αρχές.

ΣΥΡΙΑ
Αιματηρές επιδρομές από Τουρκία και Ισραήλ

Πεδίο βομβαρδισμών από Τουρκία και Ισραήλ έγιναν το τελευταίο τριήμερο περιοχές της Συρίας με θύματα αμάχους, Σύρους στρατιώτες και Κούρδους μαχητές.

Την Κυριακή, τουρκικά βομβαρδιστικά προχώρησαν σε βομβαρδισμό θέσεων Σύρων στρατιωτών και Κούρδων μαχητών στη Βόρεια Συρία, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων. Τα πλήγματα είχαν στόχους θέσεις τόσο του συριακού στρατού όσο και των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, στο Κομπανί.

Το Σάββατο από ισραηλινή πυραυλική επίθεση στα περίχωρα της Δαμασκού σκοτώθηκαν πέντε Σύροι στρατιώτες. Χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τραυματίζοντας σοβαρά έναν Σύρο κοντά στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) υψίπεδα του Γκολάν, με τη δικαιολογία ότι πλησίασε χωρίς άδεια τα ισραηλινά σύνορα.

ΗΠΑ
«Τέλος της πανδημίας» ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

«Η πανδημία τελείωσε», ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ίδια ώρα που περίπου 400 άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα και όλος ο κόσμος είναι σε μάλλον καλή φόρμα» (!), είπε ο Μπάιντεν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Εχουμε ακόμα πρόβλημα με την COVID. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμα πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε»...

Αποτυπώνοντας τις τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας στη μητρόπολη του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από COVID-19 στον κόσμο, με 1,05 εκατομμύριο θανάτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ